Lydia Ko fightet seg gjennom vindfulle forhold på morgenkvisten under åpningsrunden av Ana Inspiration, og kom seg til klubbhuset på en under par.

Dermed skriver new-zealenederen historie på ny: Hun tangerte moderne kvinnegolfs største legende, Annika Sörenstam sin rekord på 29 strake runder under par. 

Hun skal ikke bry seg om andres rekorder. Hun skal lage rekordene selv

David Leadbetter

Ko kjempet mot en lei hook i starten av torsdagens åpningsrunde, og gjorde fire bogeys allerede før runding. På de siste ni var hun derimot seg selv lik. Med to birdies og syv par i innspurten deler hun nå 10. plassen sammen med hele 15 andre spillere, fire slag bak lederen Morgan Pressel.

Norsk Golf ba Ko sin nye trener, David Leadbetter å sette ord på prestasjonen.

– Det er bare begynnelsen. Jeg sier som jeg har sagt til andre tidligere i dag: Hun skal ikke bry seg om andres rekorder. Hun skal lage rekordene selv, sier Leadbetter til Norsk Golf.

– Ute på banen var rekorden det siste jeg tenkte på, men det er kult å tangere Annika, sa hovedpersonen selv i pressekonferansen etter runden.

Lydia Ko står per dags dato med seks LPGA Tour-triumfer, og et forsprang på et snaut poeng på toppen av verdensrankingen. Tidenes yngste verdensener har imidlertid til gode å løfte et av kvinnegolfens fem jeveste trofeer.

Denne uken er hun navnet på alles lepper på Mission Hills: Skulle hun gå hele veien og ta seiershoppet ut i «Poppies Pond» på søndag, vil hun gjøre det i en alder av 17 år, 11 måneder og 12 dager. Det er nesten ett år yngre enn Morgan Pressel var da hun ble tidenes yngste majorvinner i Kraft Nabisco i 2007.

(Oppdatert: Lydia Ko gikk fredagens andrerunde på en over par. Dermed blir rekorden på 29 strake runder under par stående)

Mer lengde

Mange stilte spørsmål ved Lydia Kos avgjørelse om å sparke sin trener, Guy Wilson i fjor høst. Wilson har trent Ko siden hun var fem år gammel. David Leadbetter overtok jobben, kort tid etter angivelig å ha fått sparken av Suzann Pettersen.

På kort tid har Ko allerede begynt å høste fruktene av samarbeidet: På de seks turneringene hun har spilt i år, er hennes dårligste plassering en delt 7. plass.

Hun har byttet sin naturlige ballbane fra fade til draw for å gi henne mer lengde. Så langt i år er hun ranket på 31. plass over tourens lengstslående, med et snitt på 231 meter per drive. I fjor var hun ranket som nummer 66 i denne kategorien.

Innrømmer nervøsitet

Det var i duell med nettopp Suzann Pettersen i Evian Masters i 2013, at Ko leverte sin beste major. De duellerte gjennom hele avslutningsrunden, men Tutta trakk det lengste strået til slutt og vant med to slag. På hennes 12 majorer, står Ko bokført med tre topp 10-plasseringer.

Ko innrømmet tidligere denne uken at hun har en tendens til å spille med høye skuldre når det er majors.

– Det er noe med majorene som virkelig gjør meg nervøs. Den første majoren jeg spilte kunne jeg nesten ikke sikte ballen på green, fordi jeg skalv. Alle forteller meg at jeg kommer til å bli tidenes yngste majorvinner. For meg er det viktigere å ha det gøy når jeg spiller majorene, og spille mer stabilt. Hvis jeg spiller stabilt og vender meg til å bli komfortabel i disse store turneringene, vil jeg gi meg selv bedre muligheter til å være i nærheten av teten.

Hun gjør det kanskje ikke selv, men med en 7. plass som dårligste plassering i år tar nesten alle andre det her på Mission Hills for gitt at hun kommer til å utfordre i toppen.