Turneringen startet med hele 312 spillere på startstreken. Tirsdag ble feltet krympet ned til bare 64 spillere med innledende slagspillkvalifisering. Norges to store håp, Reitan og Hovland klarte det de ikke klarte på Riviera i fjor og avanserte enkelt med 19.- og 24.-plass.

Onsdag var det duket for starten på sluttspillet, og den norske duoen var begge favoritter på papiret i sine dueller. Hovland, som er rangert som den femte beste amatøren i verden, skulle ut mot ingen ringere enn sin lagkamerat på Oklahoma State University, Hayden Wood, nummer 151 i verden.

Hovland vant tre opp med to hull igjen å spille, etter å ha gjort fire birdies og resten par på de 16 hullene de rakk å spille. Matchen var delt etter ni hull, men Hovland festet grepet om seieren med tre hullseiere på rad fra hull 10 til 12.

(Artikkelen fortsetter under videoen. Se Viktor Hovland cirka 3.20 ut i videoen)

Hovland er faktisk nå den høyest rangerte spilleren som er igjen i turneringen, etter at de tre spillerne øverst på verdens amatørranking, Braden Thornberry, Justin Suh og Colin Morikawa alle ble slått ut onsdag.

Viktor Hovland har ikke vært fornøyd med spillet sitt de par månedene, men sa til Norsk Golf før avreise til California at spillet omsider begynner å falle på plass igjen.

– Jeg har egentlig følt jeg har slitt med spillet mitt  helt siden jeg kom hjem fra Oklahoma. Det begynte å skli ut litt, men jeg har jobbet veldig hardt med å få svingen på plass. Nå har jeg begynt å slå ballen igjen slik jeg ønsker. Da blir det også mye lettere å spille med selvtillit. Jeg gleder meg veldig til U.S. Am, det er jo verdens største amatørturnering, sa Hovland til Norsk Golf forrige uke før han satte kursen mot California.

Også for Kristoffer Reitan ble det overlegen seier med en runde som tilsvarte fire under par onsdag. Han møtte iren Eoin Leonard, og Oslo-spilleren var overlegen favoritt på papiret: Han er rangert som nummer 28 i verden mot Leonards 1268.-plass. 

Matchen var allerede over på hull 14, etter at Reitan hadde gjort fem birdies, en bogey og resten par.

– Jeg jobber på en del ting i spillet mitt, men jeg har forberedt meg såpass at jeg føler meg optimistisk, sa Reitan til Norsk Golf før turneringen startet.

Hovland og Reitan skal ut i de to siste gruppene i torsdagens 32-delsfinaler. Viktor Hovland slår ut klokken 19.20 norsk tid mot amerikaneren Harrison Ott. Han er nummer 1544 i verden. Reitan slår ut ti minutter senere mot Bradford Tilley fra USA. Han er helt nede på 2695 på verdensrankingen. Det bør være enkel match for de norske spillerne, men som vi alle vet: Match er match.

Dersom Hovland og Reitan vinner torsdagens matcher, møter de gamle Wang-klassekameratene hverandre i åttedelsfinalen, som slår i gang midnatt.

Hovland og Reitan er sammen med engelskmannen Alex Fitzpatrick de eneste europeerne som er igjen i turneringen.

Topp-2 i U.S. Amateur sikrer seg blant annet billett til neste års Masters og U.S. Open, mens vinneren også inviteres til The Open Cahmpionship. Tidligere vinnere inkluderer store navn som Bryson DeChambeau, Matt Kuchar, Tiger Woods, Phil Mickelson, Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Bobby Jones. Hele sluttspillet sendes direkte på Golf Channel over hele USA.

Scoreboard