Under åpningsrunden av denne ukens PGA Tour-turnering Arnold Palmer Invitational ble det klart hvilke spillere som får æren av å representere USA og Europa i college-lagturneringen Arnold Palmer Cup. Lagene ble presentert på den landsdekkende golfkanalen Golf Channel.

Arnold Palmer Cup er en årlig konkurranse mellom amerikanske og europeiske college-spillere, og spilles i liknende format som Ryder Cup.

Lagene består av ti spillere per lag, og i år har for første gang to norske spillere fått en plass i troppen. Det er Oklahoma State Universitys lagkamerater Viktor Hovland (Miklagard GK) og Kristoffer Ventura (Oslo GK). 

Lars Petter Brovold (2004) er den eneste nordmannen som har kvalifisert seg til det europeiske laget tidligere.

Frem til 2002 var Arnold Palmer Cup en lagkonkurranse mellom Storbritannia og Irland mot USA, men i 2003 ble det utvidet til å bli en nasjonskamp mot hele det europeiske kontinentet. Europa og USA har vunnet annen hvert år de siste seks årene, og Europa har vunnet turneringen to ganger mer enn USA siden 2003.

Historisk amatørranking: To norske spillere topp-50 i verden 

Viktor Hovland og Kristoffer Ventura er sammen med Kristoffer Reitan de soleklart høyest rangerte norske amatørspillerne. Hovland og Reitan – som fortsatt har noen måneder igjen til han begynner på college – ligger begge topp-50 på verdens amatørranking. Det har aldri skjedd tidligere i norsk sammenheng. I tillegg begynner også Ventura å nærme seg topp-50; han har den siste tiden klatret opp til 63. plass.  Etter ham er det over 400 plasser ned til neste nordmann på rankingen.

I tillegg til Ventura og Hovland består Europas lag i Arnold Palmer Cup av Hannes Rönneblad (Sverige), Fredrik Nilehn (Sverige), David Wicks (England), Harry Ellis (England) og Rory Fransson (Skottland), Stuart Grehan (Irland) og Richard Mansell (England). Den siste spilleren på laget blir bestemt 4. april. Mens Kristoffer Ventura var automatisk kvalifisert for laget, var Hovland en av kaptein David Inglis sine tre «captains picks».

Det amerikanske laget består for øyeblikket av Sam Burns, Chandler Phillips, Collin Morrikawa, Jimmy Stanger, Maverick McNealy, Norman Xiong, John Coultas, Sean Crocker og Nick Hardy. Maverick McNealy var inntil nylig rangert som verdens beste amatørspiller.

Turneringen spilles fra 9. til 11. juni på Atlanta Athletic Club – samme bane som var vert for PGA-mesterskapet i 2011.

Turneringen for fremtidige stjerner

Blant kjente europeere som har deltatt i turneringen tidligere finner vi blant andre Jon Rahm, Luke Donald, Graeme McDowell, Thomas Pieters, Francesco Molinari og svenskene Alexander Norén, Jonas Blixt og David Lingmerth.

På den amerikanske siden har verdensener Dustin Johnson, Rickie Fowler, Billy Horschel, Brandt Snedeker, Matt Kuchar, Bo Van Pelt, Hunter Mahan, Bill Haas, Ryan Moore, Lucas Glover og Charles Howell III deltatt.

Biter fra seg på college

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoffer Ventura har gjort det til vane å levere solid golf, uke etter uke, på college. (Foto: Oklahoma State University)

Laget som Hovland og Ventura representerer, Oklahoma State University, har i en årrekke vært et av de beste lagene i det amerikanske collegesystemet. Spillere som Rickie Fowler, Hunter Mahan, Peter Uihlein, Bo Van Pelt, Charles Howell III og Scott Verplank har alle kommet gjennom Oklahomas State Universitys rekker.

For øyeblikket er universitetet rangert som det fjerde beste laget i USA, og de vil som vanlig være blant de heteste seierskandidatene i NCAA-sluttspillet på slutten av semesteret.

Ventura, som er inne i sitt tredje år på college, har spilt seks turneringer for OSU denne sesongen, og har allerede bokført tre topp-10-plasseringer, inkludert to andreplasser. Ventura er rangert som den 23. beste collegespilleren i USA. I fjor vår vant Ventura sin første turnering på college, og kort tid etter fulgte han opp med enda en seier.

Viktor Hovland er på sin side inne i sitt første år på college. Han har endt topp-20 i tre av de seks turneringene han har spilt, med tolvteplassen i Paintbrush Invitational som beste resultat denne sesongen. Han er rangert som nummer 87 av alle spillerne på college. Hovland mottok i fjor høst utmerkelsen «Årets talent» av Norges Golfforbund. 

I følge Facebook-siden «Norsk College-tracking» har Hovland og Ventura en snittscore denne sesongen på respektable 71,07 og 71,13 slag – nesten to slag bedre enn neste norske på listen.