Dustin Johnson var alene på topp etter torsdagens bogeyfrie åpningsrunde på syv under par, men startet fredagens andrerunde to slag bak Danny Willett som overtok klubbhusledelsen etter en 69-runde på formiddagen.

– Jeg fikk en tekstmelding av moren min etter runden, som gratulerte med med å ha klart cuten, ler Willett, som ikke er vant til å se navnet sitt så høyt på leaderboardet i major-sammenheng.

Det tok likevel ikke lang tid før DJ klatret tilbake på topp.

31-åringen startet dagen med tre strake par, før han tråkket på gassen med tre kjappe birdies på hull 4, 5 og 7. På hull 10 fulgte han opp med sin fjerde birdie for dagen, men fikk den umiddelbart annulert av en bogey.

Det skulle ta 29 hull før Johnson gjorde sin første bogey for turneringen. Med par på hull 12 og hull 13 var det på tide å komme seg inn i klubbhuset.

Store nedbørsmengder fredag morgen gjorde at spillet ikke kom i gang før klokken 10.00 lokalt. 42 spillere rakk ikke å fullføre sine andrerunder før mørkets frembrudd.

Andrerunden slo i gang igjen klokken 08.00 lørdag. Spillet ble imidlertid raskt avblåst igjen på grunn av sterk vind. 

«Vi skulle aldri ha gått ut», konstaterte Jordan Spieth til Dustin Johnson i det de måtte gå av banen igjen etter at de hadde utvekslet hver sin treputt.

Etter timesvis med venting, kom spillet endelig i gang igjen sent på ettermiddagen. R&A tok samtidig avgjørelsen om at det ikke skal spilles 36 hull på søndag. Siste runde spilles dermed mandag. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

R&A har fått mye kritikk for at de ikke har gjort greenene tregere. Den kraftige vinden på formiddagen gjorde at ballene ikke lå stille på green. Her sier dommerne i fra til Johnson & co. at de må tilbake til klubbhuset. (Foto: Getty Images)

Med en avsluttende birdie signerte Johnson til slutt for en runde på tre under par. Med -10 sammenlagt leder han med ett slag over Danny Willett.

– Forholdene var nesten umulige da vi begynte å spille igjen på morgenen. Da vi kom tilbake på banen for andre gang i dag var forholdene fortsatt veldig tøffe, men jeg gjorde noen gode par og en birdie på det siste hullet. Det var en bra måte å avslutte dagen på, sier Johnson.

I de syv siste majorene har lederen etter 36 hull endt opp med å vinne turneringen. Av de ti majorrundene som har blitt spilt så langt i år, har Dustin Johnson eller Jordan Spieth vært i ledelsen på slutten av dagen etter alle av dem.

Les også: Eksklusivt i Norsk Golf: En mester takker av 

Nå føler jeg bare glede. Det er ingen grunn til å være trist i dag. Jeg har levd av å spille golf, og jeg spilte bra i lang tid

Tom Watson

En som kom seg inn i klubbhuset fredag var Tom Watson, som satte punktum for en fantastisk The Open-karriere. 65-åringen har fem The Open-titler på samvittigheten, noe som gjør han til moderne tids beste links-spiller.

Publikumsmassene rundt St Andrews ikoniske hull 18 brydde seg fint lite om at det ikke ble noen avslutning med stil. Watson endte på jumboplass, 12 over par.

– Nå føler jeg bare glede. Det er ingen grunn til å være trist i dag. Jeg har levd av å spille golf, og jeg spilte bra i lang tid. Da jeg gikk opp det 18. hullet, tenkte jeg at det var slik Bobby Jones må ha følt. Jeg skal ikke sammenligne med med ham, men som legenden sier ble han overveldet av de tusenvis som hadde møtt opp for å se ham si farvel akkurat her, sa Watson.

Gruppen til Watson, bestående av Ernie Els og Brandt Snedeker, kunne fint ha tatt kvelden på det 15. hullet fredag. Ingen av dem ønsket å se Watson måtte vente til lørdag morgen med å ta farvel.

– Jeg sa til en av dommerne: «Kom igjen, dette er en legende. Ingen ønsker å stå opp 06.30 lørdag morgen». Dette var riktig måte å si farvel på, konkluderte Els.

1975-utgaven av The Open Championship på Carnoustie ble Tom Watsons første. 2015-utgaven på St Andrews ble hans siste. (Foto: Getty Images)

Scott fortsatt bitter

Jordan Spieth er på rekordjakt denne uken. I tillegg til å kunne bli verdensener med seier, skal han forsøke å bli den første spilleren siden Ben Hogan i 1953 til å vinne årets tre første majorer på rad.

Spieth gikk andrerunden på par, og deler 14. plassen fem slag bak Johnson. Spieth slo Johnson i innspurten av U.S. Open på Chambers Bay for en måned siden, men denne uken virker han tøff å slå.

– Hvis DJ fortsetter å drive slik som han gjør er jeg nødt til å spille min beste golf for å ha en mulighet. Det er vanskelig å spille mot en som slår seg mellom bunkere 340 meter unna og har toputter for birdie på fem eller seks av hullene. Jeg har ikke de slagene i bagen, men jeg har spilt nok golf med ham til å vite at mine ferdigheter kan overliste hans ekstreme talent, sa Spieth om Johnson etter torsdagens åpningsrunde.

Dustin Johnson er ikke alene om å søke revansje denne uken. Det samme er Adam Scott, som nærmer seg toppen av leaderboardet etter en 67-runde – andrerundens nest laveste score på Old Course. Australieren ligger kun tre slag bak Johnson. 

Han sier han fortsatt bitter er over måten han rotet bort The Open-seieren på Royal Lytham & St Annes i 2012. Han hadde en og en halv hånd på The Claret Jug med tre slags ledelse i innspurten, men avsluttet med tre bogeys og tap med ett slag for Ernie Els.

– Det gjorde virkelig vondt. Jeg bærer fortsatt skuffelsen med meg hit, sier Scott.

Adam Scott nærmer seg toppen etter en kanonrunde i tøffe forhold. (Foto: Getty Images)

I 2012 ansatte Adam Scott Tiger Woods sin tidligere caddie, Stevie Williams. Caddieveteranen la opp før denne sesongen, men Scott har lurt ham tilbake på bagen for sommerens viktigste turneringer. Det er han godt fornøyd med:

– Jeg må dessverre innrømme at jeg måtte trygle og be for å ham tilbake. Jeg ønsket ikke å fortelle ham hvor fantastisk han er, men jeg måtte smiske litt, smiler Scott.

Tiger Woods (+7) var forøvrig blant de som misset cuten – og kanskje ikke så overraskende med tanke på hvordan har spilt denne sesongen. Dette er første gang Woods misser cuten to majorer på rad. På hans fem siste majorrunder er han totalt 21 (!) over par. Han står nå med 15 missede cuter i majorer, enn mer enn antall majortrofeer han har på peishylla.

– Jeg kommer til å ha mindre hår, men forhåpentligvis spiller jeg bedre, svarte Woods da han ble spurt om sine forventninger til neste The Open på St Andrews om fem år.

Blant øvrige spillere som misset cuten finner vi navn som Bubba Watson, Brandt Snedeker, Ian Poulter, Keegan Bradley, Thomas Bjørn, Darren Clarke, Matteo Manassero og Miguel Angel Jimenez.

 

Leaderboard