Fitzpatrick startet sisterunden i delt ledelse med en annen mann som jaktet sin første majorseier, Will Zalatoris, men det var også syv andre spillere som lå innenfor tre slag da runden startet. Blant dem var fire tidligere majorvinnere, men store deler av søndagen skulle likevel bli en trekamp mellom Fitzpatrick, Zalatoris og verdensener Scottie Scheffler.

Scheffler kom stormende ut av portene med fire birdier på de seks første hullene søndag for å ta en tidlig to slags ledelse, men bremset opp midtveis i runden og spilte hull 7-16 to over par. Og det var de siste hullene hvor mesterskapet skulle bli avgjort: da de ankom det 15. hullet, delte Fitzpatrick og Zalatoris ledelsen, mens Scheffler som var to grupper foran, befant seg ett slag bak.

Både Zalatoris og Fitzpatrick misset fairway på hull 15, men sistnevnte var langt heldigere med utfallet av sin skjeve drive og kunne spille seg opp på green. Zalatoris måtte derimot bare hakke seg ut i greenbunkeren. Det resulterte i en bogey, og da Fitzpatrick svarte med å rulle i en seks meter lang birdieputt, svingte det plutselig to slag.

Ledelsen på to slag var imidlertid kortvarig: Scheffler gjorde birdie på hull 17, samtidig som Zalatoris svarte med en birdie på hull 16. Da Scheffler misset sin birdieputt på hull 18, var det imidlertid opp til lederballen å avgjøre.

Der fikk Zalatoris overtaket med en kanondrive midt i fairway, mens Fitzpatrick dro sitt utslag til venstre i fairwaybunkeren. Derfra klarte han utrolig nok likevel å slå seg opp til seks meter, og med Zalatoris to meter nærmere skulle U.S. Open avgjøres med en puttekonkurranse på det siste hullet. Begge misset, og dermed kunne Fitzpatrick juble over sin første majortriumf med en vinnerscore på seks under par, mens Zalatoris måtte fortvile over å tape sin andre major på rad med knappest mulige margin.

– Jeg er så utrolig glad for at det er over. Jeg er så fornøyd med hvordan jeg kjempet der ute, og hvor bra jeg spilte. Dette betyr så mye for meg, sa Fitzpatrick etter seieren.

(Artikkelen fortsetter under)

The Golf Channels ekspertkommentator Brandel Chamblee beskriver Fitzpatricks sisterunde som «muligens den beste sisterunden i U.S. Open-historien sett fra et slagmessig perspektiv», og viste til at Fitzpatrick traff hele 17 greener søndag, inkludert et par 4-hull på ett slag og et par 5-hull på to slag.

Jeg kjempet som en gal. Jeg senket mange fine putter for å holde meg inne i kampen. Det var en morsom kamp. Matts bunkerslag på hull 18 kommer til å gå ned i U.S. Opens historiebøker. At han klarte å utføre det slaget og ga seg selv en birdiemulighet, var bare utrolig. Hatten av for ham, konstaterte Zalatoris etter å ha blitt henvist til andreplass igjen.

U.S. Open-tittelen var ikke bare Fitzpatricks første majorseier, men også hans første PGA Tour-tittel. Engelskmannens 17 topp-10-plasseringer uten en seier siden starten av 2020-sesongen var mest av alle på touren, mens det nå er Zalatoris med sine 16 som hopper opp til toppen av den listen.

Favorittbanen

Ingenting kunne vært mer passende enn at den forløsende seieren skulle komme på The Country Club. I en alder av 22 år vant Fitzpatrick verdens største amatørturnering U.S. Amateur på denne banen. Selv om han allerede på det tidspunktet var den høyest rangerte amatøren i verden, var det der han alvor fikk presentert seg for golfverdenen, og det påfølgende collegeoppholdet som etter planen skulle vare i fire år, ble i stedet kortet ned til fire måneder for å heller ta steget inn i de profesjonelles rekker.

(Artikkelen fortsetter under)

Der kloret den spebygde engelskmannen til seg fem seirer på de første årene og spilte også seg inn i Ryder Cup-laget for første gang i 2016.

På USA og PGA-touren har den første seieren derimot latt vente på seg – frem til nå:

– Jeg elsker å spille denne banen. Den passer spillet mitt så bra. Jeg har spilt bra en god stund nå, og det føles som om alle bitene har falt på plass når den første majorseieren min kommer på denne banen.

Fitzpatrick er for øvrig nå den første ikke-amerikaneren som har både en U.S. Open og en U.S. Amateur på CVen. I tillegg er han den eneste spilleren sammen med Jack Nicklaus som har vunnet U.S. Open og U.S. Amateur på samme bane. Seieren løfter Fitzpatrick opp til tiendeplass på verdensrankingen.

(Artikkelen fortsetter under)

Inspirert av DeChambeau?

Fitzpatrick har ry på seg for å være en av de mest dedikerte og hardtarbeidende spillerne på touren. Uten de samme fysiske fortrinnene som spillere som Rahm, DJ, DeChambeau og mange av de andre spillerne i verdenstoppen, har engelskmannen funnet andre måter å hevde seg på. En av dem er å analysere spillet sitt i ekstrem detalj, og helt siden juniordagene har han ført ned detaljert statistikk for hvert eneste slag han har slått på en golfbane – uavhengig av om det har vært i turnering eller en uformell selskapsrunde (!) med kompiser.

Selv om Fitzpatrick til nå har gjort karriere av sin presisjon og bunnsolide nærspill, har statistikken også vist hvordan slaglengde blir et stadig viktigere konkurransefortrinn på PGA-touren. Det har aldri vært Fitzpatricks styrke, men på The Country Club overrasket han mange av sine kollegaer med hvor mye lengde han klart å bygge opp de siste månedene.

Han har hele tjent elleve meter i gjennomsnittlig slaglengde fra fjoråret, og i U.S. Open var han rangert helt oppe på 13.-plass i slaglengde-statisikken.

– Hatten av for «Fitzy». Han spiller virkelig god golf, og han fortjente å vinne denne turneringen. Jeg vet ikke om dere la merke til det, men han har gjort noen ekstreme forbedringer på utslagene sine på bare noen måneder, sa Scottie Scheffler etter runden.

– Jeg spilte med ham i Austin tidligere i år, og han slo ikke i nærheten av så langt som han gjør nå. Jeg vet ikke hva han gjør. Kanskje han har blitt med på «Bryson-programmet» eller noe, smiler Scheffler.

(Artikkelen fortsetter under)

Da Fitzpatrick ble spurt om den oppsiktsvekkende slaglengdeøkningen i pressekonferansen etter seieren, måtte han bare glise fra øre til øre:

– Jeg har tatt en dopingtest, og den var negativ, så det går helt fint!

I tillegg til intenst arbeid i gymmen har Fitzpatrick endret teknikken sammen med treneren Mike Walker og biomekaniker Sasho Mackenzie med et system som kalles «The Stack». Enkelt fortalt beståer det av en hastighetspinne og en app hvor man jobber på å bygge opp svinghastigheten og timingen i svingen.

– For å være ærlig har det gjort underverker for spillet mitt, sier Fitzpatrick.

Den plankpolerte beviset på det skal nå pryde peishylla hans frem mot U.S. Open på Los Angeles Ciuntry Club i 2023.

Resultater