Sommer betyr NM-tid, og de neste tre ukene skal det spilles om den gjeve norgesmestertittelen både for klubber og individuelle spillere.

Denne uken går lag-NM av stabelen på Stavanger GK fra fredag til søndag, og 1. til 4. august er det duket for NM på Losby GK.

Mens de beste spillerne titt og ofte har stilt opp for klubbene sine i lag-NM opp gjennom årene, har stadig flere av dem glimret med sitt fravær i det individuelle mesterskapet.

De svekkede startfeltene i NM har vært et hett debattema i Golf-Norge, der noen har ment at kongepokalen har vært i ferd med å miste hele sin prestisje, mens andre har pekt på at man ikke kan forvente at de beste spillerne deltar, når de har sitt levebrød på andre tourer.

I årets utgave av norgesmesterskapet er historien imidlertid en helt annen. Herrenes europatour har nemlig en liten pause akkurat samtidig som NM på Losby spilles. Det betyr at to av Norges største golfprofiler, Espen Kofstad og Kristoffer Reitan har kunnet sette av tid til å spille.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd med at NM passet inn i kalenderen, og jeg gleder meg veldig til å spille. Det er et eller annet med å spille her i Norge som er veldig kult, og etter et hektisk år med masse turneringer på europatouren er det deilig å komme tilbake og spille en annen type turnering, sier Kristoffer Reitan til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under intervjuet med Reitan)

 

21-åringen er litt over halvveis i sin debutsesong som proff på europatouren, og skal bruke de neste månedene på å forsøke å beholde kortet på europatouren.

Han sier det er et helt annet press å være proff sammenlignet med amatørturneringer, og sier NM er en gyllen mulighet for å finne tilbake til godfølelsen:

Kristoffer Reitan har lyst på sin første kongepokal. (Foto: Aleksander Ottersen Mile/Norsk Golf)

– Til tider kan det bli litt for seriøst ute på touren, så jeg tror jeg bare har godt at dette. NM er veldig stort, og jeg håper det kan bidra til at jeg får litt positiv energi. Jeg gleder meg veldig, konstaterer Reitan, som understreker at han kommer til å være like fokusert som i en hvilken som helst annen turnering:

– Jeg har definitvt lyst til å prestere! Jeg skal prøve å spille så godt jeg kan, og forberede meg som til en vanlig turnering.

Kofstad går for kongepokal nummer tre

Også Espen Kofstad gleder seg til å komme i gang med norgesmesterskapene.

Det blir ekstra spesielt å spille den individuelle turneringen på Losby GK, som var hans hjemmeklubb i mange år.

– Det blir veldig gøy. Det blir en veldig fin mulighet til å teste ting jeg har jobbet med på trening i turnering, og forhåpentligvis blir uken en mulighet til å bygge selvtillit på veien videre.

– Jeg husker da jeg vant på Challenge Tour for første gang i 2012. Da vant jeg en Norgescup-turnering to uker i forkant. Forhåpentligvis kan NM ha en litt samme effekt i år, sier Kofstad til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Espen Kofstad har allerede to kongepokaler på premiehylla. Her med Lene Krog etter at han vant NM for første gang for elleve år siden. (Foto: Vestfold GK)

Selv om NM er av mye mindre målestokk enn turneringene Kofstad er vant til å spille, ser han ikke bort fra at han kommer til å føle på presset når han pegger opp på Losby, ettersom de aller fleste forventer at han eller Reitan skal vinne.

– Jeg husker den Norgescup-turneringen i 2012 godt. Da var jeg mer nervøs på første tee og de første hullene enn det jeg er på noen annen turnering. Jeg husker veldig godt hvordan jeg følte at jeg måtte vinne, ellers var det ikke bra. Det blir kanskje litt sånn nå også, men jeg ser på det bare som bra trening å spille med litt press og høye forventninger.

