Det var ikke mye som luktet majorseier av Jordan Spieth de tre første timene av avslutningsrunden på Royal Birkdale. Amerikaneren startet i lederball med en tre slags ledelse over sin landsmann Matt Kuchar etter tre dager med bunnsolid golf, men søndagens runde startet med en real kalddusj for Spieth. 

Han startet dagen med en bogey etter å ha slått driven ut i den tykkeste roughen og fulgte opp med to nye bogeys på hull tre og fire etter å misset korte putter. Han svarte med en birdie umiddelbart, men med dagens fjerde bogey på hull ni var forspranget ned til Kuchar forduftet.

På hull 13 gikk det fra vondt til verre da Spieth slicet driveren milevis til høyre og ut i en busk bak en stor kolle. Spieth dømte ballen uspillbar, og etter en 20 minutters diskusjon med dommerne fikk han endelig droppet seg tilbake i flagglinjen – på driving-rangen!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordan Spieth droppet helt tilbake til treningsfeltet da han var i trøbbel på hull 13. Utrolig nok endte det bare opp med en bogey. (Foto: Getty Images)

Derfra klarte han på mirakuløst vis å redde seg til en bogey, og plutselig var Kuchar alene på toppen av leaderboardet. Det ble imidlertid kortvarig.

På de neste hullene viste Spieth for alvor hva han er laget av: Han fulgte opp med birdie på hull 14 etter nesten å ha gjort hole-in-one. Deretter senket han to monsterputter på rad for eagle og birdie på 15 og 16, før han svarte på Kuchars lange birdie på hull 17 med å senke en vrien tometersputt for birdie. Dermed tok han med seg en ledelse på to slag til hull 18.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spieth peker mot hullet og ber caddien sin plukke opp ballen etter å ha senket en 16 meter lang putt for eagle på hull 15. (Foto: Getty Images)

Med par mot Kuchars bogey endte luken tilbake på det samme som den var på starten av dagen, og Spieth kunne juble for sin første The Open-triumf og karrierens tredje major-seier. En ekstrem prestasjon som blir enda mer ekstrem når man tar i betraktning at han bare har deltatt i 19 majorturneringer i karrieren.

(Artikkelen fortsetter under høydepunktene)

– Vi kan bare droppe å prate om de tolv første hullene, ok? fleipet Spieth til journalistene da han ankom pressekonferansen etter at seieren var et faktum.

– Denne seieren var vanskeligere enn den så ut. Og det så vanskelig ut, smiler han.

– I dag var min mest krevende dag på golfbanen noensinne.

Spieth er nå den nest yngste spilleren med tre majors, kun slått av Jack Nicklaus. Tiger Woods var 24 år gammel da han vant sin tredje (og fjerde og femte) major. Spieth er også den yngste The Open-vinneren siden Severiano Ballesteros vant som 22-åring i 1979.

Spieth innrømmer at Masters-kollapsen i fjor krøp inn i tankene da det røynet på som verst under søndagens avslutningsrunde. Men etter å ha løftet «The Claret Jug» føler Spieth nå at såret endelig har grodd.

– Dette fikk meg over «kneika». Jeg vet jeg kan gjøre jobben i majorene. Å gjøre jobben i dag var ekstremt viktig for hvordan jeg ser på meg selv, konstaterer han.

Spieth har i løpet av karrieren sin vist at Masters-kollapsen var heller unntaket enn regelen. Av de ni gangene han har ledet en turnering før siste runde, har han vunnet åtte av dem.

Nå er PGA Championship den eneste majoren som mangler i Jordan Spieth sin samling.

Den får han muligheten til å vinne om en snau måned.

 

(Artikkelen oppdateres)

Resultater The Open Championship