Vi kårer Norges 100 beste golfhull!

Det er over 2130 golfhull i Norge fordelt på 172 golfbaner. Vi tok på oss den omfattende jobben å forsøke å plukke ut de 100 beste.

Publisert

Slik utførte vi kåringen

Da vi begynte så smått å jobbe med denne listen en gang i fjor høst, trodde vi det skulle være en forholdsvis grei jobb å rangere Norges 100 beste golfhull. Golf-Norge er tross alt ikke så stort, så dette burde være en oversiktlig og grei oppgave, tenkte vi. Vi kunne ikke tatt mer feil.

Derfor begynte vi å jobbe intenst med kåringen da de første grønne spirene dukket opp på fairways og greener på starten av sesongen. Totalt har det gått med etfiresifret antall arbeidstimer og kilometer med bilkjøring, parallelt med deadlines på de fire foregående utgavene av Norsk Golf og den daglige nyhetsdekningen på norskgolf.no.

Hensikten med denne kåringen er å vise dere lesere hvilket fantastisk golf-landdere alle er ambassadører for

En liten redaksjon er avhengig av god hjelp, og denne topp-100-listen er på ingen måte noe vi har gjort alene.

Vi har fått hjelp av eksperter på banedesign,men også fått hjelp fra golfere på alle nivåer, begge kjønn og ulike innfallsvinkler til golfsporten: Alt fra arkitekter, tour-proffer, greenkeepere, reiselivsfolk, instruktører og greenkeepere til fotografer, høyhandicapere, pensjonister, juniorer oghobbygolfere som er spesielt interesserte i banedesign.

Juryen har kommet med sine innspill, nominasjoner, rangeringer og vurderinger av aktuelle kandidater.

Det har også strømmet på med nominasjoner fra golfklubbene. Ofte har panelet vårt plukket ut andre hull enn det klubben selv har valgt å nominere.

Dette er nemlig en kåring av Norges 100 beste golfhull, ikke de 100 vakreste.

Hvis det hadde vært det sistnevnte, hadde listen stort sett bestått av korte par-3-hull med vannhinder. (Hva som er et ‘bra’ golfhull, har vi forsøkt å besvare under.)

Den vanskeligste delen av kåringen har ikke vært å finne 100 golfhull som skal være med på listen. Heller tvert i mot. Mens vi har reist rundt i Golf-Norge med notatblokk og kamera, havnet det til slutt så mange golfhull på listen over nominerte at den vanskeligste oppgaven ble å velge ut hvilke hull som ikke kom med.

Da vi satte oss ned sammen etter sommeren for å rangere golfhullene, hadde vi en liste på cirka 300 golfhull i vårt regneark. Vi syntes det var så vanskelig å velge og vrake mellom kandidater, at vi på et tidspunkt vurderte å lage en topp-200-liste, men det hadde vi dessverre ikke nok sider til i magasinet.

Vi har forsøkt å gjøre en subjektiv oppgave så objektiv som mulig, men vi vet at det finnes like mange ‘topp-100’-lister der ute, som det finnes golfspillere i dette landet.

Vi bestemte oss derfor for at hver klubb kan ha maksimalt fem nominerte hull på listen. Vi har også forsøkt​ å ha en jevn fordeling av par 3, par 4 og par 5-hull.

Hensikten med denne kåringen er å vise dere lesere hvilket fantastisk golf-land dere alle er ambassadører for. Vi vil inspirere dere til å reise rundt i Norge og teste så mange av våre flotte golfbaner som mulig. Og ikke bare banene på denne listen.

Uansett hvor metodisk og analytisk vi har forsøkt å gå til verks, er det å plukke ut ‘gode’ golfhull i stor grad et spørsmål om smak og behag. Vi har forsøkt å gjøre en subjektiv oppgave så objektiv som mulig, men vi vet at det finnes like mange ‘topp-100’-lister der ute, som det finnes golfspillere i dette landet.

Golf er en sport som handler om følelser, og noen golfhull fremprovoserer sterkere følelser enn andre. Det noen elsker, er det alltid noen andre som hater – og vice versa.

