Vic Open er starten på et banebrytende samarbeid mellom European Tour, LPGA Tour, PGA of Australia og Australian Ladies Professional Golf, der menn og kvinner spiller side om side på de to golfbanene på 13th Beach Golf Club utenfor Melbourne.

De to turneringene arrangeres samtidig, hvilket betyr at de ikke konkurrerer direkte mot hverandre. Damene og mennene slår ut i annen hver gruppe, og de skal konkurrere om en premiepott på tre millioner dollar fordelt likt på de to feltene.

Den beskjedne premiepotten er nok hovedårsaken til at mange av de respektive tourenes største stjerner har valgt å ta seg en ekstra ferieuke, men tourspillerne ønsker likevel eksperimentet velkommen.

– Dette gir rett og slett mening. Jeg ønsket å være en del av denne turneringen. Alle jeg har pratet med, har hyllet denne turneringen de fire-fem siste årene. Det er fantastisk å se gutta og jentene i samme turnering i annenhver gruppe på vei ned de samme fairwayene, sier tidligere U.S. Open-mester Geoff Ogilvy, som selv er oppvokst i Melbourne.

(Artikkelen fortsetter under)

De australske tour-veteranene Geoff Ogilvy og Karrie Webb har bidratt med på å promotere Vic Open. (Foto: Getty Images) 

Et annet unikt element ved turneringen er hvordan publikum får lov til å bevege seg på banen. Vanligvis er alle inngjerdinger på sidene av spillerne. I Vic Open blir det imidlertid mulig å gå rett bak spillerne i fairway slik at man får et bedre inntrykk av slagene.

Jeg støtter alt som skiller seg ut fra det vanlige 72 hulls slagspillet som vi spiller nesten hver eneste uke.

Catriona Matthew

Turneringen høster også lovord fra LPGA- og europatour-veteran Catriona Matthew:

– Det er virkelig et oppfinnsomt initiativ og et morsomt format. Jeg nyter den annerledes stemningen som følger med å konkurrere ved siden av herrene. Det eneste som er litt deprimerende, er hvor langt de slår! ler Matthews og legger til:

– Men jeg støtter alt som skiller seg ut fra det vanlige 72 hulls slagspillet som vi spiller nesten hver eneste uke.

Alle er imidlertid ikke like positive som Matthews og Ogilvy. En av Matthews LPGA-kollegaer, som ikke ønsker å bli navngitt, sier til Golf Digest at banen er satt opp urettferdig for damene i forhold til herrene.

(Artikkelen fortsetter under)

Tilskuerne har lov til å følge spillerne i fairway denne uken. (Foto: Getty Images)

Hun påpeker at teestedene på flere hull er ved siden av eller bare rett foran herrenes teesteder, og dermed må slå mye lenger køller inn til greenene.

Det kommer også til å føre til store forskjeller i scorene, og første runde så langt har vært en bekreftelse på det: I damenes felt er lederscoren på seks under par, og i skrivende stund er 74 spillere under par. På herresiden er lederscoren ti under par (!), og hele 126 spillere befinner seg under par.

– Det burde ikke være så vanskelig. Det eneste de må sørge for, er at vi slår de samme køllene inn til greenene. Det er noen hull der ute hvor vi må slå inn med hybrid til de samme greenene hvor herrene slår inn med korte jern, og til en vanskelig flaggplassering. Det er ikke rettferdig, konstaterer den anonyme LPGA-spilleren, overfor Golf Digest.

Ettersom mange av de to tourenes største stjerner uteblir denne uken, betyr det ekstra plass til mange nordmenn.

I LPGA-turneringen deltar Marianne Skarpnord (Moss & Rygge GK), Tonje Daffinrud (Vestfold GK), og debutanten Karoline Lund (Losby GK).

Skarpnord, som vant Vic Open i 2015, har virkelig funnet formen de siste ukene og har startet sesongen med en andreplass på europatouren og seier i Australia forrige uke. (Leaderboard)

I europatour-turneringen spiller Espen Kofstad (Oslo GK), Kristoffer Reitan (Oslo GK) og Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK). (Leaderboard)

– – –

Les også: Reagerer på utspill om kjønnsdiskriminering i golf

Les også: Recari: – USGA og R&A burde gjøre mer med lønnsulikheten mellom dame- og herregolfere