På det 101. forsøket satt den endelig for Eirik Tage Johansen (37), som tok karriererens første og største seier, da han slo franskmannen Ugo Coussaud i finalen i matchplayturneringa Andalucia – Costa del Sol, på Valle Romano Golf.

 

Historisk triumf

Duoen fulgte hverandre som skygger helt frem til det sjuende hullet, da Tage rullet i en par mot franskmannens bogey. Da Tage satte eagle på det neste siste hull, og franskmannen gjorde birdie, var den historiske triumfen i boks.

Nordmannen så seg aldri tilbake, og sikret seg dermed en premiesjekk på 33 000 euro, drøyt 325 000 kroner.

 

Matchplay-turnering

Turneringen er den del av Challengetouren, og mens den andre nordmannen Aksel Kristoffer Olsen røk ut i slagspillet, har Tage Johansen storspilt etter å ha greid cuten.

Formatet er slik at de 64 spillerne som kvalifiserer seg til helgespill, spiller cupspill – altså matchplay – om å ta seg videre. Først 1/32-finale og 1/16-finale, så 1/8-finale, kvartfinale, semifinale og finale.

Mens de to slagrundene på torsdag og fredag ble spilt på tradisjonelt vis, ble samtlige matcher i cupspillet spilt over ni hull, der vinneren avanserte og taperen røk ut.

Cupspill

I første match gjorde Tage kort prosess med waliseren David Boote. Da to hull gjenstod var nordmannen tre hull opp, blant annet etter to birdier og én eagle, og dermed var kampen over.

I 1/16-finalen ventet italieneren Francesco Laporta. Tage tok ledelsen på det sjette hullet og slapp aldri italieneren inn i matchen igjen.

Åttedelsfinalen mot australieren Jordan Zunic ble en jevn affære. Zunic vant det andre hullet, før Tage utlignet på det fjerde. Begge spillerne gjorde birdie på det neste siste hullet, før Tage satte en ny birdie på det niende og siste.

Dét klarte ikke Zunic å matche, og dermed var Tage klar for søndagens kvartfinale mot skotten Connor Syme. Det ble dramatisk.

Tage fikk en kanonstart, med birdie på det første hullet, og par på det andre. Dermed to hull opp. I løpet av tre hull hadde skotten snudd matchen på hodet, og etter seks hull var spillerne likt.

Med par og birdie på hull 7 og 8, var Tage to hull opp med ett hull igjen å spille. Dermed var nordmannen klar for semifinale.

Avgjorde i omspill

Der ventet franskmannen Robin Sciot-Siegrist. Kampen ble Tages lengste og tøffeste så langt i turneringen.

Tage satte birdie på det første hullet, men det var ikke nok; for franskmannen gjorde eagle. Da Sciot-Siegrist vant det det fjerde så det stygt ut for nordmannen.

Den evigunge 37-åringen lot seg tydeligvis ikke stresse, og vant det påfølgende hullet. På det åttende hullet hadde franskmannen matchball, men Tage matchet franskmannens birdie.

Dermed måtte spillerne ut på det niende hullet, et hull Tage måtte vinne for å tvinge frem omspill. Tage gjorde par både på det niende og det tiende hull. Og ettersom franskmannen gjorde bogey på begge, var Tage klar for finalen mot Sciot-Siegrists landsmann Coussaud.

Dette var bare den tredje turneringen Tage Johansen spilte denne sesongen. Han greide ikke cuten i noen av de to første.

Leaderboard