Det sies at noe av det vanskeligste i golf er å følge opp en lav runde med en nok en god runde.

Det er det åpenbart noen som har glemt å fortelle Brooks Koepka, for dagen etter å ha startet PGA-mesterskapet med banerekord på Bethpage Park med 63 slag fulgte han opp med en 65-runde fredag.

Hans score på tolv under par er den laveste totalscore etter 36 hull i den 159 år lange majorhistorien, og ledelsen som nå har vokst til syv slag, er den største ledelsen noensinne etter halvspilt PGA Championship.

Og mest utrolig av alt? Koepka følte at han ikke spilte så bra.

– Jeg skal rett på rangen. Jeg slår ikke ballen så bra. Dette høres ikke bra ut, men dagen i dag var en kamp, sa 29-åringen til pressens store forbauselse etter runden.

Dermed bekreftet han igjen den oppsiktsvekkende kommentaren han hadde før turneringen startet, om at majorturneringer er de «letteste å vinne»:

– I et felt på 156 spillere er det cirka 80 spillere som jeg vet jeg kommer til å slå. Og halvparten av resten kommer ikke til å spille bra den uken. Halvparten av de som er igjen, kommer til å slite med å håndtere presset. Det gjør at det egentlig bare er noen få spillere jeg trenger å bekymre meg for når man kommer til søndag, resonnerte Koepka, som står med fem PGA Tour-seirer i karrieren, hvorav hele tre av dem er majortitler.

– Han bare leker med feltet. Det virker helt naturlig for ham å være best når det gjelder, konstaterte Joakim Mikkelsen fra Viasats kommentatorboks fredag kveld.

 

Koepka virket totalt uaffektert av presset som følger med å lede en major og startet like gjerne andrerunden med tre birdies på de fire første hullene – uten så mye som å dra på smilebåndet. På back-nine ble det to bogeys, men også fire birdies, inkludert en på det siste hullet for å øke ledelsen.

Adam Scott og Jordan Spieth på delt andreplass (-5) og resten av spillerne som følger bak, har nå en formidabel oppgave foran seg i helgen. Scott tror likevel at til og med stoiske Koepka må føle på presset i løpet av helgen.

– Jeg vet han har vunnet tre majorer og virker umulig å gjøre noe med for øyeblikket, men på et eller annet punkt må han begynne å tenke på det. La oss bare håpe det ikke tar tolv år, slik det gjorde med Tiger! lo Scott ettter runden.

Akkurat nå virker det imidlertid som om at den eneste som kan slå Koepka, er Koepka selv.

(Artikkelen fortsetter under)

– Den eneste som klarer å legge press på meg, er meg selv. Presset jeg føler, kommer innenfra, forteller muskelbunten, som kombinerer lengde med finesse bedre enn noen annen spiller i verden.

Denne uken er han best i feltet fra tee til green, men har også best nærspill og han er fjerde best på greenene.

En drøy måned etter å ha tapt The Masters med ett slag, slo Koepka Masters-vinneren og spillepartner Tiger Woods med hele 17 slag på 36 hull.

(Artikkelen fortsetter under)

Tiger Woods hadde ingen sjanse mot Brooks Koepka denne uken. Han kan trøste seg med at det er det ingen andre i feltet som har hatt, heller. (Foto: Getty Images)

Da de takket for spillet på hull 18 fredag kveld, oppfordret Tiger Koepka til å  bare fortsette å beholde foten på gasspedalen i helgen.

– Han slår nierjern inn til greener der vi fleste andre slår femmer- eller firerjern, og han putter bra. Det gir ham en ganske solid ledelse, og hvis han fortsetter i samme spor, er det ingen grunn til at han kan fortsette å øke ledelsen, sier Woods, som vet et og annet om å vinne majorer med stor margin.

Tiger klarte på sin side aldri å gi den høylytte New York-fansen det showet de hadde håpet på, og uken på Bethpage ble en skuffende affære fra start til slutt, der dårlige utslag kombinert med svak putting resulterte i misset cut med ett slags margin (+5).

– Jeg spilte ikke bra. Jeg klarte ikke å gjøre de tingene som er nødvendige for å levere gode scorer, og jeg klarte ikke å kontrollere ballen slik jeg ønsket. Det kommer alltid til å være noen dager der det ikke stemmer, og i dag var en av de dagene, sa Woods.

Dette er bare niende gang siden han ble proff i 1996, at han misser cuten i en major, og det var for første gang siden Zach Johnson i 2015 at en spiller følger opp en majorseier med å misse cuten i sin neste major.

NB! PGA Championship sendes direkte på Viasat Golf og Viaplay. Koepka slår ut i lederball med Jordan Spieth klokken 20.50 norsk tid lørdag.

Leaderboard