Damene stjal oppmerksomheten med sin storeslem i Q-School-finalen i desember, men det var herrene som stod for klatringen på rankinglistene i 2017. Mens de ti beste norske herrene klatret til sammen 2370 (!) plasser på verdensrankingen i 2017, falt de beste norske damene totalt 729 plasser – og to av dem falt også helt ut av rankingen. 

Selv om Elias Bertheussens seier i Nordic League-turneringen Fjällbacka Open var den eneste norske seieren i en internasjonal proffturnering i 2017, må sesongen likevel anses som en sportslig opptur – iallfall utfallet av den – etter høstens Q-School-kvalifiseringer.

– Verdensrankingen gir ikke alltid et riktig bilde av hvilke spilere som er de beste, spesielt litt lenger ned på listen hvor tilfeldigheter kan gi store utslag. Det er uansett en veldig positiv trend, sier Team Norway-sjef Jon Karlsen til Norsk Golf. 

Han påpeker at Norge hadde én herrespiller i topp-1000 på rankingen etter at Knut Børsheim la opp. I dag har Norge seks.

– I tillegg har vi tre spillere helt oppe i verdenstoppen for amatører med Viktor Hovland, Kristoffer Ventura og Kristoffer Reitan. Vi begynner å få en solid grunnmur med flere spillere som har stort potensiale, sier Karlsen.

(Les mer om Team Norway-sjefens kommentarer til utviklingen i norsk proffgolf her)

Flere herrespillere har klart å etablere seg med full status på Challenge Tour, og på damesiden ble det en drømmeavslutning på året da hele fire norske spillere kloret til seg europatour-kortet i Q-School-finalen. Dermed har Norge for første gang åtte Ladies European Tour-spillere på én og samme gang.

Se oversikten over hvordan de norske proffspillerne presterte i 2017 under!

 

Herrer

Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 445.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 1072.-plass på verdensrankingen

Endring: + 627

Startet sesongen på Nordic League, men fikk muligheten til å spille noen turneringer på Challenge Tour med «wild card»-invitasjoner. De mulighetene utnyttet han til det fulle, og med to andreplasser på rad i september sikret han opprykk til Challenge Tour i 2018. Han ble samtidig også Norges høyest rangerte herrespiller. Avsluttet året på 44.-plass på Challenge Tours pengeliste.

 

Aksel K. Olsen (Stavanger GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 659.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 901.-plass på verdensrankingen

Endring: + 242

Selv om 2017 var et nytt steg i riktig retning for Olsen, vil året dessverre bli husket for hvor mye uflyt han hadde. Han endte årets Nordic League-sesong bare 262 euro bak femteplassen som hadde gitt opprykk til Challenge Tour. To andreplasser på Nordic League var hans beste resultater. 6.-plassen på pengelisten var en forbedring på 20 plasser fra året før.

 

Espen Kofstad (Oslo GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 722.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 316.-plass på verdensrankingen

Endring: – 406

Kofstad startet året så lovende med en 20.-plass og 31.-plass i Sør-Afrika, men det ble også hans siste europatourturneringer for sesongen. Et operert håndledd holdt ham på sidelinjen store deler av året. Har fått innvilget «medical exemption» og skal spille også årets sesong på europatouren med samme kategori som sist. Kategorien er imidlertid ikke den beste, og vi ser ikke bort ifra at han kommer til å prioritere Challenge Tour, slik han gjorde i 2016.

 

Andreas Halvorsen (Larvik GK)

(Foto: Getty Images)

Januar 2018: 936.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 1866.-plass på verdensrankingen

Endring: + 930

Norges største klatrer på verdensrankingen i 2017. Har tatt store steg på det latinamerikanske PGA-touren. Fra å ha en 11.-plass som beste plassering på touren i 2016 fulgte han opp med fire topp-15-plasseringer i fjor – inkludert to topp-5-plasseringer. Høydepunktet var andreplassen i Argentina i midten av november, hvor han tapte i omspill i kampen om karrierens første proffseier. Ble nummer 31 på pengelisten, 69 plasser bedre enn året før.

 

Eirik Tage Johansen (Stavanger GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 946.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 832.-plass på verdensrankingen

Endring: – 114

En blandet sesong for Tage. Kom bra i gang med Challenge Tour-sesongen, med en 5.-plass og 7.-plass som de to høydepunktene. Tok en lengre pause fra golfen etter at han ble far i sommer og falt til 89.-plass på pengelisten, én posisjon bedre enn i 2016. Mistet plassen på Team Norway i oktober. Sesongen avsluttet med en opptur da han sikret bedre kategori på Challenge Tour for 2018 i Q-School-finalen. 

