Miklagard hadde varslet før turneringen startet at Viking Challenge skulle bli en tøff test, og med greener som målte nesten 13 fot på stimpmeteret under torsdagens åpningsrunde, oppnådde de definitivt det de var ute etter.

Etter at den første runden på Challenge Tour på norsk jord siden 2014 er fullført, ligger bare 31 spillere under par. Elias Bertheussen (Trondheim GK) er den eneste av dem som er norsk.

Les også: Alt du trenger å vite til Viking Challenge 2017

Med en åpningsrunde på 70 slag, to under par, endte han dagen på ellevteplass, bare tre slag bak lederne Marcus Kinhult (Sverige) og Sihwan Kim (USA).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjennomført viking-tema på Miklagard. Legg merke til «teeklossene». (Foto: Simon Brendhagen Jensen/Miklagard Golf)

Bertheussen startet dagen bra med to birdies på de tre første hullene, men begynte å gi fra seg flere slag ved runding. På et tidspunkt da han så ut til å miste det litt, snudde imidlertid lykken på hull 14. 

Etter å ha slått en kraftig snap-hook på utslaget spilte han seg mesterlig inn fra en vanskelig lie i roughen mot en flaggplassering som nesten ingen spillere våget seg mot hele dagen. Han senket den korte birdieputten, fulgte opp med en ny birdie to hull senere, og endte dagen som beste norske spiller med to slags margin.

– Det var en birdie i klassisk «Berthuss–ånd», gliste Bertheussen til Norsk Golf etter den smått mirakuløse birdien. 

Da Norsk Golf pratet med trønderen, kunne han ikke få fullrost greenene på Miklagard nok.

– Det er helt ville greener. Det er blant de sykeste greenene jeg har spilt på. Det blir rett og slett ikke bedre enn dette. Mange baner tåler ikke så store hastigheter, men det går helt fint her på Miklagard, sier Bertheussen til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under høydepunktene fra dag 1)

Mange av spillerne i feltet slet med å tilpasse seg de lynraske greenene. Bertheussen sier de er mye raskere enn hva spillerne er vant til både på Challenge Tour og Nordic League.

– De fleste her ute er vant til å spille på greener som er rundt 10-11. Det er veldig stor forskjell når man går fra 11 til 12 på stimpen. Du ser det er mange som sliter, rett og slett fordi det er ekstremt uvant for så mange, konstaterer Bertheussen.

Team Norway-trener Jonas Lilja gikk og fulgte flere grupper fra morgen til kveld på torsdag. Han sier til Norsk Golf at åpningsrunden var en «reality check» for mange spillere – og ikke bare de norske.

– Det er slike greener som venter dem ute på de aller største tourene. Det er ikke bare på puttingen det blir vanskelig, men det forplanter seg til de andre delene av spillet. Man må være riktig posisjonert i fairway for å få god vinkel inn til flaggene, og hvis man misser innspillene på feil side av green, er det ekstremt vanskelig å redde par.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elias Bertheussen i aksjon. (Foto: Simon B. Jensen/Miklagard Golf)

Norsk amatør henger godt med

Det er tettpakket i toppen så langt, og foreløpig ligger det an til at fredagens cutstrek kommer til å gå over par. Da det ble spilt Challenge Tour-turnering på Miklagard for tre år siden, endte cuten til sammenligning på to under par.

På 32.-plass følger en stor gruppe av spillere på par, deriblant Anders Ellingsberg (Drøbak GK), Vetle Marøy (Bergen GK) og Kenneth André Johansson (Østmarka GK).

Amatøren Johansson, som nettopp ble ferdig på videregående skole, syntes det var gøy å få testet seg mot Challenge Tour-eliten for første gang i karrieren.

