Dette var andre gang denne uken at Hovland beseiret en god venn, etter å ha startet sluttspillet med å slå Oklahoma State-lagkamerat Hayden Wood 3&2.

Hovland og Reitan startet torsdagen med å slå de to amerikanerne Harrison Ott og Bradford Tilley 2&1 i hver sin match – matcher hvor begge nordmennene var store favoritter på papiret.

Da oppsettet for sluttspillet ble klart tidligere i uken, havnet Reitan og Hovland i samme pulje av spillere. Dermed visste man at de kunne møte hverandre, og torsdag ettermiddag skjedde det uunngåelige.

Reitan og Hovland var tidligere klassekamerater på Wang toppidrettsgymnas i Oslo, har spilt på lag sammen i en rekke europa- og verdensmesterskap, men skulle nå plutselig duellere mot hverandre i offisiell sammenheng for første gang.

Med sin femteplass mot Reitans 30.-plass på verdensrankingen for amatører var den ett år eldre Hovland knepen favoritt på papiret. Han innfridde forventningene – og det så til de grader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hovland: – Det føltes nesten som en selskapsrunde

Reitan og Hovland slo sist ut av de åtte gruppene igjen på Pebble Beach, men var først tilbake i klubbhuset. Matchen var nemlig over allerede på hull 12.

Hovland fikk overtaket med birdie allerede på åpningshullet. Han tok et nytt hull med birdie på hull 4, før han festet grepet om matchen med å ta tre hull på rappen fra hull 6 til 8. På hull 9 hadde Reitan mulighet til å ta et hull tilbake da han senket en syvmetersputt for par, men Viktor kontret med å snike inn sin par-putt for å dele hullet.

Jeg slo mange bra slag utpå der, men først og fremst var det putteren som var het. Det gjorde det lett for meg å beholde momentum gjennom hele matchen

Viktor Hovland

På det neste hullet svarte Hovland med å senke en femmetersputt for birdie i nedoverbakken. Han reddet et bra par for å vinne hull 11 også, og dermed stod det «dormie» på hull 12. Der holdt Hovland på å senke greenbunkerslaget sitt, og med hvert sitt par ble det til slutt seier 7&6 i favør Hovland, som først og fremst takker en rødglødende putter for seieren. 

Hovland rakk å gå de tolv hullene på fire under par.

– Jeg slo mange bra slag utpå der, men først og fremst var det putteren som var het. Det gjorde det lett for meg å beholde momentum gjennom hele matchen, sier Hovland, som medgir at det var litt kjipt å måtte spillet mot en så god venn.

– Det er aldri kult å møte gode venner i en slik setting, men sånn er det bare noen ganger. Jeg kjente at jeg var utrolig rolig under hele matchen, av en eller annen grunn. Muligens er det fordi jeg er vant til å være rundt Kristoffer, og at det derfor nesten føltes som en selskapsrunde. Det gjorde det lett for meg å bare mate på, forklarer Hovland til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland gjorde fem birdies på 12 hull i duell mot Kristoffer Reitan. 

U.S. Amateur-feltet har de siste dagene krympet fra 312 til åtte spillere. Hovland er den høyest rankede spilleren igjen. Av de siste åtte er det bare to spillere som er rangert utenfor topp-75 på verdensrankingen. Etter Hovland er Cole Hammer, nummer 17 i verden, den høyest rangerte spilleren.

Lørdag morgen klokken 00.15 norsk tid skal Hovland ut i kvartfinale mot Austin Squires, som er rangert som nummer 148 i verden. Hovland er dermed favoritt på papiret – igjen.

(Video: Se driver-svingen til Viktor Hovland i sakte-film)

Tipper Viktor i finalen

Marcus Eidelöf, Kristoffer Reitans coach og caddie, ble dypt imponert over hva han så fra Hovland på torsdag. Han sier at han tipper at Hovland går hele veien til finalen:

– Han ser «urstark» ut, konstaterer Eidelöf.

– Viktor hadde en god plan i dag. Han gikk langt vekk fra oss da vi spilte. Viktor puttet helt «insane» i dag, og Kristoffer slo litt for dårlig. Viktor virket også litt roligere og klarte å beholde rytmen sin. Jeg synes ikke at Kristoffer hadde helt den samme rytmen som han har hatt i de andre matchene.

(Artikkelen fortsetter under)

Marcus Eidelöf og Kristoffer Reitan. (Foto: USGA)

Hovland sier til Norsk Golf at det imidlertid ikke var et bevisst valg å holde avstand til «Team Reitan» under matchen:

Han ser «urstark» ut

Marcus Eidelöf om Hovland

– Hehe, nei. Det var var bare sånn det ble. Jeg var liksom litt i min egen verden. Jeg prøvde ikke å gjøre noe annerledes mot Kristoffer enn jeg har gjort mot noen andre, forklarer Hovland.

Med bare åtte spillere igjen kommer det garantert til å bli mye TV-tid på Hovland i USA på fredag, som begynner å bli et kjent navn i de amerikanske golfkretsene. 

Mange fikk øynene opp for ham i vårens NCAA-finale i Oklahoma, da han vant alle sine tre matcher i sluttspillet og laget hans vant finalen. Viktor har vunnet alle de fire NCAA-finalematchene han har spilt i karrieren, så at han er en vanskelig motstander i match, hersker det liten tvil om.

Vi minner om at de to spillerne som når hele veien til finalen i U.S. Amateur, sikrer seg blant annet billett til neste års The Masters og U.S. Open, mens vinneren også inviteres til The Open Championship.

Tidligere vinnere i turneringen inkluderer store navn som Bryson DeChambeau, Matt Kuchar, Tiger Woods, Phil Mickelson, Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Bobby Jones. 

 

NB! VG var tidligere denne uken på besøk på Pebble Beach for å møte Viktor Hovland og Kristoffer Reitan. Klikk her for å lese deres reportasje om «Norsk golfs gylne generasjon.» Saken krever innlogging, men er også på trykk i fredagens papiravis.