Tidlig krøkes

(Foto: NGF)

Suzann Pettersen begynte å spille golf som seksåring, og gjorde seg tidlig bemerket i Golf-Norge. I 1993 ble hun belønnet med NGFs juniorstipend. Da var hun tolv år gammel.

– – –

Internasjonale oppdrag

(Foto: NGF)

Det tok ikke lang tid før Tutta fikk mulighet til å bryne seg på internasjonal motstand. Her fra en juniorturnering i Italia i 1994, hvor Norge kom på andreplass. Tutta står i bakerste rekke med hvit caps.

– – –

Europa mot USA

Mot slutten av 1990-tallet var Tutta Europas beste juniorspiller. Her fra første gang hun representerte Europa i Junior Ryder Cup i 1997. 

– – –

Fire på rad

(Foto: NGF)

Tutta tok sitt første NM-gull som 15 åring i 1996. De påfølgende årene utklasset hun motstanderne gang etter gang i NM. Her poserer hun med sin fjerde strake kongepokal etter å ha vunnet NM på Hauger i 1999. Hun skulle vinne sin femte på rad året etter på Borregaard GK.

– – –

Umiddelbar suksess som proff

(Faksimile: Norsk Golf/Aller. Nr.5 2001)

Tutta tok steget inn i de profesjonelles rekker 4. september 2000. 2001 ble hennes første fulle sesong på touren. Der vant hun allerede i sin andre turnering for året, French Open, etter et tre hull langt omspill mot Becky Morgan. Dette skulle bli hennes første av totalt 22 seiere som profesjonell. Det samme året ble hun kåret til årets nykommer på Ladies European Tour.

– – –

Rå på golfbanen – rå i kjeften

(Foto: Getty Images)

I en alder av 21 år spilte Tutta sin første Solheim Cup i Minnesota i 2002, hvor hun ble en umiddelbar publikumsfavoritt. Selv om det ble europeisk tap, fikk hun presentert seg for en hel golfverden i avslutningsmatchen mot Michelle Redman. Etter å ha ligget fem ned med fem hull igjen å spille kloret hun seg tilbake og delte matchen. Det er fortsatt tidenes største comeback i Solheim Cup-sammenheng. Det ble likevel overskygget av hennes «fargerike» språk på direktesendt amerikansk TV da hun ble intervjuet rett etter matchen. 

– – –

Under Annikas vinger

(Foto: Getty Images)

Året etter Solheim Cup-nederlaget fikk Europa revansj på Barsebäck i Sverige. Der var Tutta Europas største poengsanker med seier i alle de fire lagmatchene, hvor to av poengene kom i tospann med et av hennes store forbilder og mentorer, Annika Sörenstam. Dette var første gang Tutta var med på å vinne Solheim Cup.

– – –

En kropp til besvær

(Foto: Getty Images)

Tutta har vært blant de best trente spillerne på touren hele karrieren. Det har hun også vært tvunget til for å holde kroppen i sjakk. I 2004 og 2005 var hun ute store deler av sesongen med operert albue og prolaps i ryggen. Albuen ble bra, men ryggen måtte hun fortsette å kjempe mot store deler av karrieren. Bildet er fra treningsstudioet i hjemmet hennes i Orlando i 2010.

– – –

Lokalt engasjement

(Foto: NGF)

Etter at Tutta flyttet utenlands, var hun fortsatt opptatt av å utvikle golfsporten hjemme i Norge. Fra 2004 til 2015 arrangerte hun Suzann Junior Challenge, et av de store årlige høydepunktene på den norske juniorkalenderen, og fra 2012 til 2015 samlet hun noen av verdens største kvinnegolfstjerner på Bogstad til veldedighetsturneringen Suzann Pro Challenge. Her poserer hun med vinnerne av Suzann Junior Challenge i 2005: Ole Fremstad, Rachel Raastad, Daniel Bøe Jacobsen og Tonje Daffinrud – som nå spiller på europatouren.

– – –

Gjennombruddet

(Foto: Getty Images)

I 2006 begynte Tutta å konkurrere i den gjeveste turneringsserien av dem alle: LPGA-touren i USA. Året etter kom hennes definitive internasjonale gjennombrudd, en sesong vi har rangert som tidenes beste sesong av en norsk golfspiller. Her fra hennes historiske seier i Michelob Ultra Open 13. mai, der hun ble tidenes første norske vinner på LPGA-touren. Da har man lov til å unne seg noen edle dråper.