Har innført premiepenger

Nytt av årets norgesmesterskap er at turneringen er en del av Garmin Norgescup Minitour, sammen med NM Match i juni, med totalt 330 000 i premiepotten fordelt på de to turneringene.

Målet med å innføre premiepenger har vært å øke interessen for hjemlige turneringer også blant de profesjonelle norske utøverne.

Forhåpentligvis blir uken en mulighet til å bygge selvtillit på veien videre.

Espen Kofstad

Les også: Innfører premiepenger for proffene på NM og NM match

– Med et tett internasjonalt turneringsopplegg har norske utøvere som til daglig har sitt levebrød på internasjonale tourer, fått problemer med å være med på turneringer hjemme. Når vi nå gir våre profesjonelle muligheten til å tjene penger også på hjemmebane, håper vi at dette kan være ett av flere insentiv for å øke konkurransen på hjemmebane, sa toppidrettssjef Øyvind Rojahn i NGF da minitouren ble lansert.

Ved å gjøre turneringene mer attraktive for de profesjonelle utøverne, har NGF samtidig håpet på å øke statusen på norske turneringer.

– Det skal henge høyt å vinne norgesmesterskapet, enten det er individuelt eller i matchspill. Da er det viktig at så mange som mulig blir med, sier Rojahn.

Espen Kofstad synes det er bra at det nå er premiepenger i NM, men sier det ikke hadde noe å si for hans avgjørelse om å delta.

– Jeg hadde spilt uansett. Siden det var hull i kalenderen på europatouren, passet det veldig bra i år. Pengene er ikke så viktig for meg sånn sett, men det er jo uansett en hyggelig greie, slår han fast.

Flere kjente navn

I tillegg til Espen Kofstad og Kristoffer Reitan er det en rekke andre velkjente navn med i feltet på Losby med gode muligheter til å kjempe om kongepokalen.

I dameklassen må LET Access-proffene Marita Engzelius (Oslo GK) og Mariell Bruun (Larvik GK) regnes som forhåndsfavoritter sammen med collegespillerne Dorthea Forbrigd (Oslo GK) og Renate Hjelle Grimstad (Stavanger GK). LET Access-spiller Madelene Stavnar (Vestfold GK) er også med.

På herresiden skal Nordic League-proff Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) forsøke å stikke kjepper i hjulene for Kofstad og Reitan. Det samme skal blant andre norgesbeste juniorspiller Bård B. Skogen (Haugaland GK) og Carl Didrik M. Fosaas (Miklagard GK), som har hatt et gjennombrudd på college denne sesongen, forsøke på.

Regjerende mester Markus Braadlie (Miklagard GK) spiller også, mens damenes fjorårsvinner Karoline Stormo (Arendal & Omegn GK), Norges beste amatørspiller, glimrer med sitt fravær.

Enda bedre felt i lag-NM

Under lag-NM på Stavanger GK denne uken er det et enda sterkere startfelt.

Her spiller blant andre Challenge Tour-spiller Aksel K. Olsen (Stavanger GK), europatour-spiller Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK), Nordic League-spiller Elias Bertheussen (Byneset GK) og eks-tourspiller Christian Aronsen (Miklagard GK), som la køllene på hylla i fjor vinter.

I dameklassen er det Oslo GK som er forhåndsfavoritter på papiret foran hjemmelaget Stavanger GK, som i fjor tok sitt første lag-NM-gull for damer på 35 år, samt Sola GK og Losby GK.

(Artikkelen fortsetter under)

Stavanger GK vant lag-NM i fjor. I år har de også hjemmebanefordel. 

På herresiden forventer nok også mange at Oslo GK, med deres to europatourspillere Kofstad og Reitan, skal vinne, men det er høyt nivå i feltet, og Stavanger GK og Miklagard GK er de som burde være best rustet til å utfordre dem om seieren. Miklagard GK har for øvrig vunnet lag-NM de to siste årene. 

Lag-NM damer

Lag-NM herrer