Du vil garantert finne representanter for begge typer golfhull på denne listen!

Før du scroller videre anbefaler vi deg å klikke på lenken under for å se hvilke kriterier vi har lagt til grunn for rangeringen:

Hva er egentlig et BRA golfhull?

– – –

(Klikk på lenkene for å se hvilke hull som havnet fra plass 100 til 21 i kåringen. Scroll nedover i denne artikkelen for å se topp-20)

100-91

90-81

80-71

70-61

60-51

50-41

40-31

30-21

– – –

20. til 11. plass

(Scroll nedover. Hullene står i tilfeldig rekkefølge)

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Kongsvingers GK hull 12

Par: 5

Lengde: 475m/526m

Arkitekt: Peter Nordwall

De lange og spektakulære par 5-hullene på Kongsvinger kommer som perler på en snor. På grunn av den store høydeforskjellen ned mot fairway nede i en dal, spilles dette hullet kortere. Her må du kline til, og sørge for å nyte synet av den hvite kula henge i lufta noen sekunder lenger enn du er vant til. Fra den bølgende og velfriserte fairwayen starter klatreturen opp til høyre mot greenen. Du føler deg kanskje tvunget til å ta i alt du har på andreslaget, men du bør likevel ha en plan før du svinger tilbake. Greenen er gjemt oppe på en bakke i hjørnet av skogen, og vinkelen inn mot flagget blir bedre jo lenger høyre i fairway du befinner deg. Misser du greenen kort, venter en krevende og blind pitch i oppoverbakke. Hull 12 på Kongsvinger en virkelig tøff test fra start til slutt!

(Foto: Christian Døvle)

Haugaland GK hull 4

Par: 4

Lengde: 305m/356m

Arkitekt: Svein Drange Olsnes

Dette slående vakre par 4-hullet krever det beste av deg fra tee til green. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, og posisjonere seg riktig i den s-formede fairwayen for andreslaget. Fairway er bredere enn den ser ut fra tee. Til venstre i fairway er det et lite tre, og den beste utgangsposisjonen er litt til høyre for dette. Den kraftig ondulerte fairwayen heller rett ned mot vannet fra 215 meter unna tee. De fleste står igjen med et mellom- til langt jern på andreslaget. Herfra skal man manøvrere seg over vann, og skal du gå for flagget, kreves en carry hele veien opp til green. Alternativt kan man legge seg opp kort høyre. Kanskje av Norges tøffeste par-4-hull, men fair hele veien.

(Foto: Haugaland GK)

Holtsmark GK hull 4

Par: 4

Lengde: 238/317m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr

Kort par 4 med tre store bunkere på rekke og rad langs høyre side. Fairway er hele 50 meter bred og heller kraftig fra venstre mot høyre ned mot den gigantiske fairwaybunkeren. Den som våger seg så langt som mulig til venstre i fairway, og dermed også setter skogen til trærne mer i spill, får en mye enklere vei til flagget. Den skråstilte greenen er på to platåer, og kanaliserer alle baller ned til høyre. Når flagget står nederst i trakten lengst til høyre på green, er det beste innspillet en fade som lander fem meter til venstre for flagget. Da vil den få hjelp hele veien ned til riktig platå.

(Foto: Holtsmark GK)

Kvinesdal og Omegn GK hull 15

Par: 4

Lengde: 323m/348m

Arkitekt: Graham J. Webster/Team Niblick

Her får du testet slagrepertoaret ditt på et heftig par 4-hull i nedoverbakke, som krever en fade på utslaget og draw på innspillet. Et godt utslag er helt nødvendig for å gi deg selv et godt utgangspunkt. Andreslaget i nedoverbakke med ballen lavere enn føttene er et av de mest krevende på hele banen. Du må slå over vann til en green på to platåer beskyttet av tre bunkere i bakkant.

