Den populære ungdomsturneringen feirer i år sitt 10-årsjubileum. Turneringen ble fra starten arrangert i klubbene, men klubbkvalifiseringene er nå fjernet for å få med flest mulig spillere fra flest mulig klubber, også de klubbene som i dag har få juniorer i trening.

 

– Suzann Junior Challenge skal ha en viktig rolle for utviklingen av fremtidens norske golfspillere. Det er ungdommene som samles her det må satses på. Et eller annet sted finnes kanskje den neste store stjernen, sier hovedpersonen bak prosjektet.

 

Norgesfinale på Bogstad

 

For hensikten med Suzann Junior Challenge er tydelig. I et utvidet samarbeid mellom Suzann Pettersen, Norges Golfforbund og turneringens samarbeidspartnere skal unge spillere gis muligheten til å kvalifisere seg gjennom regionale turneringer for spill i den store Norgesfinalen på Bogstad.

 

Tutta verdsetter turneringsformen.

 

– Det er moro å kunne samle landets beste juniorer i sin klasse, gjøre litt stas på dem og samtidig gi dem en smak av det som kanskje kommer senere, sier Suzann Pettersen.

 

Turneringen har rukket å bli en svært viktig del av golfstjernens ambassadørrolle for R&A der hovedoppgaven er å fremme golfens utvikling. Gjennom SJC får lovende, norske spillere mellom 13 og 16 år muligheten til å lære av en av golfsportens aller største profiler og samtidig konkurrere mot de beste i sin årsklasse.

 

Umiddelbar suksess

 

Suzann Junior Challenge ble første gang arrangert i 2004 og overtok med det NGFs talent cup. Turneringen ble raskt en suksess, og Tutta er imponert av alle golfhåpene som har fått vise seg frem og utviklet seg.

 

– Suzann Junior Challenge har vokst i løpet av de ti årene vi har holdt på, og turneringen skal fortsette å vokse. Dette skal bli Norges viktigste aldersbestemte idrettsarrangement, uansett gren, og vi er allerede på god vei, understreker hun.

 

SJC spilles med de beste spillerne i fire aldersbestemte klasser, to klasser for gutter og to klasser for jenter. Ingen spillere kan melde seg på direkte, men må kvalifisere seg gjennom juniorturneringer til fem regionale kvalifiseringsturneringer som spilles 15. eller 16. juni. Inndelingen baserer seg på områdene for de nyopprettede regionale kompetansesentra. De beste går videre til finalen på Oslo GK i august.

 

Grunnpilaren i utviklingen

 

– Suzann Junior Challenge er blitt selve grunnpilaren for utviklingen av aldersbestemt golf i Norge, og vi setter naturligvis stor pris på at Suzann prioriterer dette så høyt som hun gjør. Det er fantastisk å se en verdensstjerne komme hjem og engasjere seg på denne måten, berømmer Øystein Tamburstuen, spill- og turneringskonsulent i NGF.

 

For Tutta er det ekstra inspirerende at finalen nå har etablert seg på Bogstad, hvor hun selv vokste opp.

 

– Dette er min måte å gi noe tilbake til den norske golfen, til klubben min og til golfforbundet, som har hjulpet meg på veien. Jeg håper at SJC kan inspirere en hel ny golfgenerasjon, og det inspirerer iallfall meg å møte alle disse ivrige ungdommene. Det er moro å følge dem, og det er moro å kunne bidra med noen tips og råd.

 

De yngste er spesielt ivrige, med mange spørsmål. De eldre er mer tilbakeholdne, ikke fullt så frempå.

 

– Men jeg håper og tror at Suzann Junior Challenge kan dra dem ett steg videre, smiler Suzann Pettersen.

 

Finalen av Suzann Junior Challenge spilles 5. og 6. august.