Om drøye 15 måneder er det duket for OL i Rio de Janeiro, der golf står på programmet for første gang på over 100 år. Det ligger an til å bli knalltøff konkurranse mellom de norske jentene om hvem av de som skal gi Tutta selskap i troppen.

I skrivende stund har Norge for første gang fire spillere nær topp-30 på Ladies European Tours pengeliste: Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud og Caroline Martens. I tillegg konkurrerer Caroline Westrup og Marita Engzelius på Symetra Tour i USA, nivået under LPGA Tour.

Skarpnord på 5. plass på LET-pengelisten og 134. plass på verdensrankingen er foreløpig i førersetet om den siste norske OL-billetten på kvinnesiden, men det er fortsatt mye golf som skal spilles mellom nå og 1. juli neste år når det endelige uttaket skal gjøres. 

Bak Skarpnord har Tonje Daffinrud fått en kometstart på sin proffkarriere: Hun kvalifiserte seg i fjor høst til Ladies European Tour i rekordfart, og har imponert med to topp-20-plasseringer på sine tre første LET-turneringer i år.

Skarpnord medgir at hun ser på Daffinrud som sin tøffeste konkurrent om en OL-plass, men ønsker konkurransen velkommen.

Ønsker konkurransen velkommen

– Jeg tror Tonje kommer til å bli veldig bra, spørsmålet er bare hvor fort hun blir veldig bra. I og med at hun ikke hadde noen rankingpoeng før i fjor høst kommer hun til å klatre mye med noen gode resultater fremover. Jeg skal kjempe med nebb og klør for å holde henne bak meg, og jeg tror det kommer til å bli en morsom fight.

Jeg tror Tonje kommer til å bli veldig bra, spørsmålet er bare hvor fort hun blir veldig bra

Marianne Skarpnord

– Det hadde så klart vært deilig å være alene om den siste OL-billetten, men på en annen side er det deilig å ha en spiller som Tonje som pusher meg til å bli bedre hver dag. Tonje er en veldig god golfspiller, og gjør alt veldig gjennomført. Det er ikke mye som er overlatt til tilfeldighetene. Jeg føler hun hjelper meg til å hjelpe meg selv. Jeg ser på det som utelukkende positivt at vi er flere norske jenter som kjemper mot hverandre, sier Skarpnord til Norsk Golf.

Nytt menneske etter skaden

Marianne Skarpnord sier hun føler seg som et nytt menneske i 2015. En skuffende 2014-sesong ble rundet av med et brudd i armen etter et fall på isen i starten av november. Hun ble satt ut av spill i to måneder. Det skulle vise seg å være akkurat det hun trengte.

KONKURRENT: Marianne Skarpnord ser på Tonje Daffinrud (t.v.) som sin tøffeste konkurrent i kampen om en OL-billett. Til høyre Team Norway-mentaltrener Cecilie Ystenes. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

– Når jeg ser tilbake på det i dag var det noe av det beste som kunne skje meg. Jeg har slitt mentalt i en periode. Jeg følte jeg hadde gått et par år uten noe særlig progresjon, og kom meg ingen vei. Skaden i armen tvang meg til å ta en pause. Jeg fikk litt panikk i starten, men følte etterhvert at hodet fikk en mulighet til å slappe av. Det var kjempedeilig med litt fri fra golfen. På nyåret var jeg mer sulten enn noen gang, fortalte Skarpnord i forbindelse med et pressetreff på Ullevaal Stadion torsdag.

Hun røper at målet for sesongen er topp-fem på Ladies European Tour sin pengeliste.

Skarpnord sier til Norsk Golf at skadeavbrekket har hjulpet henne å finne tilbake til gleden ved golfen.

Jeg føler jeg har fått ti kilo vekk fra skuldrene både på og utenfor golfbanen. Jeg har lært meg å akseptere at noen ganger går ikke alt planlagt

Marianne Skarpnord

– Jeg kom til et punkt der jeg var litt lei, og følte press fra både meg selv og mennesker rundt meg. Uansett hva jeg gjorde følte jeg at jeg ikke fikk noe fremgang, og jeg begynte å bli utålmodig. Nå er gleden tilbake og jeg har fått bort litt av redselen for å feile. Jeg føler jeg har fått ti kilo vekk fra skuldrene både på og utenfor golfbanen. Jeg har lært meg å akseptere at noen ganger går ikke alt planlagt.

– Du har hatt en veldig god start på 2015. Tenker du noe på Solheim Cup?

– Jeg er helt ærlig når jeg sier at jeg ikke gjør det. Jeg gjorde det i 2009, og var veldig lei meg da kapteinen valgte en spiller som hadde spilt mye dårligere enn meg, en avgjørelse jeg mente var basert på at de to var gode venninner. I år bruker jeg ikke noe energi på å tenke på Solheim Cup. Spiller jeg bra nok er jeg med, spiller jeg ikke bra nok er jeg ikke med. Enkelt og greit. Det er en belønning som kommer hvis jeg spiller bra nok.

Åpen for USA-retur

Skarpnord kvalifiserte seg i 2010 som andre norske spiller noensinne til LPGA Tour. USA-oppholdet ble imidlertid kortvarig, og Skarpnord har i ettertid uttalt til Norsk Golf at hun aldri kan tenke seg å spille i USA igjen. Nå er hun ikke like bastant, og holder døren på gløtt for en retur over dammen. Men det er ikke i hennes umiddelbare planer.

– Jeg kan være åpen for å spille i USA igjen hvis jeg føler at alt klaffer, og det føles riktig både golfmessig og privat. Det er mye som skal være riktig for at jeg skal ta den avgjørelsen. Samtidig er det en del av meg som har veldig lyst til å gi det et nytt forsøk. Det kommer også litt an på hvor lenge Greeny (forloveden Richard Green journ. anm.) kommer til å spille. Dersom han for eksempel kunne tenke seg å spille på seniortouren i USA kunne det vært en mulighet. Men dette er ting jeg ikke vet noe om ennå, og jeg tar bare ting som det kommer. Jeg liker livet mitt i Norge veldig godt. 

– Jeg tviler på at jeg noensinne kommer til å ha fast base i USA igjen, med mindre Greeny plutselig får veldig lyst til å spille der.

Ladies European Tour har hatt pause i over en måned. Neste uke skal Skarpnord og co. tilbake i aksjon i Kina. Buick Championship spilles i Shanghai fra 7. til 10. mai.