 

Elias Bertheussen (Byneset GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 986.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 1866.-plass på verdensrankingen

Endring: + 880

Etter et par blytunge sesonger begynte Bertheussen endelig å finne formen igjen i 2017. Hadde en tung start på året med kyssesyke, og han mistet også plassen i Team Norway. Det var kanskje sparket i baken han trengte, og trønderen brukte ikke lang tid på å spille seg tilbake i troppen igjen. Årets store høydepunkt kom da han vant Fjällbacka Open i mai, hans første seier på tre år og den eneste norske seieren i en internasjonal proffturnering i 2017. Var et av få norske lyspunkter da han ble nummer 15 i Challenge Tour-turneringen Viking Challenge på Miklagard i september – hans beste Challenge Tour-plassering i karrieren. Endte på 14.-plass på Nordic Leagues pengeliste, en forbedring på 16 plasser fra året før.

 

Christian Aronsen (Miklagard Golf)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 1074.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 904.-plass på verdensrankingen

Endring:– 170

Etter å ha imponert med ni topp-10-plasseringer var Aronsen bare en hårsbredd unna å kvalifisere seg til Challenge Tour i 2016. Den sesongen fikk han også sin debut på europatouren, hvor han klarte cuten på første forsøk. I 2017 sa det dessverre stopp. Han endte helt nede på 52.-plass på Nordic League-pengelisten med kun to topp-10-plasseringer på 13 forsøk. Fikk også muligheten i syv turneringer på Challenge Tour. Her klinket han til med en fjerdeplass i Finland, hans beste resultat i karrieren, men han misset også cuten i syv av de ni turneringene han spilte. I oktober mistet han plassen på Team Norway. 

 

Martin Ulseth (Miklagard Golf)

(Foto: Getty Images)

Januar 2018: 1242.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 1866.-plass på verdensrankingen

Endring: + 624

Ukjente Martin Ulseth havnet plutselig på radaren da han stod for årets største overraskelse i norsk golf. Etter å ha startet året med åtte missede cuter på elleve Nordic League-turneringer kjempet han plutselig om seier i kvalifiseringen til europatour-turneringen i Danmark. Han endte på andreplass og sikret dermed en sensasjonell startbillett i Made in Denmark. Andreplassen var imidlertid de eneste rankingpoengene han fikk i løpet av 2017, og han avsluttet året med åtte missede cuter på de ni siste turneringene. Poengfangsten var likevel nok til et solid hopp på verdensrankingen. Avsluttet debutsesongen på Nordic League som nummer 50 på pengelisten.

 

Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK)

(Foto: Getty Images)

Januar 2018: 1308.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 653.-plass på verdensrankingen

Endring: – 655

En kontrastfylt sesong for Krogh, som slet tungt på Challenge Tour hele sesongen. Misset cuten i hele 14 av de 18 turneringene han spilte, med en 33.-plass i Praha som beste resultat. Endte nede på 172.-plass på pengelisten, et fall på 79 plasser fra den foregående sesongen. Så kom helomvendingen. I høst fant han formen for alvor, og med kniven på strupen i Q-School-finalen var han like ved å sikre full kategori på europatouren. En sesong som så skjebnebestemt til å resultere i «nedrykk» til Nordic League, endte i stedet med en full Challenge Tour-kategori i 2018.

 

Vetle Marøy (Bergen GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 1454.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 1866.-plass på verdensrankingen

Endring: + 412

Noterte karrierebeste på Nordic League med en 3.-plass i Danmark i juni, og det var denne plasseringen som sørget for det store bykset oppover rankinglistene. Ellers var det en forholdsvis begivenhetsfattig sesong for Marøy. Endte på 48.-plass på pengelisten, 35 plasser bedre enn i 2016.

– – – 

Les også: Jon Karlsen: – Vi begynner å høste fruktene av en solid satsing

Damer

Suzann Pettersen (Oslo GK)

(Foto: Getty Images)

Januar 2018: 33.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 18.-plass på verdensrankingen

Endring: – 15

Sesongen startet lovende da hun kjempet om seieren i årets første major, men 3.-plassen skulle vise seg å bli hennes beste LPGA-resultat hele sesongen. Endte på 37.-plass på pengelisten, 15 plasser dårligere enn året før og hennes svakeste plassering siden hun entret LPGA-sirkuset i 2006. Har ikke vunnet en turnering siden sommeren 2015. Norges golfdronning forstatte dermed også fallet på verdensrankingen i 2017, og med flere og flere unge stjerner som etablerer seg i verdenstoppen, virker det lite sannsynlig at Tutta kommer til å få oppfylt drømmen om å bli verdensener. Hun forblir likevel Norges eneste navn på den internasjonale golfstjernehimmelen.

