«En spiller som beveger på golfballen sin uten vilje, kan ikke straffes dersom bevegelsen i ballen har blitt oppdaget ved hjelp av «forbedret teknologi».»

 

Dette er beskjeden fra USGA og R&A, som har sett seg nødt til å håndtere den stadig økende mengden videobevis som følge av kontroversielle regelvedtak denne sesongen.

 

I en felles uttalelse, sier golfens styringsorganer USGA og R&A at en ball ikke vil anses å ha beveget på seg, dersom det på det tidspunktet ikke var synlig med det blotte øye.

 

Kunngjøringen kommer i kjølvannet av en sesong der stadig flere regelbrudd har kommet frem i lyset som følge av videobevis i etterkant av runden.

 

Av disse hendelsene, har ingen vært mer nøye gransket enn den som involverte Tiger Woods på BMW Championship i september. Tiger ble idømt to straffeslag, da et TV-kamera fanget opp at ballen beveget på seg mens han fjernet smårusk rundt ballen. Tiger insisterte på at ballen bare så vidt rugget på seg. Se video av hendelsen under.

 

Les også: Gir Tiger strykkarakter for å ha jukset

 

Den nye regelen har allerede fått kallenavnet «The Tiger Rule» på sosiale medier. Regelen vil først og fremst merkes hos de største profilene, ettersom det er disse som er oftest i TV-ruten.

 

Også under The Masters i april ble det straffeslag på Tiger Woods etter runden. Da ringte en årvåken TV-seer inn, som følge av en ulovlig dropp etter at Tiger slo innspillet i vannhinderet. Til tross for at Tiger signerte scorekort med feil score, ble han ikke diskvalifisert. The Masters tok i bruk regel 33-7 som ble innført i 2011. Den lyder:

 

«En diskvalifikasjonsstraff kan i eksepsjonelle, individuelle tilfeller oppheves, modifiseres eller ilegges hvis komiteen finner slik handling berettiget.»

 

TV-regelen som USGA og R&A nå har innført, vil imidlertid ikke ha noen innvirkning på hendelser der spilleren har gjort en feilaktig dropp. Den vil bare tre i kraft i tilfeller som dreier seg om ballen har beveget seg eller ikke.

 

 

Bidrar regelendringen til å hindre forskjellsbehandling mellom de mest profilerte som er ofte i TV-ruten, og de mindre kjente spillerne? Eller er det et skritt i feil retning at man fjerner en mulighet til å avsløre juksemakere?

 

Bruk kommentarfeltet under og si din mening!