– Det var en rar følelse de første hullene i dag. Det var en helt annerledes situasjon enn jeg er vant til, men det var en fin opplevelse. Jeg hadde ikke så høye forventninger. Det er ålreit å kjenne litt på hvordan nivået her ute er, og det var ikke så avskrekkende, sier den langtslående kraftpluggen, som i likhet med mange andre spillere ble frustrert over dårlig putting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kenneth André Johansson spilte stødig i åpningsrunden. Her fra tirsdagens innspillsrunde. (Foto: Simon B. Jensen/Miklagard Golf)

– Spillet var stødig, men det var irriterende med tre treputter. Greenene var overraskende krevende. I dag tidlig puttet jeg før jeg varmet opp, og da var det relativt tregt. Jeg slo noen putter etter å ha vært på rangen også, og da var de plutselig mye raskere. Det tørket mye på kort tid. Alle gutta i gruppen min slet litt med å omstille seg i dag. Vi slo mange alt for harde putter, forklarer Johansson.

Ett slag bak ham følger Eirik Tage Johansen (Stavanger GK), Aksel Olsen (Stavanger GK) og Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) på 52.-plass, én over par. Dermed er 7 av 18 nordmenn på riktig side av cutstreken etter første dag.

Hjemmehåpet Aronsen: – Viktig med Challenge Tour i Norge

En som befinner seg rett på utsiden, er hjemmehåpet Christian Aronsen. Veteranen var sliten etter å ha kjempet seg til en 74-runde.

– Det var ikke lett der ute i dag, ass! Jeg tror jeg aldri har spilt banen så vanskelig. Greenene breaker mer enn man tror, og de har begynt å bli veldig harde. Noen av wedgene spratt ti meter før de stoppet. Det var uvant, men ikke overraskende. Det er en veldig morsom og bra test, sier Aronsen, som var irritert på seg selv etter runden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Aronsen måtte kjempe for nesten hvert eneste par på torsdag. (Foto: Simon B. Jensen/Miklagard Golf)

– Jeg gjorde en blemme i går. Jeg byttet skaft i driveren til et litt «dødere» skaft, som jeg slo rettere. Eller, jeg trodde iallfall det. Men jeg drivet ganske dårlig på starten av runden i dag og mistet mye momentum. Det var veldig urutinert av meg. Det ble en ordentlig slitedag. Det er tøft her, men det kommer ikke til å bli noe lettere, sier Aronsen.

Han sier Miklagard er en bane hvor det er vanskelig å dra noe fordel av å være en «hjemmebanespiller».

– Den er ikke spesielt favoriserende for hjemmespillere. Det er liksom ikke så mye man kan gjøre annerledes. Man må slå ballen veldig bra og senke putter, uansett om man har det som hjemmeklubb eller ikke.

Aronsen var én av mange spillere som var kritiske da Challenge Tour forsvant fra den norske golfkalenderen etter 2014. Han takker Miklagard Golf for at Challenge Tour endelig er tilbake i Norge.

 Jeg elsker det. Vi må få opp golfen igjen i Norge til da det var P4 Tour og ordentlig interesse for konkurransegolf.

Christian Aronsen

– Det er veldig kult at Miklagard får til en så bra turnering. Klubben og hovedsponsoren Arild Karlsen i Next Hole har gjort en fantastisk jobb så langt. Det er stort å representere klubben min her. Jeg får tårer i øynene bare jeg snakker om det, det er rett og slett j*vlig gøy!

– Det er veldig viktig med Challenge Tour i Norge. Det har vært et tomrom i kalenderen de siste årene. Vi får med masse juniorer og amatører som får testet seg. Jeg elsker det. Vi må få opp golfen igjen i Norge til da det var P4 Tour og ordentlig interesse for konkurransegolf. Da er det viktig med en stor turnering, som gjør at vi også kan sende ut proffer med «wild-cards» i Europa. Denne turneringen er en start, og den kommer forhåpentligvis bare til å vokse seg større og større.

NB! Andre runde er utsatt med fire timer etter kraftig regnvær natt til fredag.

Leaderboard Viking Challenge