De to siste årene har mange av verdens beste golfspillere fått det glatte lag for ukritisk å stille opp i europatour-turneringen Saudi International.

Den første utgaven av turneringen i 2019 ble spilt bare noen få måneder etter det oppsiktsvekkende drapet på journalisten Jamal Khashoggi, noe Amnesty International pekte på at «bare var det siste av en lang rekke eksempler på Saudi-Arabias fryktelige holdning til menneskerettigheter».

For å lokke flere store navn til turneringen betalte arrangøren ut i underkant av 50 millioner kroner i startpenger. Da Justin Rose ble konfrontert med dette i forkant av turneringen, svarte han med å si at han bare ville kommentere det golfmessige:

– Jeg er ingen politiker, jeg er profesjonell golfspiller. Det finnes mange grunner til å delta. Det er en bra bane, det er mange rankingpoeng å spille om, og det kommer til å bli en opplevelse å spille i Saudi-Arabia, uttalte Rose den gang.

Jeg hadde vært en hykler hvis jeg hadde tatt imot penger for å være i Saudi-Arabia

Paul Casey i 2019

En av spillerne som derimot tok et tydelig standpunkt og sa at moralske kvaler gjorde at han ikke kom til å spille, var Paul Casey.

Casey, som selv er ambassadør for FNs barnefond UNICEF, uttalte i 2019 at «det ikke føles riktig» å spille i turneringen.

– Jeg hadde vært en hykler hvis jeg hadde tatt imot penger for å være i Saudi-Arabia. Alle som sier er sport ikke er politisk, tar feil. Sport er veldig politisk, uttalte Casey i et intervju med The Independent.

Nå har derimot pipen fått en annen lyd hos engelskmannen. Casey har nemlig foretatt en ekstraordinær U-sving og var blant navnene på European Tours deltagerliste for turneringen i februar, som ble offentliggjort torsdag. Han har selskap av blant andre Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Phil Mickelson, Tommy Fleetwood, Ian Poulter, Patrick Reed og Justin Rose.

Med mye usikkerhet rundt det kommende turneringsprogrammet på grunn av korona-situasjonen er et sannsynlig argument for Caseys deltagelse at han skal sikre seg tilstrekkelig mange europatour-turneringer for å kunne delta i Ryder Cup. Casey spiller til daglig på PGA-touren.

Casey har foreløpig ikke uttalt seg om den oppsiktsvekkende nyheten om at han skal delta i Saudi International. Det hersker imidlertid liten tvil om at han kan vente seg en interessant pressekonferanse i forkant.