Hva i all verden er denne jenta laget av?

I en situasjon der langt mer erfarne proffgolfere har bukket under for presset, leverte Madelene Stavnar sin beste golf  da det gjaldt som mest i den femte og avgjørende runden av Q-School-finalen i Marokko.

Stavnar var i knallform i trening i dagene før Q-School-brakte løs, men klarte ikke å omsette det i en god score i den første runden lørdag. I stedet ble det en blytung åpning på fem over par.

Så løsnet det for 16-åringen fra Nøtterøy. Siden da har hun vært nest best i hele feltet.

Hun svarte med å gå de neste tre rundene på 11 under par, og startet sisterunden helt oppe på 16. plass, fire slag på innsiden av kvalifiseringsgrensen.

Onsdag viste hun ingen tegn til nerver og leverte en imponerende runde på fem under par . Det løftet henne til -11 sammenlagt og 9. plass – som ikke kan beskrives som noe annet enn sensasjonell. Stavnar avsluttet turneringen hele ti slag foran kvalifiseringsgrensen.

– Jeg er overlykkelig og i sjokk. Jeg visste at jeg hadde det i meg, men jeg hadde likevel aldri trodd at jeg kunne kalle meg selv en europatour-spiller i en alder av 16 år. Nå gleder jeg meg til å spille på LET og spille verden rundt, sier Stavnar på telefon til Norsk Golf.

Jeg er overlykkelig og i sjokk. Jeg visste at jeg hadde det i meg, men jeg hadde likevel aldri trodd at jeg kunne kalle meg selv en europatour-spiller i en alder av 16 år

Madelene Stavnar

Stavnar, som bare er halvveis i sitt første år på videregående skole, blir nå tidenes yngste norske spiller på europatouren – uansett kjønn. Hun var yngst i feltet denne uken, og er tre år yngre enn det Suzann Pettersen var da hun debuterte som Ladies European Tour-spiller.

Stavnar sier hun ikke kjente noen nerver hele uken – selv ikke da et europatour-kort stod på spill på avslutningsrunden.

– Jeg følte at jeg hadde såpass god kontroll på spillet mitt at det ikke var noen grunn til å være nervøs. I dag visste jeg ikke hvordan jeg lå an på leaderboardet. Jeg fokuserte bare på mitt eget spill.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Madelene Stavnar var i lettere sjokk etter å ha tatt steget hele veien til europatouren onsdag. Her fra sommerens NM i Østfold. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

– Surrealistisk

– En fantastisk, fantastisk, prestasjon, sier hennes trener og Team Norway-coach Geoff Dixon til Norsk Golf.

– Jeg husker jeg fulgte henne for første gang i en turnering for fem år siden. Da gikk hun på 110 slag. Og nå er hun her. Det er helt surrealistisk, sier Dixon.

Vestfold-juniorene Madelene Stavnar og Celine Borge feirer Madelenes europatour-billett.

Han sier nøkkelen til «Maddes» suksess er en kombinasjon av flere faktorer:

– Jeg ser mange av de samme kvalitetene i henne som jeg har sett i et par andre spillere hjemme i Storbritannia, som har hatt veldig gode karrierer. Den jenta har så mange kvaliteter. Hun er mentalt sterkt, uredd, god fysikk og en ekstrem iver etter å lære og bli bedre. Hun er en virkelig fighter!

Dermed blir neste Ladies European Tour-sesong med fire norske navn: Stavnar, Marianne Skarpnord, Caroline Martens og Stavnars klubbvenninne Tonje Daffinrud, som helt sikkert blir en god støttespiller å ha når hun skal reise rundt i Europa.

 – Det er kult å se fremgangen hun har hatt på kort tid. Hun har det som trengs, så dette kom ikke som noe sjokk. At hun gjør det så tidlig, er likevel helt utrolig, sier Daffinrud til Norsk Golf.

Les også: Daffinurd om Stavnar: – Håper hun fortsetter å spille fryktløst

Å klare cuten i Q-School-finalen var målet til både Stavnar og hennes to år eldre klubbvenninne Celine Borge. Det klarte de begge. Borge har kjempet seg gjennom influensasykdom denne uken og endte til slutt på en høyst respektabel 47. plass, kun fire slag bak kvalifiseringsgrensen. Dermed får også hun en kategori på Ladies European Tour i 2017.

Vil bli proff nå

Madelene Stavnar har opplevd en enorm fremgang som golfspiller på kort tid. Fra å ha en snittscore på 89 slag i 2014, har hun siden den gang bedret den med nesten 18 slag – ett slag per hull.

Det er golf jeg vil leve av. Nå får jeg muligheten til å starte på reisen litt tidligere enn planlagt

Madelene Stavnar

I år endte hun på pallen i alle turneringene hun deltok i på Titleist Tour og Norgescup. Hun tok bronsemedaljen i norgesmesterskapet, og vant kvalifiseringen Europas høyest rangerte jenteturnering, Girls British Open Amateur Championship i sommer. Hun har også fått bryne seg på noen proffturneringer på Nordea Tour. Den ene av dem holdt hun på å vinne.

Nå blir hun sannsynligvis proff noen år raskere enn planlagt: 

Madelene Stavnar figurerte på forsiden av årets siste utgave av Norsk Golf, sammen med Celine Borge og Karoline Lund. 

– Jeg har ikke tatt den praten ennå med trener og familie, men jeg blir sannsynligvis proff til neste år. Det er golf jeg vil leve av. Nå får jeg muligheten til å starte på reisen litt tidligere enn planlagt, smiler Stavnar.

I et intervju med Norsk Golf tidligere i høst sa hun at hun synes det er motiverende å se stadig yngre jenter hevde seg på de store tourene. Nå får hun selv muligheten.

– Det er ikke i 30-årene jeg vil være best. Jeg vil komme inn på LPGA-touren så tidlig som mulig. Da jeg vant kvalet i British Girls, delte jeg førsteplassen med Julia (Engström, svensk 15-åring journ.anm.). Kort tid etterpå spilte hun i U.S. Open. Alder er bare et tall!, sa Stavnar til Norsk Golf.

Madelene Stavnar, lengst høyre i bildet, sammen med resten av «avgangsklassen» i årets Tour School. (Foto: LET)

Resultater Lalla Aicha Tour School Final Qualifying