Elias Bertheussen (Trondheim GK) både startet og avsluttet søndagen som den beste norske spilleren i feltet. Og for runde på rad kjempet han seg tilbake med et skred av birdier på de siste ni hullene.

Etter en tung start på runden var trønderen fire over par etter tolv hull, men med fire birdies på de siste hullene kjempet han seg tilbake på par for dagen og tre under par sammenlagt.

Det holdt til delt 15.-plass, hans beste plassering på Challenge Tour.

– Jeg er godt fornøyd med å gjøre seks birdies i dag, selv om seks bogeys er alt for mye. Det har uansett vært veldig kult å spille Challenge Tour i Norge igjen. Miklagard har fått på plass en bane i sykt bra stand. Hele arrangementet har vært helt konge, sa Bertheussen til Norsk Golf etter runden.

Les også: Miklagards banesjef etter hyllest fra spillerne: – Det betyr enormt mye

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elias Bertheussens 15.-plass var hans beste plassering noensinne på Challenge-touren. (Foto: Simon B. Jensen/Miklagard Golf)

– Jevnt over høyere nivå

Det var til slutt franskmannen Clément Sordet som vant turneringen med en solid totalscore på 13 under par. Dette var 24-åringens tredje seier på Challenge Tour.

Han startet dagen i delt ledelse med nederlenderen Daan Huizing, men dro i fra med en imponerende avslutningsrunde på 67 slag. Det sikret ham seieren med hele fem slags margin.

Nest beste norske spiller i Viking Challenge ble Aksel K. Olsen (Stavanger GK) på delt 38.-plass, på par sammenlagt, mens bergenseren Vetle Marøy (Bergen GK) fulgte ytterligere tre slag bak på delt 56.-plass. 

Dette var også de eneste norske spillerne som klarte cuten denne uken.

På Nordic League har man råd til å spille en runde rundt par og likevel kjempe i toppen. Her rykker du ned 20 plasser hvis du går en runde på par. 

Aksel K. Olsen

Elias Bertheussen sier nivået på Challenge Tour er blitt merkbart bedre.

– Jeg tror alle tourene tar små steg hele tiden. Det har blitt litt og litt bedre på PGA-touren, litt bedre på europatouren, litt bedre på Challenge Tour og litt bedre på Nordic League. Det er flere som vet hvordan man skal trene på best mulig måte. Målet mitt er å forsøke å ta enda større steg enn de andre, sier Bertheussen. 

Aksel K. Olsen var ikke spesielt fornøyd med sin 38.-plass. Han følte han la igjen mange slag ute på banen i løpet av uken. Det har man ikke råd til på Challenge Tour.

– Man merker at det er jevnt over høyere nivå på hele feltet i Challenge Tour. Nordic League er mer topptungt, hvor de aller beste holder et bra nivå. Her på Challenge Tour er det mange flere som kan score virkelig lavt og vinne. På Nordic League har man råd til å spille en runde rundt par og likevel kjempe i toppen. Her rykker du ned 20 plasser hvis du går en runde på par. På Challenge Tour i Belgia tidligere i sommer åpnet jeg med en runde på åtte under par, og lå helt i toppen. Jeg fulgte opp med noen runder på én og to under par, og det var ikke nok til å holde meg inne blant de ti beste en gang.

– Man skal spille veldig bra golf bare for å klare cuten på Challenge Tour, konstaterer Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksel K. Olsen var en av tre norske spillere som klarte cuten på Miklagard. (Foto: Simon B. Jensen/Miklagard Golf)

Nå skal siddisen jobbe med å ta med seg Challenge Tour-mentaliteten til sesonginnspurten av Nordic League, hvor målet hans er å sikre seg en topp-5-plassering, som vil gi Challenge Tour-kortet for 2018.

– Når feltet er så bra som det er her, blir man automatisk enda mer «sharp» og fokusert. Man har ikke råd til å gjøre feil på samme måte som på Nordic League.

Idrettssjefen: – Viktig for Golf-Norge

At bare tre av 19 nordmenn klarte cuten og fikk muligheten til å fullføre turneringen på søndag, var en bekreftelse på at Challenge Tour er både ett og to nivåer for mye for mange norske spillere.

Idrettssjef i NGF Øyvind Rojahn hadde likevel håpet at noen flere skulle komme seg på riktig side av cutstreken.

