Norsk 15-åring på 3. plass i Skottland: – Et ekstremt sterkt resultat

15 år gamle Mia Sandtorv Lussand imponerte stort i Skottland.

Etter fem konkurransedager på Panmure Golf Club, i Skottland, gjorde Mia Sandtorv Lussand (Fana GK) karrierens beste prestasjon med en 3. plass i den prestisjetunge amatørturneringen R&A Girls Amateur Championship.

– Det mest imponerende med spillet hennes var måten han håndterte presset mot flere toppspillere. Et ekstremt sterkt resultat og en god læringskurve, sier trener Geoff Dixon.

Stort startfelt

Til sammen 144 jenter stilte til start. Etter to runder med vanlig slagspill er det de 64 beste som avanserer til matchspill.

Lussand leverte runder på 78 og 72 slag (+8), noe som holdt til 55. plass i slagspilldelen, og dermed avansement til 1/32-finalen.

Én etter én måtte motstanderne gi tapt for den 15 år gamle bergenseren. Charlotte Heath (ENG), ble slått 2&0, Noja Chiara (GER) måtte heve det hvite flagget med seks hull igjen å spille (8&6).

– Alle de spillerne fra Europa var med, så dette er karrierebeste av Mia, sier Dxon.

I 1/8-finalen var den europeiske U16-mesteren, tyske Paula Shultz-Hanssen, motstander. Men også hun ble slått med flere hull igjen å spille (3&2).

Semfinale

Kvartfinalen ble den mest dramatiske til nå, der spanske Carolina Lopez-Chacarra ble slått på siste hull. Dermed var det klart for semifinale mot Isabella Holpfer fra Østerrike.

Den matchen vant østerrikeren 4&2. Det var til slutt Pia Babnik fra Slovenia som vant turneringen etter å ha slått Holpfer i finalen.

Turneringen ble første gang arrangert i 1919, og er vunnet av blant andre Sandra Nordaas i 2015, Marianne Skarpnord i 2003, og Suzann Pettersen i 1999.

Gutta

Tre norske gutter greide å ta seg videre fra slagspilldelen til matchspillet, der 252 spillere var påmeldt. Deres turnering ble spilt på Saunton, i England; Alexander Settemsdal (7. plass), Bård Skogen (20. plass) og Michael Mjaaseth (60. plass).

For Mjaaseth endte matchspillet før det i det hele tatt var i gang, da han tapte playoff mot spanske Alejandro Rodriguez Andreu, om én av de 64 plassene i matchspillet.

Settemsdal og Skogen vant sine 1/32-finaler mot henholdsvis engelskmannen John Richardson (3&2) og amerikanske Cameron Piedra (3&2).

(saken fortsetter under bildet)

De norskes overmann

I 1/16-finalen var det stopp for Settemsdal, som tapte 3&2 for Max Kennedy fra Irland. Skogen gjorde som i den første matchen, og vant nok en gang 3&2, mot Joshua Greer fra Australia.

Settemsdals overmann, irske Kennedy, var motstander for Skogen i 1/8-finalen, og nok en gang ble iren for sterk, og vant 6&4.

Svenske Wilmer Ederö og franske Tom Gueant spiller finale over 36 hull når dette skrives.

Spillere som José María Olazábal, Sergio Garcia, Matthew Fitzpatrick og Tom Lewis er tidligere vinnere av turneringen.