Kofstad startet søndagens fjerde og avsluttende runde på Golf Sempachersee i Lucerne to slag bak lederne Alexander Knappe (Tyskland) og Paul Howard (England). Det tok imidlertid ikke lang tid før det også var rødt, hvitt og blått var på toppen av leaderboardet.

28-åringen fra Oslo hadde nemlig en knallstart med tre birdies på de seks første hullene. På det tidspunktet var Kofstad i delt ledelse, men falt ett slag bak igjen da han fulgte opp med ti strake par.

På hull 17 utnyttet han lengden sin for fjerde dag på rad og gjorde birdie på par-fem-hullet, som han har gått på smått utrolige fem under par denne uken.

Dermed var han tilbake på toppen av leaderboardet. Med par på hull 18 måtte Kofstad sette seg i klubbhuset for noen nervepirrende minutter med venting. Dessverre gjorde også Alexander Knappe birdie på hull 17. Da var par på hull 18 nok til seier med ett slag over Kofstad og Paul Howard.

Etter en kanonstart på sesongen har det gått litt tregere for Espen Kofstad de siste par ukene med to missede cuter på rad. Nå er 28-åringen tilbake der han hører hjemme. Dette var Kofstads beste plassering for sesongen og hans tredje topp-fem-plassering på fire turneringer.

Eirik Tage Johansen endte på delt 37. plass (-1). Han falt 19 plasser på sisterunden. Kristian Krogh Johannessen misset sin fjerde cut på rad tidligere i uken.

Espen Kofstad har vært en av de største klatrerne på verdensrankingen i 2016. Kofstad, som vant Challenge-touren sammenlagt i 2012, ville etter all sannsynlighet spilt seg til en OL-plass med seier i Sveits. 

Den delte andreplassen gjør at han nå «kun» trenger en andreplass innen midten av juli for å oppfylle kvalifikasjonskriteriene. Det gjenstår fem Challenge Tour-turneringer før Olympiatoppens deadline for OL-uttak 15. juli.

Den delte andreplassen var verdt rett i overkant av 142 000 kroner. Det sender ham til topp-ti på Challenge-tourens pengeliste. Det er topp-15 ved sesongslutt som får europatour-kortet neste sesong.

Kofstad har også rettigheter til spill på European Tour i 2016, men har kun en begrenset kategori på grunn av siste års skadeplager. Ettersom han ikke får spilt i nærheten av så mange europatour-turneringer som han ønsker, tok han tidligere i år valget om å spille et fullt turneringsprogram på Challenge Tour.

Neste Challenge Tour-Burnering, KPMG Trophy, spilles i Belgia fra 9. til 12. juni. 

(Norsk Golf oppdaterer saken)

Resultater