Det ble en følelsesladd avskjed da Geir Ove Berg onsdag steg inn i pensjoninsttilværelsen.

 

Berg har langt fartstid i norsk idrett. Han var utøver på hopplandslaget i mange år, og i mars 1976 satte han verdensrekord med 173 meter i Oberstdorf. Han har også vært landslagstrener i hopp, og ble uteksaminert fra Norges Idrettshøgskole som ett av de første kullene. Etterhvert fikk han jobb som lærer samme sted.

 

Senere var han ansatt i Bærum kommune, hvor han på eget initiativ bygget opp Norges første kommunale golfanlegg, et treningsfelt ved Hauger idrettspark.

 

Berg ble ansatt i forbundet i år 2000, og i 2001 begynte han i jobben som generalsekretær, en jobb han hadde i 11 år. I 2012 overtok nåværende generalsekretær Tor-Anders Hanssen stafettpinnen, og Berg har siden da jobbet som seniorrådgiver.

 

Som generalsekretær fikk Geir Ove Berg oppleve både golfsportens oppgangs- og nedgangstider.

 

– Det har vært en utrolig reise. Det å komme til golfforbundet fra det offentlige var en ganske stor overgang. Jeg trodde jeg skulle jobbe med idrett da jeg kom hit, i stedet ble det opprydding i IT-systemet i golf-Norge. Det var en energikrevende og massiv oppgave, men også veldig viktig å få gjort.

 

– Jeg hadde en liten programerklæring da jeg begynte her, og det var å bringe golfidretten tilbake til norsk idrett. Den var på vei til å bevege seg bort fra idretten, og skulle bli kommers. Etter hvert fikk vi plass på idrettens hus og samlokalisering med resten av norsk idrett i 2004. Vi har nytt godt av ekspertisen som er her på huset, sa Berg under sin avskjedstale.

 

 

Store oppgaver

 

Generalsekretær Tor-Anders Hanssen slet med å holde tårene tilbake da Berg takket for seg.

 

– Det kommer til å bli et tomrom etter deg. Jeg kommer til å savne de idrettspolitiske diskusjonene med deg, og jeg gruer meg til å miste dine vitser og gode historier, sier Hanssen.

 

– Du fikk være med på hele golboomen, og står bak noen av de viktigste arbeidsoppgavene som var på den tiden, som var å løse den store IT-konflikten, og fikk landet en avtale jeg tror alle klubber i dag er særdeles godt fornøyd med. Du fikk oss også fra å være en middels idrett på juniorsiden til å være verdens beste på guttesiden. Og du fikk etterhvert bygget opp en slagkraftig og stor organisasjon.

 

Berg har hatt en sentrale rolle i sin jobb som seniorrådgiver de to siste årene. Han var med på opprettelsen av regionale kompetansesentra, grunnarbeidet for en norsk Solheim Cup-søknad, og hatt hovedansvaret for NGFs flytteprosess over til nye lokaler på Ullevaal stadion.

 

Berg går inn i pensjonisttilværelsen med blandede følelser.

 

– Det blir veldig rart, og også vemodig. Det å gå fra trygge omgivelser til noe man ikke vet hva er, er både utfordrende og spennende, sier han til Norsk Golf.

 

 

Stor tro på golf-Norge

 

Det har vært store endringer i landskapet i golf-Norge siden han kom inn i golfen.

 

– Det var veldig greit å komme inn i en tid der det rekrutterte seg selv. Det var enklere da alt gikk oppover ute i golf-Norge. Det har vært noen tøffe år for klubbene de siste årene. Det var mange allerede den gang som sa at vi må forberede oss på en annen hverdag, og at oppgangen ikke kom til å vedvare. Ingen trær vokser inn i himmelen.

 

– På mange måter tror jeg vi har hatt godt av nedgangen. Det har tvunget oss til å finne enklere og rimeligere løsninger som er like gode. Jeg synes det gjøres utrolig mye positivt ute i klubbene, forklarer Berg.

 

Til tross for at pilene har peket nedover de siste årene, ser han optimistisk på golf-Norges fremtid.

 

– Vi har så mye uutnyttet potensiale, spesielt rundt folkehelse. Vi må få samfunnet rundt oss til å oppdage hvor flott golf kan være og hva det kan brukes til. Og det offentlige må lære seg å verdsette golfen. Der har vi fortsatt mye å hente. Vi har også mye å hente sportslig. Et av bidragene vi kan gjøre til golf er å tenke litt utenfor rammene. Det har det ikke vært veldig mye av i golf, men det tror jeg at vi gjør at vi får en enda sterkere posisjon hvis vi gjør det. Man må våge å tenke annerledes!

 

– Hvordan ser du for deg at pensjonisttilværelsen din kommer til å bli?

 

– Den kommer til å bli aktiv!