9. juni 2022 blir en merkedag i golfhistoriebøkene. Da slår omsider den første turneringen av «superligaen» LIV Golf Invitational Series i gang i London, fullfinansiert av milliarder av saudi-arabiske blodpenger.

Til tross for en trå start har touren klart å rekruttere PGA Tour-stjerner som Phil Mickelson og Dustin Johnson, mens europatouren har blitt tappet for flere av sine største aldrende stjerner.

(Les også: Saudi-Arabia erobrer golfsporten: Dette bør du vite)

Onsdag kunne den engelske avisen The Telegraph også avsløre at Bryson DeChambeau og Patrick Reed kommer til å følge etter når LIV Golf kommer til Portland i slutten av måneden, og mange mener det bare er et spørsmål om tid før Greg Norman og co. klare å lokke til seg en stadig større andel av verdenseliten etter hvert som spillerne blir fristet til å gå fra å være rike til å bli søkkrike.

(Artikkelen fortsetter under)

Det vil i så fall innebære en splittet og fragmentert golfsport der de beste i verden ikke lenger er samlet på én og samme arbeidsplass – ikke så ulikt hvordan situasjonen er i proffboksing, der stadig flere konkurranser og konkurrerende finansielle interesser gjør det vanskelig for folk flest – inkludert utøverne selv – å vite hvem som egentlig er den beste bokseren i verden.

Nå frykter Rory McIlroy at det samme kommer til å skje med golf etter hvert som LIV Golf får stadig bedre fotfeste.

En mer fragmentert golfsport

– For golfsporten generelt er det en skam at det kommer til å ødelegge og bryte opp sporten. Det profesjonelle spillet er utstillingsvinduet til golf. Hvis allmennheten er forvirret over hvem som spiller hvor, og hvilken turnering som man skal følge med på denne uken, blir det bare så forvirrende, sa McIlroy da han møtte pressen i forkant av denne ukens PGA Tour-turnering RBC Canadian Open, som spilles samtidig som LIV Golf-turneringen i London.

– Vi må prøve å gjøre golfen mer sammenhengende, og jeg mener vi var på en god vei frem til dette (LIV Golf, journ. anm.) skjedde. Nå er sporten i ferd med å bli mer fragmentert igjen, og det er en uting, la McIlroy til, med henvisning til hvordan PGA- og europatouren har samarbeidet stadig tettere de siste årene for å koordinere sine turneringskalendere. De har også pumpet inn stadig flere millioner inn i turneringene, men det er likevel bare småpenger i forhold til hva Saudi-Arabias oljefond kan diske opp med.

(Artikkelen fortsetter under)

Advarer mot å ta beslutninger utelukkende basert på penger

Nord-iren var den første spilleren som uttalte seg kritisk til saudienes «superligaprosjekt» i 2020 og sa han ønsket å være på «den rette siden av historien». Siden den gang har han vært en uttalt kritiker av prosjektet, og onsdag gjentok han budskapet om at han er trofast til PGA-touren. 

Samtidig advarte han sine kollegaer mot å bare gå etter pengene. McIlroy medgir at han har gjort det samme selv tidligere i karrieren, men har lært at «det vanligvis ikke ender opp med å gå riktig vei hvis enhver avgjørelse du tar i livet ditt, er for penger».

Selv om flere av spillerne som har meldt overgang til saudi-ligaen, har rettferdiggjort beslutningen med at de vil være med på å utvikle golfsporten, sier Rory det ikke er noe tvil om hva som er den egentlige grunnen.

– Vi vet alle hvorfor alle som spiller i London denne uken, er der. De har fått et båtlass med penger «up front». Jeg skjønner det, og for noen av gutta er det veldig fristende.

(Artikkelen fortsetter under)

Phil Mickelson og Dustin Johnsons dager som PGA Tour-spillere er etter alt å dømme talte. (Foto: Getty Images)

– Det er ikke noe jeg ønsker å være med på. Jeg kan definitivt forstå gutta som har dratt. Jeg forstår hva målene deres er, og hvilke ambisjoner de har i livene sine. Jeg kommer ikke til å kritisere noen som drar. Det er deres liv og deres beslutning, og de kan leve akkurat som de vil. Men for min del ønsker jeg å spille på PGA Tour mot de beste spillerne i verden.

– Enhver avgjørelse du tar i livet ditt som utelukkende handler om penger, ender ofte opp med et dårlig utfall. Det er klart penger er en avgjørende faktor i mange ting i denne verden, men hvis man bare tar avgjørelser basert på penger, ser det aldri ut til at det går slik du ønsker.

NB! Se Lee Westwood og Ian Poulter bli stilt til veggs under onsdagens LIV Golf-pressekonferanse, der de ble spurt om de ville ha moralske kvaler mot å spille i en turnering arrangert av Vladimir Putin: