Vi kårer 2011-sesongens største snakkiser

Fra brystkreftinnsamling til stjernetreff på Hauger. Norsk Golf har rangert ti hendelser vi mener definerte årets golfsesong.

Publisert

10. Over en million til Pink Cup

I år var det fjerde året på rad golfforbundet arrangerte Pink Cup til inntekt for brystkreftsaken. Målet for året var å samle inn en million kroner, et mål som ble nådd under finalen på Kongsberg Golfklubb i september. 

– Millionen er nådd, og det er fantastisk! Det flotte med Pink Cup er at pengene går til en veldig god og konkret sak som engasjerer mange mennesker, sa visepresidenten i NGF, Anne-Lise Løfsgaard.

Vi gir tommelen opp til alle som har vært med på å bidra til årets sak, og oppfordrer enda flere til å bidra neste år!

(Foto: Ann-Sophie Stene)

Les også: Millionen ble nådd

9. NM som regnet bort

Årets norgesmesterskap på Bjaavann ble en helbløt affære. Andreas Gjesteby og Solveig Helgesen stod til slutt som vinnere i turneringen som ble kortet ned fra 72 til 36 hull, etter et massivt regnvær som lavet ned både fredag og søndag. Mange skuffede deltagere mente det var mulighet for å spille avslutningsrunden søndag, noe turneringsleder Paal B. Asbjørnsen raskt avfeide.

– Det var leit at det gikk slik. Det kom hele 32 millimeter på kort tid. Banen kan ta unna 8 millimeter i timen, men det ville vært sportslig uforsvarlig å spille finalerunden, sa han.

Klubbens styreleder Per-Anders Havnes anslo at antall timeverk som hadde gått til forberedelser av konkurransen var rundt 2500. Til tross for at værgudene var på vrangsiden var det ikke så galt at det ikke var godt for noe.

– Det viktigste har vært at arrangementet har styrket samholdet i klubben. Medlemmer som bare kjente hverandre på avstand, har vært sammen om å løse oppgaver, sa Havnes.

(Foto: Jan Dahl)

Les også: Finalen avlyst: Solveig og Andreas er norgesmestre!

8. Marius Thorp legger opp

Et av de største talentene norsk golf har fostret opp bestemte seg for å legge golfkøllene på hylla etter en sesong der suksessen uteble. 

– Når jeg ikke er hundre prosent motivert for å gjennomføre den jobben jeg vet trengs for å lykkes blir det tungt, og ved å satse halvveis kommer man ingen vei. Slik er det for meg, sa Thorp da han slapp den triste nyheten.

Thorp sitt store karrierehøydepunkt var da han vant The Silver Medal i The Open i 2006, etter å ha kvalifisert seg gjennom sin seier i EM for amatører i Belgia. Som amatørspiller var han vår mest meritterte utøver gjennom tidene, og det er et stort tap for golf-Norge at han nå har gitt seg. Vi krysser fingrene for at han en gang kommer tilbake og underholder oss med sitt ubestridte talent.

(Foto: Christian Døvle)

Les også: Thorp legger køllene på hylla

7. Debatten om handicapjuks

To Drøbak-golfere ble anklaget for handicapjuks da de stakk av med seieren i regionsfinalen av P4 Golfen på Holtsmark Golfklubb i september, og debatten ble et brennhett tema på diskusjonsforaer på internett. Beskyldningene spredte seg raskt, og saken nådde til og med VG som henvendte seg til Drøbak-duoen. De kom raskt med sitt tilsvar.

– Selv om vi har følt at dette har vært en heksejakt på oss som enkeltpersoner, så mener vi at det er fint at hcp-juks taes opp i fora. Dette er ingen i golfsporten tjent med. Men det at referansepersoner innenfor golf-Norge har kastet bensin på bålet i denne diskusjonen, har bidratt til at vi har blitt forhåndsdømt av enkeltpersoner og golfskribenter som mangler sidestykke, heter det i deres forsvar av seg selv.

Viktigere enn hvorvidt de to var skyldige eller ei, er at saken har skapt en debatt omkring det nåværende handicapsystemet og dens mangler. Redaksjonens e-post og kommentarfelt på norskgolf.no og Facebook har blitt bombardert med forslag om bedringer av hcp-systemet, og vår oppfatning av situasjonen er at noen grep må gjøres. Spørsmålet som står er hva?

Les også: Åpent brev fra Drøbak-paret

6. Ny president og generalsekretær

Finn H. Andreassen og Tor-Anders Hanssen blir mennene som skal lede golf-Norge videre. Andreassen ble valgt til ny president under Golftinget 20. november, mens Hanssen ble lansert som ny generalsekretær i september.

