Det ble en dramatisk innspurt på ANA Inspiration på Rancho Mirage på søndag, der svenske Pernilla Lindberg startet avslutningsrunden med en ledelse på tre slag og muligheten til å ta sin første majorseier. Hun fikk imidlertid selskap på toppen av leaderboardet av Jennifer Song og Inbee Park da dagen var omme.

Dermed bar det tilbake ut på 18. tee for å avgjøre turneringen, men spillerne klarte ikke å avgjøre turneringen før det ble mørkt. Song ble slått ut på det tredje omspillshullet, men da Park og Lindberg gjorde hvert sitt par det fjerde hullet, ble de enige om å fortsette duellen mandag morgen.

Der fortsatte de der de slapp, og hver gang den ene spilleren satte en viktig putt, kontret den andre for å forlenge matchen. Det var først på det åttende (!) omspillshullet at avgjørelsen skulle komme, da Lindberg rullet i en birdieputt fra åtte meter, som Inbee Park ikke klarte å matche.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pernilla Lindberg er den sjette svensken som vinner en major. (Foto: Getty Images)

Dermed kunne Pernilla Lindberg juble for det som ikke bare var hennes første majorseier, men også hennes første profesjonelle seier på høyt nivå – hun har aldri vunnet på verken LPGA Tour, Symetra Tour eller Ladies European Tour tidligere.

– Jeg har drømt om denne seieren helt siden jeg var barn. Jeg husker at jeg skrev opp det å vinne en major som et av målene mine da jeg gikk på ungdomsskolen, men jeg trodde det var en drøm som var for god til å bli sann, sa 31-åringen etter seieren. Lindberg har for øvrig norsk trener: Team Norway-sjef og Norges «puttedoktor» Jon Karlsen har jobbet som Lindbergs puttetrener i lang tid.

En annen nordmann var også på plass på Rancho Mirage under årets første major: Andreas Thorp er caddie for Beatriz Recari, som til slutt endte på 20.-plass. Thorp sier at det ikke bare er svenskene som har grunn til å glede seg over Lindbergs seier, men også norske jente- og damespillere.

– Når en 31-åring fra Bollnäs i Sverige kan vinne en major, kan det brøyte vei også for neste generasjon norske golfere. Lindberg er ingen toppspiller i klassisk forstand. Hun spiller med et hjemmesnekret «game», men har gode holdninger og hva amerikanerne kaller «grit». Hun gir aldri opp, hun bare maler og maler på, forklarer Thorp og fortsetter:

– Jeg mener denne seieren bør gi mye energi og motivasjon til de yngre norske spillerne. Kan Lindberg vinne en major, så er det ingen grunn til at en spiller som for eksempel Karoline Lund ikke også kan vinne en major en gang i fremtiden, konstaterer Thorp.

Seks svensker, fem damer og en herrespiller, har nå vunnet totalt 16 majortitler. Liselotte Neumann var først ut da hun vant U.S. Women’s Open i 1988. Fem år senere vant Helen Alfredsson ANA Inspiration. Deretter kom Annika Sörenstams storhetstid med ti majorseiere. Anna Nordqvist vant LPGA Championship i 2009 og Evian Championship i 2017, mens Henrik Stenson stod for den foreløpig eneste svenske majorseieren på herresiden da han vant The Open Championship i 2016.