Tekst: Kaia Means

 

De historiske bildene ble oppdaget i et gammelt loft i St Andrews av samlere for noen år siden. Bildene vises for offentligheten for første gang på Best Western Scores Hotel, det nærmeste hotellet til første tee på The Old Course, på St Andrews Golf Festival fra 28. mars til 1. april.

 

Bildene er fra 1800-tallet, og de eldste daterer tilbake til 1850-årene. Det var Old Tom Morris selv som eide bildene, og de viser den skotske golfpionéren sammen med sin familie (inkludert sønnen ’Young’ Tom Morris) og andre tidlige Open-mestre, som Willie Park og Andrew Strath. 

 

– Bildene bringer på en måte Old Tom og vennene hans til live for oss, sier Roger McStravick, direktør for golffestivalen.

 

– I stedet for myte og oppspinn, ser vi nå hva han fakstisk valgte å ha på veggene sine hjemme hos seg selv i St Andrews. Vi som jobber med festivalen ville bringe en energi tilbake inn i historien om Old Tom Morris og andre helter som Bobby Jones og Babe Zaharias. Disse var ekte mennesker som overkom datidens forhold og oppnådde noe stort. Det handler ikke bare om høydene, det er også noen triste sider ved historiene, sier McStravick. 

 

Bildene er nå med i arkivet Old Golf Images (oldgolfimages.com). Noen av de sjeldne bildene vil bli utstilt på forskjellige steder i løpet av det neste halvåret før de auksjoneres bort. Utropsprisen er £350 000.

 

– Vi håper at bildene blir i Skottland, sier Laura Ptaszkiewicz i Old Golf Images. – Men Old Tom er kjent over hele verden, så det kommer til å bli mye interesse rundt dette.

 

Standrewsgolffestival.com


bw-scoreshotel.co.uk