(Foto: Olav Magne Trydal)

Lofoten Links hull 9

Par: 4

Lengde: 260m/300m

Arkitekt: Jeremy Turner

Utslaget fra anleggets høyeste punkt gir deg panoramautsikt over golfbanen, havet og fjellene. En bred landingssone gir deg flere valg avhengig av hvor flagget står plassert på green. Uavhengig av flaggplassering, vil pinnen være voktet av en av de tre bunkerne på rekke og rad foran green.

(Foto: Kevin Murray)

Meland GK hull 8

Par: 4

Lengde: 232m/333m

Arkitekt: Robert Hunt

Når du spaserer fra greenen på hull 7 og ankommer utslagsstedet på hull 8 på Meland, er det fort gjort å miste pusten av skuet som møter deg. Her har du utsikt over fjorden, inn til Bergen og helt til de snødekte fjelltoppene langt, langt der borte. Stor høydeforskjell fra tee ned til fairway, med et vannhinder som kommer i spill for de mest langtslående. En stor dyp green voktes av bunkere både på høyre og venstre. 

(Foto: Meland GK)

Miklagard GK hull 11

Par: 4

Lengde: 287m/352m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Utsøkt par 4-hull fra det høyeste punktet på Miklagard. Her er det greit å ha baneguiden i bakhånd, for det er ikke enkelt å velge ut en siktelinje på utslaget. Faktum er at det hadde det heller ikke vært, selv hvis du klarte å se hele fairway. Det tryggeste er å holde deg godt til høyre. Da kan du gå på med mer kølle, og satse på at den bratte nedoverbakken hjelper ballen tilbake mot midten. Herfra får du derimot vannet foran green i spillelinjen, men til gjengjeld kan du lande innspillet mykt i motbakken. Velger du å slå deg mer til venstre fra tee med en kortere kølle, får du stå flatere, men langt inn og en green som heller kraftig fra venstre mot høyre ned mot vannet. Greenen er lynrask, og du kan bruke de kraftige onduleringene bak green til din fordel på innspillet. Et genialt golfhull.

(Foto: Klaus Kaensche)

Norsjø GK hull 11

Par: 3

Lengde: 132m /187m

Arkitekt: –

Hull 11 på Norsjø Golfklubb i Ulefoss er et spektakulært par 3-hull med fantastisk utsikt over innsjøen. Du skal ikke se bort fra at vannet på høyre side er Norges mest besøkte vannhinder. Det er ikke mange golfere som har god kontroll på et slag som skal fly over 180 meter. Derfor er nøkkelen til dette hullet å fokusere på venstre side av green. Det er over 20 meter med tørt og grønt land å lande på foran green. Dette er et fint område å sikte på, dersom du synes det er for vanskelig å slå mot green.

(Foto: Geir Norling)

Oslo GK hull 16

Par: 3

Lengde: 115m/154m

Arkitekt: Arthur Hill/Steve Forrest & Associates

Utsøkt korthull over Bogstadvannet mot en green som heller fra bak til front, fordelt på to nivået. Fra back tee er dette et av Norges mest skremmende par 3-hull. Da er det 214 meter frem til flagget. Når flagget står i forkant, er det fristende å ”safe” med for mye kølle, men da gjenstår en lynrask putt i nedoverbakke. Det er også fristende å sikte til høyre for å vegre seg mot vannet, men her ligger en lur liten bunker som en ballmagnet.

(Foto: Jacob Sjöman/Oslo GK)

Meland GK hull 13

Par: 3

Lengde: 130m/142m

Arkitekt: Robert Hunt

Et spektakulært par-3-hull som går parallelt med hull 8. Utsikten er like vakker, det samme er layouten på hullet. Store og svært dype bunkere vokter greenen i forkant og til høyre, et lite stykke til venstre ligger en fjellvegg. Utslaget er en god del høyere enn greenen, så man kan ta av et par køller i forhold til det man vanligvis bruker. Men ikke slå for kort! Her er det bedre å slå for langt om man først skal bomme.

