På startstreken står Kristoffer Ventura (Oklahoma State University), Aksel K. Olsen (University of South Florida), Andreas Gjesteby (Baylor) og Jarle Volden (Purdue). 

Det er Ventura og Olsen det er knyttet størst forventninger til av de norske spillerne. De er de eneste norske spillerne blant topp-100 på verdensrankingen for amatører. Begge har imponert stort denne våren, og er rangert som henholdsvis den 31. og 34. beste spilleren i hele collegesystemet. Gjesteby og Volden er på sin side rangert av Golfweek.com som nummer 161 og 480 i NCAA-systemet.

To nordmenn – fire seiere

Aksel K. Olsen (Stavanger GK), som spiller sin siste turnering som collegespiller, tok i mars sin første seier i NCAAs divisjon 1. For ti dager siden fulgte han opp med nok en seier i American Athletic Conference Men’s Golf Championship.

Siddisens fremgang har blitt lagt merke til. Nylig omtalte golfweek.com utviklingen til Olsen som «bemerkelsesverdig».

– Jeg må innrømme at jeg er ganske overrasket over meg selv dette året, måtte Olsen medgi overfor Golfweek. 

Heller ikke Kristoffer Ventura (Oslo GK) sitt spill har det vært mye å utsette på. Forrige uke tok han sin andre collegeseier på seks uker. Det står i skarp kontrast til starten av sesongen, da han var ute av laget til Oklahoma State.

– Kristoffer har lært mye. Han har masser av talent. Han slet litt på starten av året, men har spilt bra og forbedret seg enormt, sier lagets coach, Alan Bratton.

Ventura er inne i sitt andre år som collegespiller.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristoffer Ventura ble gratulert av Rickie Fowler etter sin første seier i år. (Foto: Getty Images)

Forrige ukes seier i Regionals hjemme i Oklahoma løftet ham til topp-100 på verdensrankingen for amatører for første gang.

– Jeg har spilt bra i en stund nå og føler at jeg blir bedre hele tiden. Det er ingen nøkkel egentlig. Jeg tror virkelig på det jeg gjør, og er smart når jeg trener. Jeg er nøytral i hodet og lar ikke unødvendige ting påvirke meg, sier Kristoffer Ventura til Norsk Golf.

Turneringen spilles fra fredag til søndag på Eugene Country Club i Oregon på USAs nord-øst-kyst. I tillegg til den individuelle konkurransen, skal det som vanlig også spilles lagkonkurranse.

NCAA-finalen starter med 72 hulls slagspill. Deretter vil de åtte beste lagene bli seedet, før det hele rundes av med match-sluttspill.

– Jeg har aldri spilt banen før men jeg har fulgt litt med på TV og den ser krevende ut fra tee, sier Ventura.

Ventura & co blant favorittene

Kristoffer Venturas Oklahoma State har vunnet NCAA-mesterskapet hele ti ganger tidligere, og er rangert som det femte beste collegelaget i NCAA, bak Texas (nr. 1), Illinois, Stanford og Georgia.

– Jeg har ingen forventninger til turneringen. Jeg har forberedt meg bra og spiller med mye selvtillit. Det er klart at alle ønsker å vinne, men vi trenger ikke å gjøre noe utrolig for å få det til, forklarer Ventura til Norsk Golf.

Olsens University of South Florida er ranket som nummer 15, mens Baylor og Purdue ligger på 28. og 30. plass.

En seier i den individuelle turneringen er et av de største kvalitetsstemplene du kan få i amatørgolf. Blant tidligere NCAA-vinnere finner vi navn som Tiger Woods, Phil Mickelson, Jack Nicklaus, Ben Crenshaw, Hale Irwin.

I fjor var det Bryson DeChambeau som gikk helt til topps. Han ble et kjent fjes for det norske golfpublikum under The Masters på Augusta forrige måned, da han lenge kjempet helt i toppen.

Du kan følge utviklingen i Oregon her

The Golf Channel sender direkte fra hele NCAA-finalen. Se høydepunkter fra 2015 her, da overraskelseslaget Louisiana State University vant sitt første mesterskap på 60 år:

NB! Damenes NCAA Division 1 Championship ble avsluttet onsdag. Washington slo Stanford i finalen.