30 år er ingen alder for en golfspiller, men Suzann Pettersen er allerede en garvet veteran på LPGA-touren. Suzann, eller Tutta som de fleste kjenner henne som, er i dag norsk golfsport sitt mest kjente navn utad, og en av landets største idrettsstjerner. Norsk Golf tar et tilbakeblikk på noen av hennes største prestasjoner så langt i karrieren.
 
Forrykende amatørkarriere
Tutta begynte å spille golf i en alder av seks, og det ble tidlig klart at hun hadde et enestående talent. Tolv år gammel blir hun tildelt NGFs juniorstipend, og som 18-åring vinner hun den prestisjetunge turneringen British Girls Open Championship. Ett år senere vinner hun amatørmesterskapet World Amateur Championship. 
Hennes imponerende spill går ikke ubemerket hen, og blir i 1997 og 1999 belønnet med deltagelse i Junior Ryder Cup. I 2000 vinner hun sitt femte norgesmesterskap på rad. I september 2000, i en alder av 19 år, var hun nå klar for å bli proff.
 
Proff i Europa
Kun ni måneder etter hun hadde tatt steget opp til de profesjonelles rekker tar hun sin første seier på kvinnenes Europa-tour i French Open, hvor hun beseirer waliseren Becky Morgan i omspill. Den samme sesongen noterer hun seg for ytterlige fire topp-ti plasseringer, og kan ved slutten av året krone seg med tittelen «Årets nykommer» på Europa-touren. 
I 2002 kvalifiserer Tutta seg for sitt første Solheim Cup i Minnesota, der Europa taper for USA med sifrene 15,5 – 13,5. Tutta gjør seg for alvor kjent for sitt kraftfulle spill og lange driver, men også sitt hissige gemytt. 
Etter å ha ligget fem hull bak amerikaneren Michele Redman med fem hull igjen å spille klarer hun på spektakulært vis å dele matchen, i det som var en av Solheim Cup-historiens største kollapser fra Redman sin side. Like etterpå, i beste sendetid på direktesendt fjernsyn, blir hun intervjuet av TV-kanalen NBC hvor hun lirer fra seg noen gloser man vanligvis ikke forbinder med proffgolfere. 
Ett år senere er  Suzann klar for å spille på den amerikanske touren. 
 
USA neste
I 2003 kombinerer Tutta spill i Europa og USA. Hun spiller totalt 24 turneringer, og noterer seg for seks topp ti-plasseringer. I september dette året er hun et av det europeiske lagets sterkeste bidragsytere når de gjenerobrer Solheim Cup-trofeet på Barsebäck i Sverige. 
2004 og 2005 blir amputert av rygg og albueskader. I samarbeid med Norges Golfforbund oppretter hun den årlige juniorturneringen Suzann Junior Challenge hjemme i Norge, en turnering som siden har etablert seg som en av de viktigste juniorturneringene her i landet.
I 2006 har Tutta endelig lagt de verste skadeproblemene bak seg og kan fokusere på å finne formen igjen. I 2007 kommer den, og det så til de grader.
 
Stjernestatus
Med fem seire på PGA-touren skulle dette bli det beste året for Suzann som profesjonell. Hennes første seier i USA kommer under Michelob Open i Virginia i mai, og kun en måned senere blir hun den første nordmannen noensinne til å vinne en major-tittel i det hun beseirer Karrie Webb med ett slag i LPGA Championship på Bulle Rock i Maryland. 
På slutten av året klatrer hun til nummer to på kvinnenes verdensranking, forbi spillere som Karrie Webb og Annika Sörenstam. Under Idrettsgallen i starten av 2008 blir hun samtidig kåret til «Årets kvinnelige idrettsutøver».
Siden den gang har Tutta rukket å vinne ytterlige en turnering på LPGA-touren og to i Europa. Fjoråret endte uten seire for Oslo-jenta, men 11 topp ti-plasseringer vitner likevel om en høyst godkjent sesong. Ifølge LPGA.com står hun med over 40 millioner innspilte kroner så langt i karrieren, og er i dag ranket som nummer fem i verden. Med andre ord, en av de virkelig store profilene på LPGA-touren.
Vi ønsker henne til lykke med dagen, og en god 2011-sesong!