(Foto: Meland GK)

– – –

10. til 4. plass

 

Atlungstad GK hull 17

Par: 4

Lengde: 287m/298m

Arkitekt: Dave Thomas Ltd

Banearkitekt Dave Thomas står bak baner som The Belfry og San Roque, men hull 17 på Atlungstad er fortsatt et av hans mest ikoniske. På sin første befaring på Atlungstad, sa han følgende:

”Landskapet og settingen for denne nye mesterskapsbanen er virkelig eksepsjonell. Vårt mål er å gjøre Atlungstad til ”selve” golfbanen å spille i Norge.”

Hull 17 er selve kronjuvelen, og et av Norges lettest gjenkjennelige golfhull. Mjøsa truer langs hele venstre side på dette korte par-4-hullet, men jo mer man våger å flørte med vannkanten her, desto bedre vinkel får man inn mot green.

Mange blir imidlertid så skremt av vannet, at de slår seg godt ut til høyre – mange så langt at trærne kommer i spill.

Om du bestemmer deg for å gå for greenen, bør du vite at du trenger minst 250 meter carry for at ballen skal rulle opp til greenen. På dette hullet blir fairwayen svært smal etter 235 meter fra gul tee, ikke mer enn 17 meter bred. Dette er også her fairwaybunkrene er strategisk plassert. Fairwaybunkerslag blir for mange ekstra utfordrende når man vet at vann rammer inn halve green.

Greenen er lang og smal, og baneansvarlig kan plassere hullene med stor variasjon, og dermed skape mange forskjellige spillestrategier for andreslaget. På dette hullet er vannet både din beste venn og din verste fiende. Nyt øyeblikket!

(Foto: Atlungstad GK/Bjørn Norevik)

Kongsvingers GK hull 9

Par: 4

Lengde: 308m/310m

Arkitekt: Peter Nordwall

Synet fra dette teestedet fremprovoserer mange følelser. Først kommer wow-følelsen av utsikten mot den idylliske innsjøen Fløyta. Deretter kommer kaldsvetten i det du steller deg på tee og gjør deg klar. Utslaget må slås over vann til en skråstilt fairway som ser smalere ut enn den egentlig er fra tee. Som på så mange andre av Kongsvingers hull, er en draw det beste slaget fra tee her. Flaggplasseringen på denne spesielle og veldig ondulerte greenen bør ha en innvirkning på hvor vågal du velger å være på utslaget. Det beste er å legge seg opp kort og venstre for de to første fairwaybunkerne på baksiden av fairway, men da må mange opp med tyngre skyts enn de er komfortable med på dette utslaget.

(Foto: Christian Døvle)

Losby GK hull 15

Par: 4

Lengde: 225m/338m

Arkitekt: Peter Nordwall

På dette vakre par 4-hullet kommer du ikke unna med en miss verken til høyre eller venstre, men er nødt til å være presis både fra tee og inn til green. Her er det vann i spill hele veien. Det er likevel overraskende mye rom å lande på med både driver, wood og jern, men det ser definitivt ikke slik ut fra tee. Fairway svinger mot høyre på vei mot greenen. Utilgivende innspill mot en bred og svakt ondulert green beskyttet av vann foran den loddrette plankeveggen før green.

(Foto: Benjamin A. Ward)

Stavanger GK hull 3

Par: 3

Lengde: 136m/156m

Arkitekt: Fred Smith/Niblick Golf Design

Signaturutsikten hos en av Norges eldste golfklubber er et utsøkt par 3-hull med vakker utsikt over Stokkavatnet.  Tre store bunkere rammer inn greenen, og straffer de som misser for langt, til høyre eller venstre. Den bakerste er tilsynelatende ikke i spill, men mange blir lurt av køllevalget. Høydefallet ned til green, kombinert med den kjente Stavanger-vinden, skrur opp spenningsnivået på dette visuelt slående par 3-hullet enda noen hakk. 

(Foto: Stavanger GK)

Valdres GK hull 3

Par: 4/5

Lengde: 253m/345m og 345/405m

Arkitekt: Jeremy Turner

Jeremy Turner har stått bak flere hundre golfhull i Norge. Dette er sannsynligvis hans aller beste. Et av Norges mest ikoniske og kjente golfhull.

