Det er igjen duket for årets første major på Augusta-banen, hvor verdens beste golfspillere kjemper om den berømte grønne jakken og en samlet premiepott på over 40 millioner kroner. Mange sine øyne er rettet mot Tiger Woods og Phil Mickelson denne uken, spesielt etter at sistnevnte for første gang siden 1997 klatret forbi Tiger på verdensrankingen etter helgens seier i Shell Houston Open. 

 

«Tiger-proofing»

Seg imellom står de med ti Masters-titler, og i de ti siste utgavene av turneringen har de til sammen stått på toppen av seierspallen hele seks ganger. Ingen spillere kjenner banen bedre enn duoen som står bak noen av golfhistoriens største TV-øyeblikk på Augusta National. Tiger har til sammen spilt 62 runder på sine 16 mesterskap der. Mickelson på sine side har 70 runder og 18 turneringer på ryggen.

– Det handler om å prøve og feile. Banen endrer seg gradvis hvert år, men vanligvis vet jeg på forhånd hvordan jeg skal spille hvert bestemte hull, sier den nybakte verdenstreeren Mickelson til majorchampionships.com.

Da Augusta ble forlenget i 2006 ble det kalt «Tiger-proofing». Mange mente hensikten var å gjøre banen vanskeligere for Tiger Woods som stadig dominerte. Siden da har han ikke vunnet der, mens Mickelson har vunnet to ganger. De siste fem årene står han med to seire og to femteplasser i US Masters. Tiger har notert seg for to andreplasser, en tredjeplass, en fjerdeplass og en sjetteplass. Det er med andre ord stor sannsynlighet for at de begge blir å regne med i år og. 

 

Identisk statistikk

Om man sammenligner sifrene deres er tallende slående like. Woods har siden baneendringen i 2006 brukt 1 416 slag, et gjennomsnitt på 283,2 slag per turnering, eller 70,8 slag per runde. Lefty står med ett slag mer totalt, og et gjennomsnitt på 283,4 slag per turnering, eller 70,85 slag per runde.

I turneringens 77 år lange historie har ingen spillere notert fire runder på 60-tallet, men i fire av sine fem siste mesterskap på Augusta har Woods gått på par eller bedre i alle fire rundene. Mickelson på sin side har kun klart dette en gang.

Så hvem er favoritt når turneringen slår i gang 7. april? Statistikken taler for Woods, mens Mickelson har levert de beste plasseringene de seneste årene. Søndag spilte han seg nok på seg litt ekstra selvtillit med sin første seier på over ett år, mens Woods ikke har vunnet på touren siden BMW Championship høsten 2009. Under sin nye svingtrener Sean Foley har han de siste ukene endelig begynt å vise tegn til bedre form, og etter ha blitt dyttet ned til syvendeplass på verdensrankingen denne helgen er nok Tigeren tørst etter suksess.

Så hvem er din favoritt til å vinne turneringen? En av de to eller en helt annen?

 

 

Kilde: majorschampionships.com