Norge vant kvalifiseringen til sluttspillet overlegent etter å ha levert en score på hele 16 under par på de to første rundene, hele syv slag foran nærmeste utfordrer.

I tillegg til å være det beste laget hadde Norge også feltets beste spiller individuelt: Haugalands Bård Skogen, som neste måned reiser til Argentina for å representere Norge i Ungdoms-OL med Emilie Øverås, endte ti under par totalt og vant slagspillet med fire slag.

I fredagens semifinale var det duket for duell mot Slovakia, der dagen startet med to foursome-matcher, etterfulgt av fem singelmatcher på ettermiddagen. Med syv poeng totalt som skulle deles ut, var det førstemann til fire poeng som spilte seg til lørdagens finale. Og dagen ble så jevnspilt som den kunne få blitt.

Norge fikk en dårlig start på foursome-matchene på morgenkvisten da Skogen og Mikkel Antonsen tapte 4&3, men Sander Akeren og Herman Wibe Sekne svarte med å vinne sin foursome-match én opp.

I singelmatchene ble Mikkel Antonsen først ferdig av de norske gutta etter å ha utklasset Matus Brezovsky 6&4. Sekne tapte på sin side 4&3 for Pavol Mach, men Jakob Stubhaug svarte med å slå Lukás Zustak med de samme sifrene.

Da Jonas Aulie måtte gi tapt 3&2 for Lukás Gabura, var det opp til Bård Skogen å ta ansvar å vise hva han var god for: Etter å ha vært to ned etter halvspilt runde kloret Skogen seg tilbake og utlignet matchen. Da det stod helt likt etter 18 hull, bar det ut i playoff. På det første omspillshullet klistret Skogen innspillet med wedgen helt inntil pinnen, og dermed var seieren et faktum – og Norge kunne juble for finaleplass mot enten Island eller Portugal.

–  Det var en ganske nervøs dag, og det ble ekstremt spennende da Bård måtte ut i omspill. Det var herlig hvordan han snudde matchen, sier landslagstrener Niklas Diethelm, som sier at dagen også ble en bekreftelse på at Norge må løfte spillet nivået sitt til neste år for ikke å rykke ned igjen.

– Vi vant slagspillet overlegent, men vi så mer overlegne ut enn vi egentlig var. Den første runden klaffet absolutt alt, og vi fikk full uttelling og gikk 18 under par. På den andre runden var vi 20 slag dårligere, og vi må være ærlige og si at det er litt nærmere nivået vi egentlig ligger på.

– Norge er ikke en toppnasjon på juniorsiden, og vi må spille bedre golf i førstedivisjon for å holde tritt med de andre lagene. Men vi har gjort det vi kom hit for denne uken, og mer kan man ikke be om. Gutta kjempet hardt i dag, sier Diethelm.

Resultater