Amerikaneren, som håper å revansjere andreplassen fra 2015, leverte stødig spill hele fredag, og nøyde seg med én eneste bogey i løpet av 36 hull.

Den bogeyfrie førsterunden var den første av sitt slag på Oakmont Country Club siden 1994, da Loren Roberts gjorde det samme.

– Det var en lang dag, men jeg spilte stabil golf gjennom 36 hull. Jeg slo mange gode jernslag og satte mange gode putter. Jeg er veldig fornøyd med dagen, sa Johnson til pgatour.com.

Kort runde

Ledelsen deler han med U.S. Open-debutant Andrew Landry, som slo ett eneste slag på dag to.

Da uværet stoppet videre spill torsdag ettermiddag gjorde Landry seg klar til å putte ferdig på hull 18.

Utstyrt med ingenting annet enn putter og ball måtte debutanten fullføre runden fredag morgen. Dette gjorde han på best mulig måte, og satte den drøyt tre meter lange birdieputten rett i koppen.

Landry starter sin andre runde lørdag morgen.

Favoritter i trøbbel

Selv om regnværet, ifølge mange, var med på å gjøre spilleforholdene enklere, viste mange av storfavorittene at banen var vanskelig nok.

Rickie Fowler og Rory McIlroy er blant mange kjente navn som må levere klassegolf om de skal melde seg på i tetkampen. Å greie cuten kan vise seg å bli problematisk nok.

Det store skandinaviske håpet, Henrik Stenson, er én av dem som ikke kommer til å ligge på riktig side av cut-grensa. En katastrofal andre runde med ni bogeys eller verre gjør at Stenson kan ta helgefri så snart han har fullført sine gjenværende hull.

Forsinkelser

De mange avbruddene torsdag gjorde at flere spillere ikke slo sine første U.S. Open-slag før fredag. Mens noen spillere rakk å spille 36 hull, er andre en hel runde på etterskudd. Blant dem er McIlroy, Fowler, Landry og Jordan Spieth.

Fjorårsvinner Spieth er én av 27 spillere som må belage seg på maratongolf lørdag.

– Det har jeg ikke noe imot det i det hele tatt. Man holder rytmen og holder kroppen igang. Det gjelder å få en god start som man kan bygge videre på, sa Spieth til pgatour.com.

– Å runde Oakmont på 65 slag er noe jeg aldri kommer til å glemme

De mange utsettelsene har ført til store forskjeller mellom spillernes restitusjonstid. Mens Dustin Johnson bare fikk nitti minutter hvile mellom runde én og to, har amatør Scottie Scheffler 39 timer mellom sine.

Rekordrunde ​

Turneringens beste runde så langt stod Daniel Summerhays for. Hans andre runde på 65 slag var ni slag bedre enn sin egen åpningsrunde og gjorde amerikaneren til den beste «moveren» fredag.

– Å runde Oakmont på 65 slag er noe jeg aldri kommer til å glemme, sa Summerhays til pgatour.com.

Før lørdagens maratonspill tar til er det bare tretten spillere som kan skryte av røde tall.