 

Marianne Skarpnord (Moss & Rygge GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 339.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 227.-plass på verdensrankingen

Endring: – 112

Fortsetter å levere stabile resultater på europatouren, men sliter med å løfte spillet sitt til det neste nivået. Ender tilsynelatende «alltid» midt på leaderboardet, selv når hun kjemper i toppen etter åpningsrundene. Ingen topp-10-plasseringer, men ni klarte cuter på tolv forsøk vitner likevel om meget god stabilitet. 12.-plassen i Kina på starten av året var hennes beste resultat i 2017. Avsluttet året på 37.-plass på pengelisten, to plasser dårligere enn i 2016. Sa fra seg plassen i Team Norway i sommer for å satse på egen hånd.

 

Tonje Daffinrud (Vestfold GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 438.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 441.-plass på verdensrankingen

Endring: +3

Berget europatour-spill i 2016 med bare 500 euros margin etter å ha endt på den viktige 80.-plassen på pengelisten. Med «kortet» trygt i lomma slo hun tilbake med karrierebeste med 6.-plass i sesongåpningen i Australia, men det skulle også bli hennes eneste topp-10-plassering hele sesongen. Pådro seg en håndleddsskade som holdt henne på sidelinjen i flere uker, men da hun fikk muligheten til å prøve seg i karrierens første major, British Open i sommer, måtte hun likevel prøve seg. Der misset hun cuten. Avsluttet året på 73.-plass på pengelisten, og sammen med sin klubbvenninne Madelene Stavnar er de de eneste norske proffene på damesiden som klatret på verdensrankingen i 2017.

 

Caroline Martens (Haga GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 1094.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 596.-plass på verdensrankingen

Endring: – 498

Etter å ha slitt med en alvorlig skade i ankelen i 2016 gledet Martens seg til å komme tilbake på europatouren i 2017. Startet året med 102.-plass i Marokko. Dette ble også hennes aller siste turnering for sesongen, da hun kort tid etter ble slått ut av kronisk hjernehinnebetennelse. Hun er nå på bedringens vei, men det er ikke satt noen dato for comebacket.

 

Marita Engzelius (Oslo GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 1057.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 763.-plass på verdensrankingen

Endring: – 294

Etter å ha imponert i starten av proffkarrieren har Marita Engzelius stagnert på Symetra Tour de siste sesongene. I 2017 var hennes beste plassering en 27.-plass, og hun endte til slutt på en skuffende 121.-plass på pengelisten, 33 plasser dårligere enn året før. Mistet plassen på Team Norway i oktober. I Q-School-finalen i Marokko i desember fikk karrieren hennes forhåpentligvis en ny start da hun sikret europatour-kortet. Etter flere år i USA er det dermed duket for en retur til Europa for Oslo-spilleren.

 

Madelene Stavnar (Vestfold GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: 634.-plass på verdensrankingen

Januar 2017: 821.-plass på verdensrankingen

Endring: + 187

Skrev norsk golfhistorie etter en sensasjonell oppvisning som 15-åring i Q-School-finalen i 2016. I 2017 var hun tidenes yngste norske golfproff og den yngste spilleren på hele Ladies European Tour. Klarte cuten i tre av de åtte turneringene hun spilte, med 19.-plassen i sesongstarten som beste resultat. Endte året på 103.-plass på pengelisten og måtte dermed gå omveien via Q-School for å fornye arbeidstillatelsen. Det klarte hun i omspill sammen med sin klubbvenninne Celine Borge, og dermed er det unge talentet klar for sitt andre år på rad blant europaeliten.

 

Caroline Westrup (Bærum GK)

(Foto: Getty Images)

Januar 2018: Ingen rankingpoeng

Januar 2017: 698.-plass på verdensrankingen

Endring:

Etter en lengre periode med fraværende resultater mistet norsk-svenske Caroline Westrup plassen på Team Norway i 2016. Har slitt med skader og spilte bare seks Symetra Tour-turneringer i 2017, med en 26.-plass som beste resultat. Ble nummer 142 på pengelisten, en forbedring på åtte plasser fra året før. Har ikke lenger noen poeng på verdensrankingen.

 

Rachel Raastad (Kjekstad GK)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Januar 2018: Ingen rankingpoeng

Januar 2017: 728.-plass på verdensrankingen

Endring:

Slet kraftig hele sesongen på LET Access Series, nivå to i Europa. Endte på 171.-plass, nest nederst på pengelisten, og har ikke lenger noen poeng på verdensrankingen.

NB! Karoline Lund (Losby GK) og Celine Borge (Vestfold GK) er klare for europatouren i 2017. De er ikke med i denne oversikten ettersom de fortsatt har status som amatører.