Følg utviklingen i denne lenken. Andre halvdel av finalen sendes direkte på Viasat Golf og Viaplay fra klokken 22.30. 

Viktor Hovland er storfavoritt på papiret i duellen mot to år yngre Devon Bling – en duell som The Golf Channel har døpt «Devon versus Goliath».

Etter å ha levert drømmegolf de siste dagene har ikke Hovland vært like skarp så langt i finalen, men med hjelp fra en motstander som har gjort syv bogeys, har Hovland likevel seilet ifra.

Hovland, som er ikledd Oklahoma State-universitetes karakteristiske oransje for anledningen, festet grepet om matchen med å vinne fire hull på rad med fire par fra hull 8 til 11. Bling tok to kjappe hull tilbake etter at Hovland misset to korte putter på rad, men han kontret med å vinne hull 14 og 16. 

Selv om det ikke har vært det samme birdieshowet som tidligere i uken fra Hovland, har kommentatorene latt seg imponere av Miklagard-spillerens mentale styrke.

Hovland sa til Norsk Golf før runden startet at han spiller så stabilt at han kom til å bli vanskelig å utkonkurrere over 36 hull, og foreløpig har han spilt stabilt nok til at han kan hvile på motspilleren sine feil

– Den matchen som han hadde mot sin gode venn Kristoffer Reitan tidligere i uken, var et innblikk i mentaliteten til den unge nordmannen. Der viste Viktor at han er her for å vinne. Han ville ikke bare slå kompisen sin. Han ville banke ham, men så fort runden er over, er de gode venner igjen. Det sier noe om hva slags spiller og hva slags person han er.  Den mentaliteten er kjennetegnet til mange av de beste spillerne i verden, konstaterte Paul Azinger fra kommentatorboksen.

Hovland sitt første store høydepunkt i morgentåken på Pebble Beach kom på hull 4, da han gjorde en vanvittig up-and-down for birdie fra en nesten umulig lie i skråningen ned mot stranda.

– Viktor Houdini! Den gutten er en maskin. Han aner jo ikke hva press er for noe, måpet kommentatorene idet en lattermild Hovland måtte få en hjelpende hånd til å klatre opp bakken og se hvor ballen hadde landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tro det eller ei: Viktor Hovland gjorde birdie fra denne posisjonen. (Skjermdump fra USGA sin livesending)

Avslutningen på formiddagens runde ble av det dramatiske slaget. Dette var faktisk Hovlands første besøk på dette hullet siden det innledende slagspillet i starten av uken, og Hovland fikk ingen optimal start da han misset utslaget i fjellene på stranden.

Viktor Hovland vurderer mulighetene sine ved kanten av Stillehavet på hull 18. Herfra droppet han, reddet par og sikret fire opp ledelse før lunchpausen.

Etter å ha vurdert mulighetene bestemte han seg for å droppe trygt i fairway, men også innspillet misset venstre. Bling klarte imidlertid ikke å gjøre up and down for birdie fra like utenfor green, og Hovland svarte med å redde en knallsterk par for par og delt hull. Det hullet føltes garantert som en hullseier for Hovland, som nå har gått i klubbhuset for et par timers pause.

Når han skal ut på banen igjen, er det for å gå i fotsporene til navn som Tiger Woods, Phil Mickelson, Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Bobby Jones og få navnet sitt på det sagnomsuste U.S. Amateur-trofeet – og også en plass i neste års The Open Championship på Royal Portrush i Nord-Irland.

Invitasjonen til neste års The Masters og U.S. Open sikret han seg derimot allerede i går. Han blir ikke bare den første norske spilleren i The Masters noensinne, men også den eneste nordmannen som har spilt i mer enn én majorturnering i karrieren.

Klikk her for å se høydepunktene fra første runde av finalen

(Vi kommer tilbake med mer)

Viktor Hovland gikk første halvdel av finalen på to over par. Det er likevel nok til ledelse fire opp.