Utgangspunktet for dagen var klart for Europa, som ledet 10-6 før den siste spilledagen: De trengte bare 4,5 poeng på de tolv matchene for å ta tilbake trofeet som de tapte i 2016.

Kaptein Thomas Bjørn advarte likevel spillerne sine mot å ta noe for gitt. Han var visekaptein da Europa stod for tidenes Ryder Cup-comeback i «Mirakelet på Medinah» for seks år siden, og målet for søndagen var å unngå et amerikansk mirakel på Le Golf National:

– Historien har vist både meg og alle andre på laget at det ikke er over før det er over. Det er ikke avgjort før alle poengene er delt ut, sa Bjørn før søndagens runder.

Og på et tidspunkt på ettermiddagen var USA faktisk skummelt nære på å være vei mot et mirakel: De var bare ett poeng bak Europa, og med ledelsen i flere at matchene ute på banen var de i realiteten helt likt.

Det tok likevel ikke lang tid før momentum begynte å svinge tilbake i Europas favør, og etter hvert begynte det bare å bli et spørsmål om tid om hvilken europeer som skulle få lov til å avgjøre turneringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Europa tok sin sjette strake hjemmeseier i Ryder Cup. (Foto: Getty Images)

Da Bjørns kontroversielle «captain’s pick» Sergio Garcia toputtet på det 16. hullet for å gå til to opp og dormie mot Rickie Fowler, var det endelig klart at USA ikke hadde mulighet til å ta igjen forspranget. Da hadde likevel ikke nyheten spredd seg over Le Golf National, og spillerne ute på banen fortsatte å spille videre. 

Bare noen få minutter senere brøt jubelen løs da Phil Mickelson dumpet ballen i vannet på hull 16 og tapte for Francesco Molinari. Og kanskje var det skrevet i stjernene at det var nettopp Molinari som skulle få æren av å avgjøre for europeerne: i tospann med Tommy Fleetwood hadde han vunnet fire av fire matcher før søndagen, og med seieren mot Mickelson ble han den første europeeren noensinne til å vinne fem av fem matcher i samme Ryder Cup.

Dermed satte han punktum for en drømmesesong, bare bare to måneder etter å ha vunnet sin første major i The Open Championship.

Dette betyr så mye. Dette betyr mer for meg enn majorer og noe annet. Det er vanskelig ikke å bli emosjonell når man er omringet av de andre spillerne, kapteinene og konene som feirer med deg. Det er uvirkelig, og det er kanskje vårt beste lag noensinne, sa Molinari da han ble intervjuet av Sky Sports etter runden, omringet av feirende publikummere.

– Men jeg skulle ønske at det var Sergio som kunne ta det aller siste poenget, fortsatte den ydmyke italieneren, som anerkjente at han ikke var alene om å skrive Ryder Cup-historie på søndag.

Mange var kritiske til Thomas Bjørn før Ryder Cup startet, etter at han ga wild-card til Sergio Garcia, som hadde langt flere formsterke kandidater foran seg på listen.

 

 

Garcia takket for tilliten med å bidra med tre poeng denne uken, og med seieren mot Rickie Fowler på det 17. hullet passerte 38-åringen også Nick Faldo på listen over de største poengsankerne i Ryder Cup-historien. Garcia har nå sørget for hele 25,5 poeng siden han debuterte for Europa i 1999.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sergio Garcia er tidenes poengsanker i Ryder Cup. Her gratuleres han av Tommy Fleetwood, som sammen med Francesco Molinari ble den første duoen som vant fire av fire matcher sammen i én og samme Ryder Cup-turnering. (Foto: Getty Images)

Mens hele det europeiske laget allerede hadde sprettet champagnen og var i full gang med feiringen, fortsatte de to debutantene Alex Norén og Bryson DeChambeau å spille for å fullføre matchen. Den kunne ikke ha blitt avgjort på en mer passende måte:

Alex Norén satte utropstegn for en magisk dag med å senke en monsterputt for birdie på det 18. hullet for å slå DeChambeau, og dermed kunne omsider også svensken ta del i jubelscenene.

Europa vant til slutt Ryder Cup med utklassingssifrene 17,5-10,5. 

 

 

Selv om det var noen fantastiske individuelle prestasjoner fra europeerne som stjal oppmerksomheten, var uken også en historisk laginnsats: Alle de tolv spillerne bidro med poeng i løpet av de tre turneringsdagene, noe som bare har skjedd fire ganger siden 1979.

Mens Jim Furyks fire «captain’s pick’s» bidro med to poeng i løpet av årets turnering, var Thomas Bjørn sine valg blant de som leverte best: Garcia vant tre av fire mulige poeng, Henrik Stenson vant tre av tre, Paul Casey sørget for 1,5 av tre mulige poeng, mens Ian Poulter vant to av fire matcher, inkludert singelmatchen mot verdensener Dustin Johnson, som gjør at engelskmannen fortsatt er ubeseiret én mot én i Ryder Cup.

Og faktisk var det en nordmann som hadde en finger med i spillet i Bjørns valg av wild-cards: Team Norway-sjef og golfdoktor Jon Karlsen var involvert i prosessen da Bjørn komponerte årets tolvmannstropp.

Europa har nå vunnet Ryder Cup hele syv av ni ganger siden årtusenskiftet, mens USA på sin side ikke har vunnet turneringen på europeisk jord siden 1993. Deres neste mulighet kommer i Roma i 2022. I mellomtiden spilles Ryder Cup på Whistling Straits i Wisconsin i 2020.

Det blir nok et ganske annet baneoppsett enn vi så denne uken!

 

Resultater og høydepunkter fra singelmatchene

1. Rory McIlroy tapte én ned mot Justin Thomas

 

2. Paul Casey og Brooks Koepka delte

 

3. Justin Rose tapte 3&2 mot Webb Simpson

 

4. Jon Rahm slo Tiger Woods 2&1

 

5. Tommy Fleetwood tapte 6&4 mot Tony Finau

 

6. Ian Poulter slo Dustin Johnson to opp

7. Thorbjørn Olesen slo Jordan Spieth 5&4

 

8. Sergio Garcia slo Rickie Fowler 2&1

 

9. Francesco Molinari slo Phil Mickelson 4&2

 

10. Tyrrell Hatton tapte 3&2 mot Patrick Reed

 

11. Henrik Stenson slo Bubba Watson 5&4

 

12. Alex Norén slo Bryson DeChambeau én opp

– – –