Tutta holder døren åpen

Suzann Pettersen utelukker ikke at hun kan fristes til å delta i Solheim Cup i 2019 som spiller, dersom Norge skulle få gjennomslag for en søknad. Nå vil hun ta et krafttak for å verve flere norsk ungdom til golfsporten.

Publisert

Tutta er tilbake i Norge for julen. Fredag inviterte hun presse og samarbeidspartnere for å oppsummere den fantastiske sesongen, og presentere sine planer for 2014.

På tapetet står blant annet et krafttak for å oppgradere den årlige juniorturneringen på Bogstad – Suzann Junior Challenge. Målet er å utvide og oppgradere konseptet ytterlige, hvor det hele skal kuliminere i en stor skandinavisk finale. 

– Suzann Junior Challenge er mitt engasjement tilbake til golf-Norge. Det er vært viktig å etablere et rekrutteringsmoment som kan skape et ekstra piff hos juniorene, som gir dem det lille ekstra de kan jobbe mot. Vi ser det er en viktig turnering, og et viktig høydepunkt for juniorene, sier Tutta.

Solheim Cuip blir et viktig ledd i å få flere ungdom og spesielt jenter til golfen. Golfpresident Finn H. Andreassen har ikke lagt skjul på hvor viktig rolle Tutta har i arbeidet med å få kvinnegolfens største turnering til norsk jord.

Selv om mange har spådd at Tutta setter strek for karrieren etter OL i Rio, er det langt i fra gitt. Hun innrømmer til Norsk Golf at hun kan bli fristet av å forlenge karrieren dersom Norge skulle få innvilget en søknad om Solheim Cup i 2019.

– Jeg kommer til å være involvert på en eller annen måte. Som spiller, kaptein, i kulissene får vi vente og se. Men jeg skal absolutt bidra, smiler Tutta lurt.

Les også: Tutta oppfordrer talentene til å leke 

Pettersen fikk nylig besøk på sin hjemmebane i Orlando, Bay Hill av Oslo Golfklubbs elitegruppe på juniorsiden. De tilbragte to dager sammen med Tutta fra morgen til kveld. Der fikk de et lite innblikk i hva som kreves for å nå toppen.

– Jeg tror nok de fikk seg en støkk , men det var en viktig erfaring for dem. Det var viktig for meg å vise dem at hardt arbeid er det viktigste. Blodhardt arbeid over tid. Det finnes ingen snarveier om du skal lykkes på touren. Det er klart at det arbeidet kan gjøres på flere måter, og det finnes flere veier til toppen.

– Når jeg er sammen med juniorer forsøker jeg å videreføre mine erfaringer for å gi de en bredere plattform til å ta de riktige valgene som passer for dem. Det er ikke slik at folk nødvendigvis skal kopiere det jeg har gjort, det passer kanskje ikke for en annen spiller. Det er viktig at man går sin egne veier, men man bør også lære av andres erfaringer, sier Tutta til Norsk Golf.

Tutta har ingen teori på hvorfor Knut Børsheim og flere andre lovende norske golfspillere har lagt opp i ung alder. Selv sier hun at hun aldri har vært i tvil om at det er golfen hun vil drive med.

– Har du ikke hjertet i det er det vanskelig å legge inn det arbeidet som skal til. For min del var overgangen fra amatør til proff veldig naturlig. Jeg følte alltid at jeg var god nok, og det var nok den viktigste årsaken. Det var alltid en drøm å leve av idretten, så jeg har aldri så mye som tenkt tanken på å slutte. Jeg har hatt tøffe tider, og tider jeg har trodd jeg ikke skulle spille igjen da jeg var skadet. Men tanken på å gi opp golfen har aldri streifet meg. Det er synd når vi ikke klarer å ivareta såpass gode talenter som Knut, men kan ikke tvinge folk til å spille heller, sier Tutta.

Tutta starter 2014-sesongen nærmere verdensenertronen enn noen gang. Hun sier hun har en helt annen følelse i kroppen nå, sammenlignet med tidligere sesonger da hun forsøkte å vippe Sörenstam,  Ochoa og Tseng ned fra tronen.

– Før ble jeg stresset da jeg hadde muligheten til å ta de igjen, og stolte ikke på at det jeg gjorde var godt nok. Nå er jeg mer komfortabel enn noen gang, og blir ikke stresset av situasjonen. Jeg vet at prosessen i det daglige er god nok, og jeg behøver ikke gjøre store endringer. Så lenge jeg yter det lille ekstra hver dag vet jeg at den tid kommer. Når jeg først blir ener skal jeg være der en stund. Jeg synes egentlig det er deilig å avslutte året som nummer to. Det gir en ekstra innbitthet før det som skjer av forbedelser til 2014.

Tutta sier til Norsk Golf at det ikke blir store endringene fra fjorårets sesongoppkjøring og jobben hun legger ned i år. Hjemme i Norge venter beinhard fysisk trening på Olympiatoppen, mens de golfmessige forberedelsene starter i januar når hun er tilbake i USA.

– Jeg må gi topplokket en liten pause fra golfen, forteller hun.

Tutta sier hun fortsatt er usikker på om hun kommer til å delta i LPGA-tourens sesongstart på Bahamas i slutten av januar, men står definitivt på startstreken i Australia i midten av februar.

Selv om hun var nærme toppen i de fleste statistikk-kategorier på LPGA-touren, mener hun at hun fortsatt har mye å gå på på greenene i året som kommer.

– Der kommer jeg til å fortsette det arbeidet jeg allerede har påbegynt. Jeg tok ordentlig tak i puttingen etter U.S. Open. Der var det ekstremt tydelig at jeg måtte gjøre noe. Jeg spilte med Inbee som satte alt, samtidig som jeg misset alt. Det viser seg jo at den som putter best vinner. Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er jævlig kjedelig å trene putting, men det er mye man kan lære seg å like her i verden når man begynner å se resultatet av arbeidet.

Selv om sesongen ble rundet av med en skuffende 29. plass hjemme i Florida, avslutter hun året med stil utenfor banen. Nylig signerte hun en idretts-Norges mest lukrative sponsoravtale med Nike, som gjør henne til ambassadør for sportsgiganten også etter at karrieren er over, lignende avtalene til berømtheter som Michael Jordan, Carl Lewis, Serena Williams og Cristiano Ronaldo.

– Det viktigste for meg var å kunne fortsette med det utstyret og teamet jeg har hatt rundt meg i seks år. Verktøyet mitt er det viktigste for meg. Men er en utrolig tillitserklæring at de vil ha meg som ambassadør også etter jeg slutter med golfen. Det er jeg veldig veldig stolt av. Å se bildet sitt på Nike-veggen ved siden av en utøver som Michael Jordan er selvfølgelig utrolig kult!

Powered by Labrador CMS