Tirsdag ettermiddag sendte golfens styrende organer R&A og USGA en pressemelding der de presenterte omfattende endringer i regelverket for amatører.

Mens de nye endringene vil ha liten påvirkning på den vanlige hobbygolferen, kan de potensielt føre til en helt ny hverdag for de aller beste amatørspillerne – altså toppspillere uten proffstatus.

De nye reglene, som trer i kraft 1. januar 2022, fjerner nemlig mange av restriksjonene på inntekter som har gjeldt amatørgolfere, og som tidligere har gjort at de har kunnet risikere å miste amatørstatusen sin.

Her er de viktigste endringene:

1.  Det skal nå skilles mellom scratchturneringer og handicapturneringer. I rene scratchturneringer, det vil si turneringer som spilles uten handicap og hvor det ikke er noen nettoklasse eller nettopremiering (for eksempel Garmin Norgescup), kan amatørspillere nå motta premiepenger opp mot 700 britiske pund – noe som tilsvarer cirka 8000 kroner. I rene handicapturneringer og turneringer hvor det både spilles en scratch-klasse og en netto-klasse, eller hvor det er nettopremiering (for eksempel Region Tour i dag), kan premiepenger derimot ikke brukes.

(Artikkelen fortsetter under)

Bård Skogen (t.v.) og Mats Ege (t.h.) kunne mottatt 8000 kroner hver for sine NM-medaljer med det nye regelverket. (Foto: Benjamin A. Ward / Norsk Golf)

2. Alle restriksjoner på sponsor- og reklameinntekter fjernes. Det betyr at amatører nå kan ta betalt for sine sponsoravtaler. Her er det heller ingen restriksjoner på hvor mye utøverne kan tjene.

Dermed fjernes en av de største ulempene som spillere fra mindre privilegerte familier har hatt tidligere, ved at unge golftalenter ikke lenger er helt avhengige av økonomisk hjelp hjemmefra for å kunne finansiere sine satsinger.

For noen av de beste amatørene i verden betyr det at de vil kunne rekke å tjene store summer før de tar steget ut i de profesjonelles rekker. Viktor Hovland ble for eksempel en av golfverdenens mest yndede unge sponsorobjekter etter at han vant U.S. Amateur i 2018, men måtte vente til han var ferdig på college og ble proff året etter før han kunne få betalt for å spille med PING-køller og ikle seg Lindeberg-klær. Slik vil det ikke lenger være med de nye reglene.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland kunne sopet inn store sponsor- og reklameinntekter etter U.S. Amateur-seieren i 2018 med det nye regelverket. (Foto: USGA)

– Mer inkluderende

I tillegg til å motta premiepenger i visse turneringer kan amatører fremover også motta en pengepremie, inntil samme sum som beskrevet ovenfor, for en Order of Merit-plassering, forutsatt at dette har vært i scratch-konkurranser.  

Begrensningene på 8000 kroner i premiepenger gjelder bare i «tee-til-hull-konkurranser» spilt på en golfbane eller simulator, men vil ikke gjelde konkurranser som krever «spesifikke ferdigheter», hvilket innebærer at det ikke lenger vil være noen øvre grense for hva amatører kan tjene i for eksempel rene long-drive-, target-golf- eller puttekonkurranser.

– I dag er vi henrykt over å kunne rulle ut de moderniserte reglene for amatørstatus. Disse nye reglene spiller en viktig rolle i å beskytte integriteten i sporten vår, samtidig som vi møter de fremvoksende behovene i den moderne golfsporten.

– Dette er spesielt viktig for de aller beste amatørgolferne, hvor mange spillere trenger finansiell støtte for å kunne konkurrere og utvikle seg til sitt fulle potensial. De nye reglene gir dem muligheten til dette og gjør at golfsporten blir enda mer inkluderende, sier R&As regelsjef Grand Moir i pressemeldingen.

(Norsk Golf kommer tilbake med mer)