Nihullsbanens mest spektakulære hull varierer mellom å være par 4 eller par 5 avhengig av om du spiller ni eller 18 hull. Hullet ligger alene på ”Hestøyi” i Dokkafjorden sammen med hull 4/13. Dette er en unik kombinert golf –og naturopplevelse, og mens du spaserer ut på den velpleide fairwayen er det bare å nyte stillheten. Her føler du deg som det eneste mennesket i mils omkrets. Det kreves to gode slag for å gå av med god score. Vannet på høyre side setter nervene i sving – spesielt for de som sliter med golferes store folkesykdom: slice. Man bør sikte mot den venstre siden av fairway, men hvis du overdriver havner du inne blant klyngen av høye furutrær. Vinkelen på green på tuppen av øya inne i skogen belønner de som våger å klemme til med mye kølle og slå seg så langt frem som mulig. Greenen heller svakt fra bak til front, med en liten ”falsk front” helt foran. Her er det ikke mye slingringsmonn. Spaserturen her er en av de sjeldne gangene man blir så blendet av hullets skjønnhet, at man ikke bryr seg om hvilket siffer som ender opp på scorekortet.

(Foto: Ole Jørgen Liodden/Naturfokus)

 

Tyrifjord GK hull 15

Par: 4

Lengde: 289m/364m

Arkitekt: Jan Sederholm/Tor Eia

Da hull 15 på Tyrifjord GK ble bygget om i 2003, ble det umiddelbart et av Norges aller beste golfhull. Fra utsiktspunktet på tee ser du ned mot Tyrifjorden, og fjorden kommer mer i spill jo nærmere green du kommer. Fra tee ser du ned mot en bred fairway, som begynner å bøyer seg til høyre cirka 190 meter fra gul tee og 130 meter fra rød tee. Vannet kommer i spill først 260 meter fra tee, og langtslående kan kutte mye av hjørnet i nedoverbakken for å komme seg så nærme green som mulig. Hvor mye av hjørnet du kan kutte, avhenger av hvor langt du klarer å slå. To fairwaybunkere ligger i bunnen av bakken på motsatt side av fairway der doglegen begynner. Våger du å legge deg helt inntil bunkerne, åpner du også vinkelen inn mot green. Du setter vannet på venstre side ut av spill, og greenbunkeren til høyre for green blir plutselig mye mindre truende.

(Foto: Christian Døvle)

Holtsmark GK hull 18

Par: 5

Lengde: 416m/512m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Det fantastiske avsluttende par 5-hullet er Holtsmark GKs nydelige bane verdig. Etter en fire timers tur i skogen, hvor du føler deg nesten alene i marka uavhengig av hvor stor trafikk det er på banen, venter et massivt par 5-hull. Utslaget slås i oppoverbakke med skog på begge sider av fairway. På toppen av bakken åpenbarer det seg det som tilsynelatende er et hav av bunkere. Robert Trent Jones Juniors plassering av dem fremstår nesten som en optisk illusjon, for det er større plass å lande på enn du tror. Her gjelder det å ha baneguiden parat og vite hvor langt du slår de ulike køllene. Du har et bredt spekter av valg for transportslaget, og posisjoneringen i fairway etter andreslaget avgjør hvor god vinkel du får inn til den smale greenen, som har to store bunker på hver sin side.

(Foto: Jan Nordstrom/Holtsmark GK)

– – –

 

NORGES BESTE PAR 3-HULL

Lofoten Links Hull 2

Par: 3

Lengde: 97m/134m

Arkitekt: Jeremy Turner

Dette hullet behøver i grunn ingen forklaring. Bildet taler for seg selv. Spektakulære Lofoten Golf Links var Norges mest omtalte golfbane allerede før den stod ferdigstilt i fjor sommer. Banen begynner nå sakte men sikkert å ”sette seg”. Hull 2 er ikke bare et av de mest pittoreske golfhullene i Norge, men i hele verden. Utslag mot en liten green ute på en odde. Det er sandstrand, siv og vann hele veien frem til greenen, som omkranses av et berg hvor havørnen liker å nyte utsikten tidlig om morgenen. Rett foran green truer en liten pot-bunker. Synet fra tee er nok til å psyke ut selv den mest selvsikre golfer. Værgudene bidrar også ofte med å gjøre ekstra interessant: med vind piskende inn fra Norskehavet, belønnes den som klarer å kontrollere ballbanen i vinden. Greenen heller fra bak til front, og er mottakelig for punchede innspill. 

