Det er mye snakk om gjenåpningen av Norge i disse dager. Men det spørs om kultur- og idrettsminister Abid Raja kan gjøre noe med snødybdene og temperaturene på Breivikeidet.

– I total snødybde er det nok ikke rekord, men det er ikke så langt unna, fastslår Bjørn Sønsteby, daglig leder i Tromsø GK.

Tidligere denne uka sendte han ut følgende banerapport til sine utålmodige medlemmer.

«Fersk statusrapport fra banen 5. mai: Mye snø.

Fairway 1, 135 cm
Tee 2, 130 cm
Tee 3, 170 cm
Fairway 4, 150 cm. Green 4, 195 cm
Utslag 5, 212 cm
Green 6, 185 cm
Green 8, 175 cm
Fayrway 9, 155 cm

Starter å brøyte oss frem til greenene i morgen.
Husk å betale medlemskontingenten. Faktura ligger også i din Golfbox.

Vær tålmodig, alt blir bra.»

Krevende jobb

– Det er krevende å drive verdens nordligste 18-hullsbane, innrømmer Sønsteby.

– Det er mange forhold som det er vanskelig å gjøre noe med. Været og vinteren kan jo variere mye, og banen ligger på en snørik og kald plass.

I år har det vært få milde perioder. Mye snøfall i mars og april resulterte i mye snø.

– Vi har nok cirka én meter mer snø på banen i år enn tidligere år.

– Hvor fort kan det smelte?

– Smeltingen skjer ofte forbausende fort, men vi er avhengige av smeltevær. Varmegrader med vind og regn er det beste. Ved godt og klart vær er det ofte kaldere med frost på natten og da går smeltingen veldig sakte.

Tromsø GK har bestemt seg for å hjelpe naturen med traktor. Fredag formiddag hadde greenkeeper Dimitri Ivanov måket samtlige greener fri for snø.

(Saken fortsetter under bildet)

Vekstduk skal på

– Framover vil vi legge på vekstduk for å få temperatur i jorden. Vi regner med at vi har vekst på greenene fra 20 mai. Da er det fortsatt mye snø på banen men greenene får et forsprang og kan bli ok til baneåpning, sier Sønsteby.

– Når kan det skje?

– Jeg tror ikke vi kan åpne banen 1. juni som i fjor. I 2018 startet vi opp 14. juni, som er det seneste vi noen gang har åpnet. Alt kommer an på temperatur og nedbør nå videre i mai.

Denne uka har det vært snø i lufta og rundt null. Langtidsvarselet vise mer nedbør tidlig til uka. Frykten er mer snø.

 – Utfordringen er at sesongen blir kort. Medlemmene er utålmodige, og vi mister en del penger på avlyste turneringer og tapt greenfee. I tillegg blir det ekstraarbeid med brøyting for de ansatte.

Ikke minst gjøre det vondt når de aller fleste banene i Norge har åpnet.

– Bilder og scorekort blir sendt oss av spillere fra andre deler av Norge. Vi er jo kjempemisunnelige på alle som kan starte sesongen før oss. I år blir det ekstra stor forskjell, konstaterer Bjørn Sønsteby.