– – –

Den første majorseieren

(Foto: Getty Images)

Bare en måned etter den første LPGA-seieren gikk Tutta helt til topps i majorturneringen McDonald’s LPGA Championship i Maryland, ett slag foran Karrie Webb, som hun skulle ende opp i mange dueller med de neste årene. I løpet av denne sesongen vant 26 år gamle Tutta hele fem ganger på LPGA-touren og én gang på Ladies European Tour. Prestasjonene ble belønnet med hennes første utmerkelse som årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen.

– – –

Stjernespiller med stjernetrener

Tutta trengte ny inspirasjon etter 2007-sesongen. Hun brøt med sin daværende trener Gary Gilchrist og ansatte verdens mest berømte trener på den tiden, David Leadbetter. Men det skulle ta litt tid før de fikk sin første LPGA-seier sammen. (Foto: Getty Images)

– – –

Kompis med «The Donald»

Suzann Pettersen har vært en nær venn av Donald Trump helt siden hun flyttet til USA. Etter at han ble verdens mektigste mann, har vennskapet imidlertid stort sett bydd på trøbbel i media for Tutta. Dagen etter at han vant presidentvalget i november 2016, ble det norske golfesset pepret med kritikk fra provoserte Twitter-brukere etter at hun gratulerte ham med valgseieren. I fjor vinter stormet det rundt henne på ny etter at hun fortalte VG at Trump «jukser som faen» på golfbanen. Den nyheten ble raskt snappet opp av internasjonal presse.

– – –

Endelig

(Foto: Getty Images)

Etter den magiske 2007-sesongen vant ikke Tutta en eneste gang på LPGA-touren i 2008. I Canadian Open i 2009 var det endelig slutt på seierstørken. Den kom nesten to år etter hennes forrige LPGA-seier. 

– – –

Stor i Asia

(Foto: Getty Images)

En tredjedel av Tuttas proffseiere har kommet i Det fjerne østen. Her er hun på sykkeltur med tre av damene hun har ligget som nummer to på verdensrankingen bak: Lorena Ochoa, Inbee Park og Yani Tseng. Tutta har også ligget på andreplass bak Annika Sörenstam, men har aldri vært verdensener selv.

– – –

Comeback-queen

(Foto: Getty Images)

Tuttas seier i Safeway Classic i 2011 er en av hennes mest minneverdige på LPGA-touren. Hun vant etter å ha startet sisterunden ni (!) slag bak lederen Na Yeon Choi. 

– – –

Tutta drar lasset

(Foto: Getty Images)

USA var gedigne favoritter mot Europa før Solheim Cup på Killeen Castle i Irland i 2011, men Tutta ville det annerledes. Hun sikret tre poeng for Europa, inkludert en dramatisk comebackseier i singelmatchen mot Michelle Wie som gjorde at Europa fikk overtaket. Det var Europas første seier på åtte år. 

– – –

Evig toer

(Foto: Getty Images)

Fra 2007 til 2015 tilbragte Tutta vanvittige 436 uker på rad blant topp-10 på verdensrankingen, en av de største prestasjonene i moderne golfsport. Hun klarte imidlertid ikke å oppnå sitt store mål om å bli verdensener. Karrieren hennes har vært preget av mye «nesten», og i majorturneringene står hun med hele seks andreplasser og fire tredjeplasser. Litt for ofte var forklaringen som på bildet over. Tutta var en av verdens beste «ball-strikere», men puttingen har ikke stått helt i stil med resten av spillet. 

– – –

Uten en tråd

(Foto: ESPN)

Tutta vekket oppsikt da hun kastet klærne for ESPN i forbindelse med deres årlige «Body Issue», der de fotograferer verdens fremste atleter nakne. Et søk på Googles historiske trender viser at Tuttas navn aldri har vært så mye googlet på verdensbasis som rett etter at dette magasinet kom ut. 