(Foto: Jacob Sjöman)

– – –

NORGES BESTE PAR 5-HULL:
Miklagard GK hull 16

Par: 5

Lengde: 456m/503 m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Det er ingen enkel oppgave å plukke ut det beste golfhullet på Miklagard, men hull 16 er etter vår mening selve kronjuvelen i Robert Trent Jones Juniors designperle i Kløfta. Fra tee ser du over mot vannet til en fairway som kløyves i to av en lurt plassert fairwaybunker. Skal man slå kort og venstre, eller forsøke en mer aggressiv variant på høyre side – men samtidig også risikere å sette vannet i spill? For de langtslående er det mulig å nå greenen på to slag, og fristelsen til å prøve lykken er stor når man ser den lille, flørtende greenen langt der nede på den andre siden av vannet. Det er likevel ikke slik at det som ser mest logisk ut ved første øyekast er så smart. Den konservative (og for folk flest den lureste) varianten er å legge seg opp til venstre, men heller ikke transportslaget er noen enkel oppgave. Hvis du våger å slå lay up-slaget til enden av fairway, åpner greenen seg opp og du tar vannet ut av spill. En forholdsvis flat green – til Miklagard å være.

(Foto: Per Ervik)

– – –

NORGES BESTE PAR 4-HULL:
Oslo GK hull 14

Par: 4

Lengde: 278m/303m

Arkitekt: Arthurt Hill/Steve Forrest and Associates

Her er det bare en ting å si: WOW!

Hull 14 på Bogstad har produsert mange dramatiske øyeblikk: Både i turnering og i selskapsmatcher hvor det begynner å dra seg til i kampen om hvem som skal spandere middagen i klubbhuset. Det er både skremmende og slående vakkert, og ingen andre hull på Oslo GKs golfbane byr på flere valgmuligheter. Det er et hull man ikke blir helt klok på med det første, men som den amerikanske golfbanearkitekten Bill Core sier: ”Et bra golfhull er som et bra essay eller dikt. Hvis en golfer forstår alle nyansene første gang, vel, da er det ikke veldig bra.” Valgmulighetene på hull 14 er separert av trærne langs venstre side av fairway. Til høyre for trærne, det vil si rett frem, har du de tryggeste alternativene: Du kan slå deg ut med jern til høyre, eller gå på med litt mer kølle og kutte hjørnet på doglegen. Da venter også krevende innspill mot en halvblind og opphøyd green med bunker i forkant og Bogstadvannet i bakgrunn. Greenen er vinklet rett mot tee, og frister de som har tilstrekkelig lengde i slagene til å prøve lykken mot den forlokkende, grønne flekken ute på odden over vannet. Scorekortet sier 303 meter, men det krever bare en carry på 190-200 meter for å klarere vannet, og 210 meter for å nå frem til green. (Vi skulle gjerne sett de to fremre teestedene flyttes litt bakover på dette hullet. De ligger så nær skogen at det er umulig fra tee 49 og 54 å gå for green). Sett fra fairway heller greenen fra høyre mot venstre, og favoriserer en fade. Sett fra tee heller green fra bak til front, og der derfor mottakelig for lange innspill med wood/driver. Hull 14 på Oslo GK er det golfhullet i Norge vi har mottatt soleklart flest nominasjoner til i arbeidet med denne kåringen gjennom hele 2016. Et besøk til Bogstad og du vil lett forstå hvorfor.

(Foto: Jacob Sjöman/Oslo GK)

Powered by Labrador CMS