Norges Golfforbund bekrefter i en pressemelding torsdag at de har engasjert Rickard Lindberg (47) som ny head coach for Team Norway Golf.

– Jeg har vært så heldig å få jobbe med de norske utøverne det siste året. Forbundet har en filosofi som matcher bra med min egen, og sammen mener jeg vi skal få til mye i årene som kommer, uttaler Lindberg, som tiltrer stillingen allerede 1. november.

– Rickard Lindberg er en internasjonal ressurs som vil gi oss et ytterligere løft i arbeidet med å få frem flere norske utøvere på et høyt internasjonalt nivå, sier idrettssjef Øyvind Rojahn i pressemeldingen.

Lindberg avsluttet nylig sitt engasjement for Sveriges Golfforbund, hvor han har vært ansatt siden 2007. Lindberg ble først hentet inn som ansvarlig for det svenske guttelandslaget, men har siden 2011 vært ansvarlig for herrelandslaget. 

Han har gjennom årene jobbet tett med flere av Sveriges beste herrespillere og vært en sterk bidragsyter for PGA Tour-stjernene Jonas Blixt og Peter Hanson, samt flere svenske europatour-spillere. 

Lindberg har vært engasjert som trener i Team Norway i et drøyt år, og han jobber allerede tett med flere norske spillere – blant annet som svingtrener for stortalentet Kristoffer Reitan.

– Rickard Lindbergs kompetanse og karakter har vært en sterkt bidragende årsak til de fremgangene svensk herregolf har hatt de siste årene fra guttelandslaget og helt opp til tournivå, sier Katarina Vangdal, forbundskaptein i Swedish Golf Team.

Ble årets trener i Sverige

Toppidrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn, sier til Norsk Golf at endringen i toppen av Team Norway er resultatet av en lenger evalueringsprosess NGF har gjort av toppidrettssatsingen.

Den konkluderte med at det er behov for å utnytte ressursene i toppidrettsavdelingen enda bedre.

– Vi har kommet langt, men vi trenger å bli enda sterkere sammen. Da må vi utnytte kompetansen vår bedre enn vi gjør i dag. Vi mener nå å ha funnet en løsning som på sikt vil komme Golf-Norge til gode, både spillere, trenere eller klubbmiljøer. Alt i alt vil betydelig flere få nytte av Team Norways spesialkompetanse i fremtiden.

Toppidrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn, sier til Norsk Golf at endringen i toppen av Team Norway er resultatet av en lenger evalueringsprosess NGF har gjort av toppidrettssatsingen. (Foto: NGF)

Rojahn sier Rickard Lindberg har vært gjennom akkurat de samme prosessene i Sverige, og det er derfor han nå hentes inn for å bidra til et tettere samarbeid mellom NGFs toppidrettssatsing og golfklubbene.

– Team Norway-satsingen er ment som å være en helhetlig påbyggende utviklingstrapp fra junior- til amatør- og opp til proffnivå, og NGF skal være en samarbeidspartner for klubbene i deres arbeid med å få frem unge talenter. NGF ønsker å jobbe mer ute i klubbene i tettere samarbeid med klubbtrenerne gjennom fokus på regional talentutvikling. 

Rojahn beskriver Rickard Lindberg som en sterk og tydelig leder og lagspiller. 

Hans eksamensoppgave fra PGA-utdanningen i Sverige har også ligget til grunn for endringer NGF gjorde i sin egen trenerutdanning for flere år siden.

– Mye av tanken bak vår utdanning av frivillig trening er basert på hans filosofi. Han våget å utfordre sin egen bransje og spørre hvorfor det bare kan være PGA-utdannede proer som hjelper til med instruksjon, og ikke også frivillige trenere, slik det er i de fleste andre idretter. Han møtte mye motstand fra trenere som fryktet at levebrødet deres var truet, men i dag har det blitt helt normal praksis med frivillige trenere i klubbene, og Lindberg ble kåret til årets trener i Sverige for jobben han gjorde med den oppgaven, forteller Rojahn.

NGF ønsker å jobbe mer ute i klubbene i tettere samarbeid med klubbtrenerne gjennom fokus på regional talentutvikling. 

Øyvind Rojahn

Støtteapparat, ikke sponsor

Denne sesongen har Norge rekordmange spillere på Ladies European Tour, flere spillere har etablert seg på Challenge Tour, hele åtte herrespillere er fortsatt med i Q-School og har mulighet til å spille seg til europatour-kortet neste sesong, og i tillegg kan Norge skilte med to av verdens beste amatører på guttesiden. Norsk toppgolf seiler med andre ord i kraftig medvind om dagen. 

Så hvorfor gjøres det en så stor endring i Team Norway-ledelsen akkurat nå?

Øyvind Rojahn svarer at endringene er resultat av en prosess som har pågått over lengre tid, der NGF har et langsiktig perspektiv på endringen de nå gjør.

– Vi har gått hele satsingen vår i sømmene og sett på hvordan vi skal organisere oss på best mulig måte for å spille på styrkene til alle personene i trenerapparatet. 

Rickard Lindberg vil ha hovedansvaret for amatør- og juniorlaget i tillegg til proffene i tillegg til oppfølgingen og utviklingen av trenerne og spillerne som er involvert i hele Team Norway. 

Rojahn understreker at Jon Karlsen – som før øvrig er Norges eneste trener med doktorgrad i golf – fortsatt kommer til å være en viktig del av Team Norway som spesialist på putting, statistikk og spillestrategi..

– Vil spillerne som er med i Team Norway, oppleve endringer i deres hverdag nå som Lindberg kommer inn som leder?

– Først må vi gi ham tid til å komme ordentlig i gang. Det Team Norway skal tilby, er gode treningsforhold på vinterstid, et bra treningsmiljø hvor flere spillere kan få matchet seg mot hverandre, og et solid støtteapparat i og utenfor konkurranse, konkluderer Rojahn.