– Tiden da mennesker stod i kø for å begynne med golf er over. Skal vi lykkes i fremtiden, er det helt sentralt at vi ivaretar og utvikler den enkelte golfer. Det krever hardt arbeid av alle, NGF, klubber, baneselskap og trenere, sa Hanssen da det ble bestemt at han skulle overta etter Geir Ove Berg.

Og det å få golf-Norge opp av bølgedalen den nå befinner seg i blir den viktigste oppgaven for Hanssen og Andreassen. Sistnevnte gikk offensivt ut da han ble valgt til president. Som erfaren mediemann med lang fartstid fra både NRK og TV2 ønsker han at mediene skal begynne å åpne øynene for golfsporten.

– Må må tørre å sette litt hårete mål. Jeg ønsker å få Solheim Cup til Norge. Det er slike ting som vil løfte golf-Norge, konkluderte han fra talestolen på Golftinget.

(Foto: Kristin Moe Krohn)

Les også: Nyvalgt president vil ha Solheim Cup til Norge

5. Kofstad og Børsheim imponerer som nybakte proffer

I deres første fulle sesong som golfproffer har både Espen Kofstad og Knut Børsheim klart å etablere seg på et stabilt nivå på Challenge-touren. Kofstad sikret seg fulle spillerettigheter på årets tour da han misset Europatour-kortet med ett slag i fjorårets Q-school-finale, mens Børsheim på sin side har etablert seg gjennom wild cards fra golfforbundet.

De to endte til slutt på henholdsvis 30. og 35. plass på tourens pengeliste, og var ikke langt unna å sikre automatisk avansement til neste års Europa-tour. Selv om det ikke gikk helt etter planen i sesongfinalen i Italia i starten av november, har de fortsatt mulighet for avansement når Q-school-finalen spilles i Spania i midten av desember. Men uansett hvordan det skulle gå her må sesongen sies å ha vært en suksess for de to nordmennene.

For norsk golf betyr det enormt mye å få spillere på Europa-touren, men det er ikke avgjørende for deres videre karriere at de sikrer ET-kortet allerede det første året. De har alderen på sin side, og det arbeidet de har gjort i år har lagt grunnlaget for resten av deres karriere. På Europa-touren er det kun 16 spillere under 25 år, og på PGA-touren er det kun seks. Nå er det to norske som er i ferd med å kunne ta steget opp. Det er helt supert, sier sportssjef Frode Scheie.

Skulle de komme seg gjennom Q-school-finalen helskinnet vil de nok hoppe ytterlige noen plasser på listen.

(Foto: Lars Otto Bjørnland)

Les også: -Avgjørende for utviklingen av norsk golfsport

4. Europa gjenerobrer Solheim Cup

For en forrykende affære årets Solheim Cup på Killeen Castle i Irland ble. De europeiske jentene trosset et massivt underdog-stempel, og etter en thrilleravslutning uten like ble stillingen til slutt 15-13 i Europas favør. Dette var deres første seier i turneringen, og ikke uventet spilte Suzann Pettersen en sentral rolle i seieren.

Tutta hadde ikke råd til å tape sin avsluttende match mot Michelle Wie, men da hun lå ett hull ned med tre hull igjen så det mørkt ut. Men som så mange ganger tidligere illustrerte Tutta hennes unike evne til å kjempe seg tilbake, og med tre birdies på de tre siste hullene snudde hun matchen. Dette ga Europa den inspirasjonen de trengte for å gjøre jobben i sine avsluttende matcher.

– Dette er helt sykt!, jublet Tutta da tittelen var i boks.

Seieren var Europas første siden 2003, og kun deres fjerde siden turneringen ble startet opp i 1990. Tutta beskriver seieren som det største hun har opplevd i sin karriere. Det sier ikke så rent lite.

(Foto: All Over Press)

Les også: Europa vant Solheim Cup!

3. Været

Med mindre man er paraplyselger var sommeren 2011 langt fra noen høydare. Regnet lavet ned store deler av sommeren, og flere klubber måtte holde stengt med baner som ikke klarte å ta i mot mer nedbør. Losby Golfklubb måtte holde stengt 15 dager i sommer, og dette var bare en av få baner som fikk hard medfart. Dette var ikke bare noe klubbene har merket i form at tapte greenfee-inntekter, men har heller ikke hjulpet på rekrutteringen av nye spillere til golfsporten. 

Det bikket til slutt over for daglig leder i Moss & Rygge GK, Åge Erichsen, som var mektig oppgitt over feilslåtte værmeldinger. Han erklærte værmelderne krig, og vurderte å gå rettens vei. Han anslo at en gjennomsnittlig norsk bane taper 250 000 kroner i året på feilmeldinger.

