Torsdag er det duket for årets fjerde og nest siste major for damene, Ricoh Women’s British Open på legendariske Kingsbarns Golf Links på Skottlands østkyst.

På startstreken står tre norske spillere: Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord og Tonje Daffinrud. Mens både Tutta og Skarpnord har vært fast inventar i British Open i en årrekke, blir dette første gang Daffinrud får prøvd seg i en major-turnering. 

Sist gang Vestfold-spilleren var i aksjon på touren, var i starten av juni. Da måtte hun trekke seg fra turneringen på grunn av en stress-reaksjon i venstre håndledd. I ettertid fikk Daffinrud beskjed fra legene om at hun måtte belage seg på opptil to måneder med hvile før hun kunne konkurrere igjen.

Siden det er seks uker til neste europatour-turnering, er jeg ikke redd for å ta den risken

Tonje Daffinrud

Nå er hun endelig tilbake – helt på grensen til hva kroppen har tillatt. Men Daffinrud sier det er verdt å ta sjansen når man får muligheten til å spille sin første major-turnering.

– Det er alltid en risiko når man kommer tilbake fra skade, men siden det er seks uker til neste europatour-turnering, er jeg ikke redd for å ta den risken.

– Jeg er uansett ikke dum, og jeg hadde aldri vært her i Skottland hvis jeg hadde hatt smerter. Timingen er litt i «gråsonen», men det kjennes bra, gjør øvelsene som jeg skal, jeg iser ned etter å ha spilt, og gjør det jeg kan for å holde det i sjakk. Jeg føler meg så klar som jeg kan bli, forholdene tatt i betraktning, forklarer Daffinrud til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marianne Skarpnord (t.v.) og Tonje Daffinrud sammen under mandagens innspillsrunde på Kingsbarns. (Foto: Marianne Skarpnord/Instagram)

Senkede skuldre

Daffinrud begynte å slå fulle slag med nierjernet for to uker siden, men pegget da opp ballen for ikke å belaste håndleddet unødvendig mye. Siden da har hun gradvis økt treningsmengden, og onsdag forrige uke fullførte hun sine første 18 hull etter skaden. I ettertid har hun spilt ytterligere to 18-hulls-runder.

– Det har gått helt greit. Jeg kommer meg rundt uten smerter, men jeg må være forsiktig med hva jeg gjør. Jeg kan ikke trene lenge på rangen, og jeg må bruke litt mer tid på hvile enn jeg vanligvis pleier. Men det er under kontroll, og så langt har jeg nesten vært litt overrasket over hvor bra jeg slår. Det er selvfølgelig litt rustent i starten, men det har vært en veldig positiv start. Jeg føler jeg ikke har mistet så mye, forklarer 25-åringen.

Nå gleder hun seg stort til det braker løs på torsdag.

– Jeg hadde sikkert vært mer nervøs hvis jeg ikke hadde vært skadet. Selv om spillet mitt føles bra og jeg slår veldig mange gode golfslag, føler jeg at jeg ikke har noenting å tape. Jeg skal bare nyte opplevelsen og kjøre på. Jeg gleder meg veldig!

I 2015 var Daffinrud satt ut av spill i fem måneder på grunn av en skade i håndleddet. Det var hennes debutsesong på europatouren. Hun sier hun har lært mye av den opplevelsen.

– Det var ekstremt frustrerende, for det kom på et tidspunkt hvor jeg følte jeg hadde mye momentum etter å ha kvalifisert med til europatouren året før. Men jeg har lært at skader bare er noe man må akseptere at er en del av gamet. Jeg har utnyttet tiden vekk effektivt til å trene mye fysisk, masse nærspill og visualiseringsøvelser. Det føles godt å være tilbake, og jeg er veldig glad for å kunne se ballen fly igjen.

Forberedt på ruskevær

Daffinrud ankom Skottland søndag kveld, og fikk sin første tur ut på banen mandag formiddag. Tirsdag har banen vært forbeholdt pro-am-konkurransen, hvor Daffinrud ikke har deltatt, og hun har dermed brukt dagen til trening. I morgen venter en siste innspillsrunde før turneringen starter.

Daffinrud er forberedt på dårlig vær. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

– Det er en veldig kul linksbane. Hullene er så bra designet, og siden den ligger helt ved havet, er den veldig værutsatt. Det blir en tøff utfordring for alle, men jeg har forberedt meg godt i lang tid på både vind, regn og kaldt vær.

Til tross for at Daffinrud bare har spilt tre turneringer på europatouren i år, ligger hun på en respektabel 42.-plass på pengelisten. Det er mye takket være sjetteplassen i sesongstarten i Australia i februar, hennes beste plassering så langt i karrieren. Hun sier det var en veldig positiv start på sesongen, men at resten av sesongen foreløpig bare har vært «helt OK». 

Ikke USA i år

På Ladies European Tour har det vært mye frustrasjon blant spillerne den siste tiden over det stadig tynnere turneringsprogrammet, og åtte måneder inn i sesongen er det bare blitt arrangert seks europatour-turneringer. Kun to av dem har vært i Europa.

Det har imidlertid også gjort at Daffinrud ikke har gått glipp av mye i skadeavbrekket. Målet hennes på sikt er å konkurrere i USA, men hun føler ikke tiden er moden for det i år.

– Det er mange frustrerte spillere her ute, men jeg vet at touren gjør sitt beste for å fylle opp. Jeg bruker ikke så mye energi på det. Målet er å komme meg over til USA, men jeg kommer ikke til å spille Q-School i USA i år. Det er heller på agendaen neste år. Siden dette året har blitt litt redusert, føler jeg meg ikke helt klar.

NB! Tirsdag kveld ble starttidene for første runde av British Open klare. Marianne Skarpnord og Tonje Daffinrud er trukket til å spille sammen med Stacey Peters. De slår ut klokken 15.55 norsk tid. Suzann Pettersen slår på sin side ut klokken 08.47 norsk tid sammen med Jessica Korda og Kotone Hori.

Du kan følge utviklingen i turneringen her.