De fleste tok det for gitt at Espen Kofstad skulle få en plass i startfeltet i The BMW SA Open, som gikk av stabelen i Ekurhuleni i Sør-Afrika forrige uke. På starten av uken var han førstereserve, noe som 99 av 100 ganger vil gi ham en plass i startfeltet.

Dessverre var forrige uke det ene unntaket.

Dagen før turneringen forsvant reservelisten der Kofstad stod oppført. Det skulle vise seg at det ble spilt en lokal kvalifisering samme uke, uten at verken Kofstad eller hans kolleger på reservelisten visste om det.

– Det er EN annen turnering i året hvor det spilles en lignende kvalifisering før turneringsstart: The Open Championship. Jeg og flere andre spillerne ante ingenting om denne kvalifiseringen. Jeg ankom anlegget på tirsdag, og tok det for gitt at jeg kom med på bakgrunn av rankingen min. Men så fort kvalifiseringen startet, forsvant plutselig reservelisten, forklarer Kofstad til Norsk Golf.

– Ingen skjønte noen ting. Det skulle vise seg at informasjonen stod i knøttliten skrift på skjemaet vi fikk utdelt da vi kom. De kunne i hvertfall gitt en så viktig beskjed muntlig, eller i det minste utheve informasjonen i rødt. Jeg var så forbannet, og det var jeg ikke alene om!

Heldigvis var ikke turen til Sør-Afrika helt bomtur. Nå har han fått noen ekstra dager på seg til å forberede seg til den kommende turneringen, Joburg Open i Johannesburg, som spilles på Royal Johannesburg & Kensington GC.

– Det er i hvertfall bra det er turneringe to uker på rad i Sør-Afrika!, smiler Kofstad.

Han sier banen spilles bedre enn noen gang, og føler formen sakte men sikkert kommer seg. Og enda viktigere: Ryggen føles bra.

– Denne uken har gått kjempefint, og fysioen er veldig fornøyd. Det har føltes bra i to måneder. Jeg føler det meste i spillet mitt er på stell, og jeg har spilt bra på trening. Nå handler det om å komme meg ordentlig tilbake i turneringsmodus, jeg har jo ikke spilt mange turneringer de to siste årene, sier Kofstad, og sikter til ryggskaden som ødela store deler av både 2014- og 2015-sesongen.

– De lokale sør-afrikanske ringrevene spiller alltid så bra her, så jeg må spille veldig god golf for å holde følge. Jeg blir ikke overrasket om vinnerscoren ender rundt 25 under par, avslutter Kofstad til Norsk Golf.