Dette viser bare at mange spillere har en lang vei å gå, og har mye jobb foran seg for å komme opp på Challenge Tour-nivå

Øyvind Rojahn

– Norge har kun to spillere som egentlig har arbeidsrettigheter på Challenge Tour i 2017, men vi hadde selvfølgelig håpet at hjemmebanefordelen skulle gjøre at flere kunne vise hva de er gode for. Dette viser bare at mange spillere har en lang vei å gå, og har mye jobb foran seg for å komme opp på Challenge Tour-nivå.

Han sier det er veldig viktig for Golf-Norge at Miklagard Golf har klart å få på plass en Challenge Tour-turnering i Norge igjen.

– Det gir spillerne et bilde av hvordan det neste nivået ser ut. Forhåpentligvis motiverer det flere til å trene enda hardere og bli enda bedre. Turneringen gir både spillerne, støtteapparatene og foreldre mulighet til å se hvor høyt nivå det faktisk er der ute. Og dette er ikke en gang det høyeste nivået i Europa. Vi må få flere spillere til å jobbe enda hardere.

Rojahn er enig i at nivået på Challenge Tour har økt betraktelig opp gjennom årene – og sitter på tall som beviser det.

– Jeg har ført statistikk på scorene til vinnerne, 15.-plassene og 45.-plassene på Challenge Tour over noen sesonger, og snittscorene går ned hvert eneste år. Det blir bare tøffere og tøffere, sier Rojahn, og fortsetter:

Stadig flere spillere innsert at hvis de skal tjene penger på golf, må de satse alt og trene ekstremt mye. Flere jobber både hardt, riktig, smart og har tilgang til stadig bedre teknologi. Flere våger å spille fryktløs golf, og det smitter over på andre spillere. 

Vinnerscoren på Miklagard var riktignok to slag lavere enn for tre år siden, men i år spiltes også banen vanskeligere. Cuten gikk til slutt på to over par, to slag høyere enn i 2014, og 50 færre spillere avsluttet turneringen under par sammenlagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Idrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn, sier uken har vært en bekreftelse på hvor høyt nivået er ute i Golf-Europa. (Foto: NGF)

Status quo?

Da NGF for tre år siden besluttet ikke å forlenge Challenge Tour-avtalen ut over 2014-sesongen, var planen til forbundet å bygge opp en større base av spillere på den nordiske ligaen Nordic League – nivået under Challenge Tour. Noe de også har gjort.

Ved å arrangere Challenge Tour-turneringer får arrangøren et tyvetalls frikort – såkalte «wild cards» – til disposisjon. Slik får mange norske spillere, som i utgangspunktet ikke er kvalifisert for spill på Challenge Tour, syv gratismuligheter hvert år på Europas nest øverste nivå.

Øyvind Rojahn medgir overfor Norsk Golf at utfordringen med hva golfforbundet skal gjøre med sine wild-cards, nå er tilbake.

– Vi er tilbake til samme problemstilling som for tre år siden. Skal vi sende spillere opp til et nivå de egentlig ikke er kvalifisert til? Det skaper en utfordring for flere spillere, blant andre Jarand Arnøy og Christian Aronsen, som ikke får en full sesong på Nordic League, samtidig som de får litt for å muligheter på Challenge Tour. De havner litt mellom barken og veden. Utgangspunktet vårt er at vi må la spillere prestere på nivået de har og kvalifisere seg oppover i systemet, sier Rojahn, som understreker at han synes det er viktig med en Challenge Tour-turnering i Norge.

 Jeg er veldig stolt av å ha vært en del av denne turneringen, og jeg håper den kommer til å fortsette i mange, mange år fremover

José Zamora, tournament director i Challenge Tour

– Wild-cardene kompliserer ting, men det gir også flere muligheter. Det er bra at spillerne får et bilde på hvordan nivået er. Nå må vi bare være smarte med hvordan vi bruker wild-cardene. Det er uansett veldig bra for norsk golfsport at Miklagard har fått til denne turneringen!

Neste uke reiser Challenge Tour videre til Rolex Trophy i Sveits. I premieutdelingen etter runden, der vinneren Clément Sordet ble utdelt et trofé en viking verdig, sa European Tours turneringssjef José Zamora at de sannsynligvis ikke kommer til å spille på noen bedre baner på Challenge Tour i år.

– Hva kan jeg si om Miklagard? Det har rett og slett hatt fantastiske forhold på banen, til tross for alt regnet som har vært. Etter min mening var det de beste greenene på Challenge Tour i år, og det blir veldig vanskelig å toppe dette. Jeg er veldig stolt av å ha vært en del av denne turneringen, og jeg håper den kommer til å fortsette i mange, mange år fremover, sa Zamora. 

Resultater Viking Challenge