Det er liten tvil om hvem som er de to store forhåndsfavorittene i herreklassen i årets norgesmesterskap på Losby GK.

Europatour-stjernene Kristoffer Reitan og Espen Kofstad stilte til start, og mange forventer at det er én av de to Oslo-gutta som kommer til å løfte kongepokalen søndag.

Etter første dag er det imidlertid Fredrik Hansen Jullum (Losby GK) og Kevin Andre Wright (Miklagard GK) som har gått opp i ledelsen med hver sin runde på fire under par, 68 slag – den samme scoren som skulle til for å ta ledelsen i dameklassen. Mens Atlungstad GKs Julie Boysen Hillestad leder med hele fem slag, er det imidlertid langt tettere på toppen blant herrene.

Kevin André Wright imponerte i åpningsrunden på Losby. Her fra PGA Tour-turneringen Arnold Palmer Invitational i mars, hvor han gikk caddie for kompisen Viktor Hovland. (Foto: Getty Images)

Wright og Jullum leder med ett slag over Bård Skogen (Haugaland GK) og Jørgen Winther Johansen (Moss & Rygge GK) på andreplass, mens Kristoffer Reitan deler femteplassen ytterligere et slag bak på -2. Seks plasser under ham befinner hans kollega Espen Kofstad seg.

Det var verken Reitan eller Kofstad spesielt godt fornøyd med.

Det var ikke magisk. Det som ødela mest i dag, var at jeg hadde tre straffeslag på par 5-hullene. Jeg fant aldri rytmen i svingen i det hele tatt. Det var ikke noe digg. Jeg skal en tur ned på rangen nå, så håper jeg på å komme inn i rytmen igjen i morgen, forklarer Reitan til Norsk Golf.

Straffeslag ble også det som ødela scorekortet for Kofstad. Han kom godt i gang med birdie på åpningshullet, og da andreslaget fra fairway på par 5-hullet to hull senere fløy mot green, øynet han nok en birdie- eller eaglemulighet. Så kom han opp til green, og ballen var helt vekk.

– Jeg trodde jeg skulle ha en eagleputt, jeg! Jeg skjønte ingenting. Jeg tenkte at jeg kanskje lå i bakkant, men ballen hadde forsvunnet over green, forklarer Kofstad.

(Artikkelen fortsetter under)

Reitan og Kofstad er to og fire slag bak teten. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Dermed måtte han hele den lange veien tilbake i fairway for å slå en ny ball. Noen minutter senere stod det en trippelbogey på scorekortet.

– Det satte tonen litt for resten av dagen. Det ble en kamp for å komme meg tilbake på par, i stedet for å være to under par etter tre hull.

Et par timer senere kom noen saftige gloser på hull 11 da han tynnet bunkerslaget over green på par 5-hullet og forspilte en ny god birdiemulighet.

Han gjorde riktignok tre birdies i innspurten, men ble frustrert på nytt da utslaget på hull 16 i roughen måtte erklæres uspillbar.

– Det utslaget på hull 16 var nesten det eneste dårlige slaget jeg slo i dag. Jeg hadde jeg absolutt ingen flyt i dag. For to dager siden gikk på syv under par her, men jeg spilte egentlig ikke noe bedre da enn jeg gjorde i dag. Men sånn er golf, smiler Kofstad, som innrømmer at han er overrasket over at han ikke ligger lenger fra toppen av leaderboardet med sin runde på par.

– Det burde være mye lavere scorer. Det er så lett utpå her. Det er lette pinner, lette forhold, så det burde være en 63- eller 64-runde rett rundt hjørnet. Jeg får satse på at den kommer fra meg i morgen!

Reitan på sin side mener at forholdene ikke var SÅ enkle.

– Jeg slet med å bli klok på vinden i dag. Den skiftet hele tiden, og det var flere ganger hvor jeg tolket den helt feil. Men jeg skal ikke påstå at forholdene var vanskelige. Det var de ikke.

Både Reitan og Kofstad medgir at de kjente nervene godt da de stod på første tee torsdag morgen. Reitan beskriver følelsen av å være forhåndsfavoritt som «veldig spesiell».

– Jeg må innrømme at det var veldig, veldig rart. Hjertet banket som bare det på hull 1. Det var et merkelig spenningsnivå, men det er en veldig bra mental test å spille når folk forventer at man er med i toppen og kjemper.

– Jeg prøver å bruke uken til å trene på å ikke være så streng med meg selv på banen. Målet er å aldri skjemmes over dårlige slag, for det kommer alltid til å skje. Jeg forsøker å ha en litt mer avslappet holdning når jeg spiller turnering.

(Artikkelen fortsetter under)

Bård Skogen kom inn i klubbhuset med ledelsen, men endte ett slag bak lederduoen da dagen var omme. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

En annen som må spille med litt press enn han har gjort tidligere, er Bård Skogen (Haugaland GK) på delt andreplass (-3).

Skogen ble tidligere i år den første noensinne med fire seirer på rad på Srixon Tour, og er utvilsomt Norges beste juniorspiller.

Han synes det er kult å kunne teste nivået sitt mot to av sine forbilder denne uken.

– Det er veldig gøy å ha to europatourspillere i feltet. Det er to spillere jeg følger masse med på, og som jeg ser opp til. Det er veldig verdifullt for meg å kunne spille samme turnering som dem. Målet er å slå dem, men da må jeg nok gjøre litt flere birdies de neste dagene.

– Runden burde vært noen slag bedre, men jeg er likevel fornøyd med runden. Jeg hadde tatt imot 69 slag hvis jeg hadde blitt tilbudt det til morgenen i dag, sier Skogen til Norsk Golf.

 

 

Leaderboard NM herrer