Først innledet Rickie Fowler med å tangere rekorden for laveste åpningsrunde i U.S. Open-historien. Så satte Justin Thomas ny rekord for laveste score i en major med sin 63-runde (-9) lørdag.

Søndag ble enda en major-rekord tangert da Brooks Koepka avsluttet med en 68-runde for å vinne karrierens første major-turnering. Med -16 sammenlagt tangerte han Rory McIlroys rekord i 2011 for laveste U.S. Open-score.

– Det har ikke sunket inn ennå, og det kommer nok ikke til å gjøre det før om noen dager. Dette er noe av det kuleste jeg har opplevd, sa Koepka etter søndagens seier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Puttingen har aldri vært langtslående Brooks Koepka sin sterke side, men da det gjaldt som mest søndag, senket han putt etter putt etter putt. (Foto: Getty Images)

Koepka startet avslutningsrunden på andreplass, ett slag bak lederen Brian Harman, og det var nettopp Harman han duellerte med store deler av søndagens runde. De to lå likt frem til halvveis av runden, men da det dro seg til i innspurten, tråkket Koepka for alvor på gassen; Med tre birdies på rad fra hull 14 til 16 åpnet han opp en luke på toppen av leaderboardet.

Derfra handlet det bare om å cruise inn seieren på de tre siste hullene for Koepka. 

– Spillet har vært bra hele uken, og da det blåste opp i dag, følte jeg at det var en fordel for meg. Det føltes veldig bra å ha så mye selvtillit på søndagen i major helt til siste slutt, sier Koepka.

– Det var over og ut for meg da han gjorde birdie på 14, 15 og 16, konstaterer Brian Harman.

Koepka hadde en god mulighet til å slå Rory McIlroys rekord på 16 under par, men klarte ikke å gjøre up-and-down fra 30 meter på hull 18. Dermed måtte han nøye seg med en tangering. 

Han vant til slutt med komfortable fire slag over Harman og Hideki Matsuyama. Koepkas 67-runde er den laveste avslutningsrunden av en U.S. Open-vinner siden Tiger Woods i 2000.

– Tenk deg det, for noen år siden spilte Koepka Challenge Tour-turnering på Byneset, sa Viasat-kommentator Joakim Mikkelsen da Koepka var i ferd med å sette spikeren i kista (Mikkelsen deltok for øvrig i samme turnering).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den langtslående Koepka virket avslappet og helt uaffisert av presset i turneringens avgjørende fase. Måten han fremstår på banen, minner i stor grad om kompisen hans og fjorårets U.S. Open-vinner, Dustin Johnson.

Butch Harmon, som er treneren til både Johnson og Koepka, sier sammenlikningen er passende.

– Jeg har aldri sett ham drive så bra som denne uken. I opptakten til denne uken slo han ballen så å si identisk med hvordan Dustin Johnson slo før U.S. Open på Oakmont. Mange sammenlikner Brooks og DJ. De er ganske like typer. De er ganske «flate». De er avslappede, og nesten ingenting vipper dem av pinnen, sier Harmon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Koepka sammenliknes nå med fjorårsvinner Dustin Johnson. Johnson misset cuten denne uken. (Foto: Getty Images)

Brooks Koepka startet proffkarrieren på utradisjonelt vis for en amerikansk spiller: Han valgte å gå gradene via Challenge Tour i Europa, hvor han rakk å vinne fire ganger før han reiste hjem til USA.

Før søndagens seier på Erin Hills stod Koepka med bare én seier på PGA-touren. Han har imidlertid vært bunnsolid i major-sammenheng de siste par årene: På sine åtte siste majors har hans dårligste plassering vært 21. plass.

Søndagens seier løfter ham fra 21.-plass på verdensrankingen og opp til topp-10.

Resultater