Dette er fjerde gang denne sesongen at Sola GK arrangerer en forbundsturnering på høyt nivå. Tidligere i år har de arrangert turneringer på både Srixon Tour, Norgescup og lag-NM for juniorer, men torsdag er det duket for startskuddet av årets desiderte høydepunkt:

– Vi ønsket å 25-årsjubileumet vårt med å gjøre noe ekstra. Banemannskapet og den frivillige gjengen har jobbet utrettelig for å få banen i tipp-topp stand, og mandag kveld kunne vi endelig senke skuldrene litt. Banen er fantastisk bra for tiden. Det er bare så synd med værmeldingen slik den ser ut akkurat nå. Spillerne hadde fortjent å spille banen slik den er på innspillsrundene nå. Vi krysser fingrene for at værmeldingen ikke slår til. Det har jo skjedd før, forteller André Mortensen, daglig leder i Sola GK.

Han sier det ikke hadde vært mulig å arrangere så mange store turneringer uten en stor gruppe dedikerte frivillige. Den travle turneringssommeren har også gjort overgangen fra to golfklubber enda bedre, mener han.

På starten av 2018 slo Solastranden og Sola GK seg sammen til én klubb og er i dag Norges største golfanlegg.

Det har nok bidratt til at det har sunket litt raskere inn for medlemmene at vi nå er én klubb

André Mortensen

– Vi er ekstremt heldige som har en stor frivillig gjeng som synes det er så gøy å arrangere turneringer. Turneringer som dette gir ekstra engasjement hos medlemmene, og det gir også godt samhold med den nye klubben etter at vi slo oss sammen med Solastranden. Vi har en garanti overfor medlemmene våre om at når den ene banen er stengt for turnering, skal den andre alltid være åpen. Det har blitt ekstra tydelig denne sesongen, og det har nok bidratt til at det har sunket litt raskere inn for medlemmene at vi nå er én klubb. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norgesmesterskapet spilles på Solas GKs bane Forus.

I likhet med store deler av Golf-Norge var sesongen på Sola GK også preget av sen sesongstart etterfulgt av en lang tørkeperiode nå i sommer. Selv om det har medført utfordringer for klubben, er det iallfall bedre enn nedbørsrekordene i fjor – som NM-spillerne sannsynligvis får et flashback til de neste dagene.

– For golferne sin del har det ikke så mye å si om banen er grønn eller brun, det har først og fremst en estetisk betydning. Det er ikke lett for oss golfklubber å håndtere ekstremværet som skifter fra sesong til sesong, men for medlemmene sin del har dette vært en supersesong. Solastranden har som alltid åpnet tidlig, og i tillegg har de kunnet spille så å si hver dag i hele sommer både her på Forus og på Solastranden, konstaterer Mortensen fornøyd.

Helt åpent

NM er årets femte turnering i Garmin Norgescup. Sola GKs tvillingsøstre Tomine og Thea Bjerkelo er deres fremste medaljehåp i turneringen: De ligger på henholdsvis andre- og tredjeplass på Norgescup Order of Merit, like bak Ålesund GKs Oda Sofie Kilsti.

Flere av de beste amatørene som spiller på college, er imidlertid hjemme i Norge på sommerferie og kommer til å gi dem tøff konkurranse. På damesiden må Dorthea Forbrigd (Oslo GK), Karoline Stormo (Arendal og Omegn GK), Renate Hjelle Grimstad (Stavanger GK), Marthe Wold (Stavanger GK) og Michelle Forsland (Oppegård GK) regnes blant favorittene.

På herresiden er det Markus Braadlie (Miklagard Golf) som er favoritt på papiret sammmen med blant andre Norgescup-leder og klubbkamerat Carl Didrik M. Fosaas og collegegolferne Petter Mikalsen (Stavanger GK) og Lars Mjeldheim Sandvoll (Fana GK), men uten de største navnene i feltet er det duket for en helt åpen turnering.

Stavanger GKs pensjonerte Team Norway-proffer Sondre Ronold og Ole Berge Ramsnes stiller også til start. Sistnevnte ble for øvrig norgesmester i 2016.

Bra jentesatsing

Arrangørklubben Sola GK har de siste årene gjort seg bemerket som en av Golf-Norges aller fremste golfklubber på talentutvikling på jentesiden. Under forrige ukes juniornorgesmesterskap på Stiklestad endte klubben med både første- og tredjeplass i jenteklassen.

André Mortensen sier klubbens jentesuksess er en kombinasjon av målrettet jobbing og litt tilfeldigheter.

Vi må løfte blikket og ikke tenke at vi skal ta medlemmer fra hverandre, men gjøre kaken større. Hvis klubbene ikke er flinke til å prate sammen, blir det til at vi bare konkurrerer om de samme personene

André Mortensen

– En viktig forklaring var at vi var tidlig ute med å ansette trener i klubb. Henning Lindanger ble ansatt som hovedtrener for fem år siden. Et av hans ønsker var å bygge opp gode juniorer, og han hadde en plan helt fra starten. Det stod ikke nedskrevet i noen plan at det var spesielt jenter vi skulle satse på, men det var heller slik at han bygde videre på det han startet med. Når vi først fikk et par gode jenter, tiltrakk det seg flere andre jenter også. De beste jentene i regionen vil gjerne ha god matching mot andre jenter, og det vet de at de får her. På samme måte har de beste guttene dratt til Stavanger GK, der de vet at de får bedre matching fra andre gutter.

Mortensen sier at Sola GK har jevnlig kontakt med Stavanger GK i talentutviklingsarbeidet. Både Henning Lindanger og Stavanger GKs pro Are Friestad jobber også sammen på Wang toppidrettsgymnas i Stavanger, noe som gjør det naturlig at de to klubbmiljøene er nært knyttet til hverandre.

Mortensen understreker viktigheten av at norske golfklubber ser på hverandre som samarbeidspartnere og ikke bare konkurrenter.

– Det største problemet i Golf-Norge nå er at det er for få som spiller golf. Alle diskusjoner om klubbøkonomi burde ende med den samme konklusjonen: Det er for få som spiller. Det er en oppgave som bør løftes opp over klubbnivå, for det gjelder oss alle. Vi må løfte blikket og ikke tenke at vi skal ta medlemmer fra hverandre, men gjøre kaken større. Hvis klubbene ikke er flinke til å prate sammen, blir det til at vi bare konkurrerer om de samme personene.

– Her i Rogaland har vi god tradisjon for å samarbeid, og klubbene her møtes et par ganger i årene for å diskutere disse problemstillingene og hva vi kan gjøre for å gjøre golf mer interessant.

Leaderboard NM