– Hvem er best i golf av en Champions league-vinner i fotball og en tidligere landslagshopper på ski?

– Hvis jeg taper for John Arne Riise i golf skal jeg spille hele neste sesong med Cleveland launcher-jern, chipputter og sugekopp på putteren, sier Daniel Forfang (40), skihopperen, til Norsk golf.

Kulehopper Daniel Forfang legger mye tyngde i slagene, som her på hull 8. (Foto: Erik Eikebrokk)

For å delta i norgesmesterskapet der norske golfproffer som Kristoffer Ventura, Viktor Hovland, Kristoffer Reitan og Marianne Skarpnord ikke har greid å kvalifisere seg, må man være (u)lykkelig amatør og være 30 år eller eldre. Det konkurreres over to dager (36 hull) i rent slagspill der den som bruker færrest slag vinner.

121 deltagere

Navnene til to av de 121 deltagerne klinger bedre enn de resterende; Daniel Forfang (40) og John Arne Riise (39).

Som skihopper deltok Forfang (som har 0,1 i hcp) blant annet i ski-VM i Oberstdorf i 2005 og i den tysk-østerrikske hoppuke to ganger. Tromsøværingen var landslagshopper i sju år, men nådde sitt bunnivå i 2005 da han ble sendt hjem fra hoppuka på grunn av for mye kulehopping.

» Året etter la han opp på grunn av slankepress.

121 spillere deltar i Garmin NM Mid-amatør på Hakadal GK. (Foto: Erik Eikebrokk)

Kanskje trodde han at idrettskarrierens absolutt bunn var nådd, men det var inntil han møtte de lynraske og ondulerte greenene på golfbanen på Aas gård, i Nittedal kommune.

– Jeg hadde årets verste dag på golfbanen i dag. På søndag skal jeg forbedre meg med minimum ti slag. Minimum, sier Forfang etter lørdagens 86-runde (+12).

«Kulehopperen»

Etter «årsverste» på første dag, ligger Forfang (IL Tempo GK) på delt 74. plass.

Det var underveis i gjennomgangen av sin egen runde, og jakten på en forklaring på hvorfor ballene ikke gikk dit han slo dem, men i stedet havnet i skogen på venstre side, at Forfang så et kjent navn blant de øvrige konkurrentene.

– John Arne Rise; er det han John Arne? spør Forfang, som er storebror til verdensmester i skiflyging, Johann André.

Ett slag skiller Forfang og Riise før de atten siste hullene. (Foto: Erik Eikebrokk)

Etter en kjapp sjekk hos turneringsansvarlig i Norges golfforbund, Thomas Vesteraas, som også deltar i turneringa (+12 etter første dag), viste det seg at det faktisk var den tidligere Liverpool-spilleren med 110 landskamper, som gjorde seg klar til å slå ut i ettermiddagsgruppa.

– Hvis John Arne slår meg, skal jeg bytte ut hele blades-settet mitt fra Ping, kjøpe fullt jernsett med cleveland launcher med cover på hver jernkølle, bytte ut alle wedgene med chipputter, ha sugekopp på puttegrepet og spille med gule baller. I hele neste sesong, sier Forfang, særdeles selvsikker og revansjesugen.

John Arne Riise putter for par på hull 9. Det endte med bogey. (Foto: Erik Eikebrokk)

Champions league-vinneren

Kort tid etterpå rundet Riise (Holtsmark GK) de første ni hullene, med en score på +8. Forfang rundet de samme hullene på +11. Da Riise godkjente scorekortet etter atten hull litt etter klokka 17 lørdag ettermiddag, var det med en score på +15.

Dermed er Riise ett slag dårligere enn Forfang før søndagens finalerunde.

Før turneringa startet, stod Riise registrert med et handicap på 4,1. (Foto: Erik Eikebrokk)

Lund og Bolme leder

Etter første dag er det Stian Lund (Miklagard GK) som leder turneringa (-3). To slag bak følger Tim André Wilkinson (Losby GK), Joachim Aslaksen (Vestfold GK), Marius Bjone (Grønmo GK) og 2018-vinneren Petter Enger (Oslo GK).

I dameklassen leder Karine Bolme fra Losby GK (+4). To slag bak følger Anette Fjeld (Oslo GK), og June Bolme (Losby GK) ytterligere to slag bak (+7).

Hull 18 – signaturhullet – på Hakdal golfklubb. (Foto: Erik Eikebrokk)

For ordens skyld: Journalisten deltar også i turneringa, og representerer samme golfklubb som Forfang.

Leaderboard herrer

Leaderboard damer