På en dag hvor torsdagens ledere Thomas Bjørn og Tom Lewis falt tilbake, var det en nord-ire og en amerikaner som klatret til toppen av leaderboardet under fredagens andrerunde av The Open. 

Og nei, nord-iren er hverken Rory McIlroy eller Graeme McDowell, men 42 år gamle Darren Clarke. Han deler ledelsen med Lucas Glover etter at de to noterte seg for andrerunder på 68 (-2) og 70 (E) slag. På fire under par totalt har de tre spillere som jager ett slag – gårsdagens leder Thomas Bjørn, verdenstreer Martin Kaymer og Chad Campbell. Hele syv spillere deler syvendeplassen ytterlige ett slag bak.

Hard bane

Darren Clarke har ikke hatt en topp ti-plassering i en major-turnering på over et tiår, men ligger nå an til å ta sin første major-tittel i karrieren. Gresset på Royal St. George´s er rene asfalten, og en drive som tilsynelatende ser ut til å rulle pent i midten av fairway kan lett suges inn i de dype potbunkerne når det er så hardt og tørt. Derfor håper han på regnvær hele helgen.

– Det er fortsatt en lang lang vei å gå med to runder igjen. Værmeldingen er visstnok veldig dårlig, det gleder jeg meg til, men banen kommer fortsatt til å være utrolig tøff.

Og at turneringen fortsatt er åpen er helt sikkert. Spillere som Adam Scott, Phil Mickelson, Rory McIlroy, Sergio Garcia og Steve Stricker ligger og lurer like bak. 

I motsetning til Clarke har Lucas Glover allerede rukket å plassere et major-trofé i premiehylla. For to år siden vant han US Open på Bethpage State Park. Til tross for at han åpnet ukens turnering med en knallsterk 66-runde var han likevel fornøyd med å notere en runde som var fire slag dårligere fredag.

– Jeg senket ikke så mange putter som i går, men jeg er mer enn fornøyd med å gå denne banen på par, sa Glover etter runden.

Populært ess

Dagens høydepunkt var det Tom Watson som skulle stå for. Med fem Open-titler har Watson blitt en meget populær figur på de britiske øyer, og i går skulle han bli enda mer populær. På det sjette hullet dro den levende legenden opp ett firerjern, slo ballen mykt på green før den hoppet en gang og rett i koppen. Til ellevill begeistring blant de oppmøtte.

– Skulle ønske jeg klarte å se at den gikk inn, sa 61-åringen i det han spaserte til green. Dette var hans andre hole-in-one i The Open noensinne.