Etter fem år vekk fra turneringskalenderen, var European Tour denne uken endelig tilbake på ærverdige Valderrama i Sotogrande. 

Sist gang det ble spilt europatour-turnering på Valderrama gikk cuten på hele ti over par – høyest på touren den sesongen. Også i år viste den at en golfbane ikke behøver å være lang for å være vanskelig.

Vinnerscoren på en over par er den høyeste i en vanlig europatour-turnering-siden Ian Woosnam vant Scottish Open med samme score i 1996. (Journ. anm: ikke medregnet majorer. Justin Rose vant U.S. Open i 2013 med +1)

Det var til slutt den 27 år gamle engelskmannen Andrew Johnston som stod på toppen av leaderboardet etter fire runder. Han avsluttet med en runde på en under par – en av ni runder under par på søndag – for å dra i land karrierens første seier, ett slag foran nederlenderen Joost Luiten.

Jeg kommer nok til å vokne opp en eller annen gang neste uke og tenke «Herregud!»

Andrew Johnston

– Jeg er målløs over hvordan jeg har spilt. Jeg drivet, chippet og puttet bra hele uka. Jeg slet litt med jernkøllene de tre første dagene, men jeg fant litt ut av det i løpet av fjerderunden, sier Johnston til europeantour.com.

– Jeg kommer nok til å vokne opp en eller annen gang neste uke og tenke «Herregud!».

Og hvordan planlegger han å markere triumfen?

– Jeg kan ikke vente med å komme meg hjem til North Mid (North Middlesex Golf Club), bli full, se moren og broren min igjen og feire!

Det var brutale forhold på Valderrama de foregående rundene, men regn over natten, roligere vind og mykere greener gjorde det mulig å spille litt mer aggressivt.

Turneringsverten Sergio Garcia, som vant sist gang det var turnering på Valderrama, lanserte en imponerende sluttspurt med en 67-runde (-4), feltets nest laveste score hele uken. Det ga ham ledelsen i klubbhuset, men da Johnston senket en kritisk birdieputt fra syv meter på hull 16, så engelskmannen seg ikke tilbake.

Garcia måtte ta til takke med tredjeplass, to slag bak Johnson.

Andrew Johnson kvalifiserte seg for første gang til europatouren i 2012, men mistet raskt kortet sitt etter en skuffende debutsesong. I 2015 var han tilbake igjen i det gode selskap, takket være to seiere på Challenge Tour 2014.

Nå, i sin 63. turnering på europatouren, har han endelig fått sitt gjennombrudd blant de aller beste. Han er den femte førstegangsvinneren i årets sesong.

Resultater