Heldigvis har han og oss andre frustrerte golfere hatt mer å smile for på tampen av sesongen. Senhøsten har vært uvanlig mild, og resultatet har vært en rekordlang golfsesong på baner over hele landet. Og med fortsatt mildvær på værmeldernes prognoser ser det ut til at vi er så heldige at vi får spilt utegolf også i starten av desember. Etter sommeren som har vært settes det ekstra pris på. 

(Foto: Illustrasjon/Flickr)

Les også: Daglig leder til krig mot værmelderne

Les også: Værgudene spiller endelig på lag

Les ogsp: Fortsatt golfbane-trafikk på Østlandet

2. Norwegian Challenge

Hauger Golfklubb fikk det ærefulle oppdraget å arrangere Challenge Tour i Norge for første gang på tre år. Akershus-klubben skuffet ikke. Det ble ingen norsk vinner slik mange hadde drømt om, men arrangementet må likevel sies å være en høyst vellykket affære sett med norske øyne. 20 norske stilte til start, hvorav ni av dem klarte cuten. Marius Thorp sin niendeplass står som ett av hans få lyspunkt fra sesongen, mens den 16 år gamle amatøren Kristoffer Ventura stjal overskrifter med sin utrolige 16. plass.

Sportssjef Frode Scheie lot seg imponere av den norske innsatsen.

– En fantastisk laginnsats av guta som virkelig fikk vist seg frem 

på hjemmebane. Dette er den beste innsatsen norsk proffgolf har levert noensinne, og vitner om at norsk golf er i fremgang, sa han etter turneringen.

I tillegg til Norwegian Challenge er også årets Nordea- og Ecco Tour-turneringer på Drøbak og Mørk GK viktig å dra frem som to godt gjennomførte proffturneringer. Mørk Masters viste seg å være en perfekt publikumsbane, da feltet gjorde ufattelige 898 birdies på turneringens tre dager. Resultatet ble at de også neste år skal få arrangere den samme turneringen.

En retur til Norge blir det også for Challenge-touren. Byneset GK i Trondheim blir arrangør for 2012, mens Losby og Miklagard skal samarbeide om å arrangere 2013-utgaven av turneringen. 

Vi gleder oss allerede!

(Foto: Christian Døvle)

Les også: Oppløftende niendeplass til Thorp

Les også: – Beste innsatsen i norsk proffgolf noensinne

1. Tutta tilbake på seierssporet

Vi er i ferd med å gå tom for superlativer når vi snakker om Suzann Pettersen. Oslo-jenta har etablert seg som en av verdens største golfstjerner, og hadde det ikke vært for Yani Tseng ville Tutta vært verdens beste kvinnelige golfspiller.

Etter en fjorårssesong uten seiere skulle det endelig løsne for Suzann i Sybase Match Play Championship i mai. På veien til seier slo hun verdensener Tseng og Criste Kerr, og da birdieputten på det siste hullet rullet i koppen kunne hun juble for sin første seier siden Canadian Women’s Open i 2009.

I august kom hennes andre seier for året i Ladies Irish Open på Killeen Castle, den samme banen som Solheim Cup skulle spilles bare en drøy måned senere. Som hun har gjort så mange ganger denne sesongen hadde hun en treg start på turneringen, før hun virkelig eksploderte i helgens avslutningsrunder. På de to siste rundene var hun hele 18 under par, noe som sørget for en seier på seks slag over Azahara Munoz. Dette var Tuttas femte Ladies European Tour-seier i karrieren.

Allerede to uker etter skulle hennes tredje og siste individuelle seier for sesongen komme. Med en runde igjen å spille av Safeway Classic var Suzann ni slag bak ledende Na Yeon Choi. På avslutningsdagen stod hun for en av de største prestasjonene i sin karriere, da hun tvang Choi ut i omspill etter å ha avsluttet med en runde på syv under par. 

Suzann står nå med åtte LPGA-seiere i sin karriere, og hennes stabilitet denne sesongen har vært imponerende. I sine 20 starter på LPGA-touren i 2011 har hun notert seg for 11 topp-10 plasseringer. Til sammen har hun spilt inn over 8,2 millioner kroner i 2011, og det er ikke rart at mange nevner henne i samme åndedrag som noen av tidenes største norske idrettsutøvere.

I september kom kronen på verket da hun var med på å avgjøre Solheim Cup i Europas favør, og det var dermed aldri noen tvil om at det var hennes prestasjoner i år som ville toppe vår liste.

(Foto: All Over Press)

Les også: – Jeg er så lykkelig

Les også: Tutta knuste motstanderne i Irish Open

Les også: Mesterlig Tutta-triumf

Noe du savner på listen? Rop ut i kommentarfeltet under!


Powered by Labrador CMS