Tekst: Christian Furu


Razr XF

Dette er noe overraskende Colin Montgomeries valg når han spiller på European Tour. XF har rikelig med offset og ganske bred såle. Det er ikke en typisk kølle for en tourspiller men hemmeligheten er selvsagt at de fungerer glimrende. Den brede sålen er fin under alle forhold og den svarte fargen gjør at hodet virker litt mer kompakt enn det faktisk er.

 

XF hører hjemme i «premiumklassen». Med en gang vi hører ordet «multimateriale» skjønner vi at prisen svir litt. Multimateriale er også en bra ting for XF er tilgivende, lange og føles ganske bra. Loften er sterk, PW på 44 grader og litt lange skaft står for lengden så tenk på hvordan du skal fordele wedgene dine. De kan også kjøpes i kombosett med en bra hybrid, men de lange jernene i settet er lettspilte og verd et forsøk.

 

Razr XF passer for spillere som ønsker mer lengde og tilgivende køller med det lille ekstra på følelse og utseende. De er «game improvement» jern, kanskje også litt høyt i den kategorien. Glimrende køller for nybegynnere, seniorspillere og de som vil ha en litt enklere hverdag på golfbanen.

 

+ Svært tilgivende.

+ Bra utseende, virker mer kompakt enn de er.

+ Veldig bra Winn grep som standard.

+ Den sorte finishen tåler mye.

 

– Høy pris

 

Veiledende pris på Razr XF 4-PW med stålskaft er 8.995,-

 

 

 

Razr X Black


Svart er virkelig en hot farge på jern og svært få – om noen – ser bedre ut enn Razr X Black. Utseendet er innertier fra Callaway, alle legger merke til dem. De har videreutviklet cavity i forhold til fjorårets Razr X jern, det ser ut til at vekten er plassert litt annerledes. 

 

Jeg ble ikke revet med av standardskaftet (stål), et True Temper M-10 XP. Razr X Black er virkelig gode jern som fortjener at du tar deg tid til litt tilpassing i proshopen eller golfbutikken. Det er selvsagt mulig at standardskaftet passer som hånd i hanske men litt testing med forskjellige skaft kan gjøre stor forskjell.

 

De har fin såle som ikke er spesielt bred, hodet føles bra på gode balltreff og gir feedback på dårlige treff. Også her finner vi sterk PW på 44 grader. Min anbefaling med disse sterke jernsettene er å kjøpe en gap/approach wedge i samme jernserie. Målgruppen er spillere som rett og slett vil ha tilgivende jern som ser bra ut. Som med Razr XF så har Razr X Black det som passende nok kan betegnes som «x-faktor». Det er utrolig mange gode jern i samme gruppe som Black plasserer seg i men de klarer å skille seg ut på utseendet. Det er ofte ikke mer som skal til. 

 

+ Tøft utseende med holdbar finish.

+ Tilgivende.

+ Grei bredde på sålen.

+ Lengde.

 

– Dårlig standardgrep.

– Ikke overbevisende standardskaft.

 

Veiledende pris på Razr X Black 4-PW med stålskaft er 6.495,-. Den er «Limited Edition» og kun tilgjengelig hos utvalgte forhandlere.

 

 

 

 

 

Razr X HL


Siste nyhet i 2012 er HL. High Launch sier alt om hva målet er – å få ballen trygt og godt opp i luften. Her er det veldig mye masse nede, bak og ut på sidene på køllehodet. Ekstremt tilgivende selvsagt. Hensikten med vektfordelingen er å gi de dårlige balltreffene langt nede på køllehodet sjansen til å overleve. Det er også mye offset i HL. Alt har selvsagt sin hensikt, de er ment å være ekstremt lettspilte jern. 

 

De lykkes også med det, HL har høy ballbane og minner nesten litt om en hybrid. Dette er supert for nybegynnere og seniorgolfere. Callaway og HL treffer målgruppen svært godt med sine «Super Game Improvement» jern. 44 graders PW ser ut til å være den nye standarden så jeg slutter etter hvert å poengtere det, men også her må man altså tenke litt på hvilke wedger man velger. Det blir mer aktuelt for de nevnte gruppene jeg mener at HL henvender seg til siden de gjerne ikke tenker så mye på dette med gap, sand og lob wedge. En nybegynner kjøper seg kanskje et jernsett og en sand wedge på 56 grader. En 12 graders forskjell fra PW til SW er mye, GW på 49 grader i HL er et greit valg å fylle hullet med.

 

HL kan også bestilles som kombosett med HL hybriden. Vi har hatt denne til test og den kan absolutt anbefales. 

 

+ Treffer perfekt for målgruppen.

+ Ekstremt tilgivende.

+ God lenge.

 

– Kunne vært litt mer «nøytral» i de korte jernene.

– Settet burde tilbys som 5-GW som standard, ikke 4-PW.

 

Veiledende pris på Razr X HL 4-PW med stålskaft er 4.995,-.

 

 

 

 

 

 

Resten av familien


Det finnes Razr-jern for alle spillere. I Norsk Golf #1 hadde vi test av Razr X Tour, glimrende jern med ganske lite offset og kompakt hode med herlig følelse. Razr X Forged er gode jern for gode spillere. Smal såle og alt annet er på plass. De fikk nok ikke den store skaren av fans som tidligere Forged jern fra Callaway har fått, men også disse er svært gode køller. For de absolutt beste spillerne som foretrekker bladkøller har Callaway Razr X Muscleback. Utvalget er upåklagelig.

 

Den «vanlige» Razr X faller kanskje litt utenfor nå. Black er på plass og får garantert nytt hjem i mange bager i år. HL kan kanskje også ta noen kunder. Det er små forskjeller her, for å finne det optimale jernsettet er testing/fitting veien å gå. Razr familien har imponert oss i år, sjansen er stor for at du finner noe som faller i smak og gir deg gode resultater.