Elias Bertheussen (Trondheim GK) kjempet i toppen og endte på en sterk 5.-plass i sesongfinalen av Nordic League lørdag, men det var for Team Norway-kollega Aksel K. Olsen at mest stod på spill.

Stavanger-spilleren hadde nemlig et enormt press på seg før den tredje og avsluttende runden av SGT Tourfinal Åhus på Kristianstads Golfklubb i Sverige. Han startet runden på 10.-plass, akkurat ikke godt nok til å kunne klatre til topp-5 på pengelisten og en plass på Challenge Tour 2018, og var avhengig av å avansere oppover leaderboardet lørdag.

Etter runder på tre og to over par i kraftig vind de to første dagene var det en langt mer solid opptreden fra Olsen på avslutningsrunden.

Da 13 hull var spilt lørdag, hadde siddisen gjort fem birdies, to bogeys og var tre under par for dagen. På dette tidspunktet var han innenfor topp-5-plasseringen på pengelisten som ville gi opprykk til Challenge Tour. Det var han også etter å ha gjort bogey på hull 14, men med dagens fjerde bogey på hull 17 falt han plutselig utenfor den viktige topp-5-grensen på pengelisten

Olsen kom inn i klubbhuset på en delt 6.-plass, bra nok til å passere mannen over seg på pengelisten, Per Längfors, men bare noen få euro bak Victor Østerby to plasser over. I tillegg var Niklas Lemke i posisjon til å passere Olsen på pengelisten, og dermed ventet noen nervepirrende timer hvor Olsen lå akkurat utenfor grensen til å klare Challenge Tour-kortet. 

Det var Lemke som kontrollerte Olsens skjebne i innspurten, og da svensken falt tilbake med tre bogeys fra hull 10 til 16, var Olsen plutselig på riktig side av grensen. Dessverre spilte ikke golfgudene på lag med Olsen denne gang heller. Lemke svarte med birdie på hull 17, og med enda en birdie på det avsluttende par 5-hullet spilte han seg til omspill – og vippet dermed Olsen utenfor topp-5 på pengelisten igjen.

Selv om Olsen på dette tidspunktet ikke kunne havne høyere en 6.-plass på pengelisten, oppstod likevel et nytt håp. Lemke skulle nemlig ut i omspill mot islendingen Axel Boasson, som har vunnet to turneringer tidligere i år. Kunne Boasson ta sin tredje seier for sesongen, hadde han blitt strøket fra Nordic League-pengelisten og fått direkte opprykk til Challenge Tour, slik at Olsen og de andre spillerne bak ham på Nordic League-pengelisten i praksis hadde rykket en plass opp på listen. Det var imidlertid Lemke som trakk det lengste strået i playoff, og dermed glapp kortet for Olsen med knappest mulig margin. 

(Artikkelen fortsetter under)

Aksel K. Olsen endte 262 euro bak topp-5 på pengelisten.

Olsen har spilt solid i sin første halvannen sesong som golfproff, men ofte hatt marginene mot seg. Han har hele fire andreplasser, men ennå til gode å vinne en turnering, og også de siste ukene har det vært mye stang-ut.

I førstesteget av europatour-kvalifiseringen i Skottland misset han avansement med ett fattig slag, og i forrige ukes Nordic League-turnering i Danmark hadde han Challenge Tour-kortet halvveis i lomma før en sen dobbelbogey gjorde at han gikk fra ledelse til fjerdeplass. Den viste seg til slutt å bli skjebnesvanger, og Olsen må nå belage seg på en ny sesong på Nordic League. 

Nå er hans siste håp om Challenge Tour-avansement at en av spillerne som endte over ham på pengelisten, kommer seg hele veien gjennom europatourkvalifiseringen i november. Da vil Olsen i så fall rykke opp til topp-5.

Det var en lignende situasjon Christian Aronsen havnet i i fjor, da han endte på 7.-plass på pengelisten på Nordic League, bare noen hundrelapper unna å klare Challenge Tour-kortet. Han fikk ikke den hjelpen han trengte fra spillerne over seg på listen i Q-School senere den samme høsten.

I mellomtiden er Jarand Ekeland Arnøy og Eirik Tage Johansen de eneste nordmennene som er sikret spill på Challenge Tour neste år.

Tage, Kristian Krogh Johannessen og Espen Kofstad skal i aksjon i andresteget av Q-School i starten av november, og det gjenstår å se hva som blir deres arbeidsplass neste år.

Resultater SGT Tourfinal Åhus