– – – 

Golf-Norges dronning

(Foto: Getty Images)

Suzann Pettersen sitt fantastiske spill i 2013 var et flashback til gjennombruddssesongen. Hun vant seks turneringer, inkludert The Evian Championship i Frankrike i september, som for første gang hadde status som majorturnering. Tutta slo stjerneskuddet Lydia Ko med to slag i en nervepirrende finalerunde, der turneringen ble kortet ned til tre runder etter kraftig regnvær. Tutta avsluttet 2013-sesongen bare noen få desimalpoeng bak Inbee Park på verdensenertronen. Nærmere skulle hun dessverre heller ikke komme. 

– – –

Endelig suksess på bortebane

(Foto: Getty Images)

Under Solheim Cup i Denver i 2013 var Tutta med på Europas første og foreløpig eneste seier på amerikansk jord. Europa utklasset amerikanerne 18-10. 

– – –

Hedret av sine likemenn

(Skjermdump NRK TV)

Idrettsgallaen 2013 ble en festaften for Suzann Pettersen og norsk golfsport. Hun vant to av de gjeveste prisene, «årets kvinnelige utøver» og «utøvernes pris», som hun delte med Magnus Carlsen. – Dette veier tyngre enn mange av pokalene på hylla mi, sa Tutta da hun mottok utmerkelsen.

– – –

Den foreløpig siste 

(Foto: Getty Images)

Tutta klarte ikke å følge opp 2013-sesongen på samme vis og gikk hele 2014 uten seier. 7. juni 2015 slo hun endelig tilbake da hun vant Manulife LPGA Classic i Canada. Det er også hennes siste seier på LPGA-touren.

– – –

Gimmiegate

(Foto: Getty Images)

Det har aldri stormet så mye rundt Suzann Pettersen som etter Solheim Cup i Tyskland i 2015. Det hele begynte da Tutta straffet rookie Allison Lee for en nybegynnerfeil på det nest siste hullet i fourballmatchene. Lee plukket opp halvmetersputten sin før hun formelt hadde «fått» den av Tutta. Tutta påpekte regelbruddet og vant hullet – og dermed også matchen 15 minutter senere. Etterpå haglet kritikken mot Tutta som ble beskyldt for usportslig opptreden i en turnering som først og fremst handler om heder og ære. Amerikanerne ble fyrt opp av hendelsen og lanserte et vanvittig comeback i singelmatchene og vant turneringen. Skjebnens ironi ville ha det til at det var nettopp Tutta som tapte et av de avgjørende poengene. Først noen dager senere gikk hun ut og beklaget hendelsen, etter massivt press fra internasjonal golfpresse og LPGA-kollegaer. – Jeg har aldri følt meg mer nedfor og er oppriktig lei meg for det som skjedde på det 17. hullet under Solheim Cup søndag. Jeg ber om unnskyldning for at jeg ikke tenkte på det store bildet i kampens hete. Jeg prøvde å gjøre mitt beste for laget, sa Tutta. 

– – –

Olympier

(Foto: Getty Images)

I 2016 var golf på programmet i OL for første gang på over 100 år. Tutta representerte Norge sammen med Marianne Skarpnord og Espen Kofstad, men klarte ikke å vinne det edle metallet hun hadde jobbet så hardt mot. Tutta endte til slutt på 10.-plass. Tidligere det samme året hadde det gått rykter om at turneringen kom til å markere punktum for karrieren til Tutta, men det tok ikke lang tid før hun bekreftet at hun siktet mot revansj i OL i Tokyo i 2020.

– – –

En ny hverdag

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

I januar 2017 giftet Suzann Pettersen seg med Christian Ringvold i Holmenkollen kapell i Oslo. Et snaut år senere ble Tutta gravid, og hun spilte ikke en eneste turnering i løpet av 2018-sesongen. 8. august i fjor ble de foreldre til Herman Alexander.

 

«Back in business»

Etter et nesten to års fravær fra internasjonal toppgolf gjorde Suzann Pettersen endelig sitt etterlengtede comeback etter mammapermen i sommer.  Selv om hun har misset cuten i sine to første turneringer, har hun allerede blitt plukket ut til å representere Europa i Solheim Cup i september. 

Legger opp

Stillingen var helt likt mellom Team Europa og Team USA. På det attende hullet hadde Suzann Pettersen muligheten til å avgjøre hele Solheim Cup hvis hun satte birdieputten.

Det gjorde hun. Rett etterpå kunngjorde hun at hun legger golfkøllene på hylla med følgende forklaring: – Dette er det ultimate.