Patrick Reed kan endelig kalle seg en majorvinner. 27-åringen fra Texas holdt hodet kaldt under intenst press, og med en avsluttende runde på én under par (71) – der det hele ble avgjort med en par-putt fra en meter på det siste hullet – sikret Reed seier med ett fattig slag over Rickie Fowler

– Det er nesten umulig å beskrive følelsen av å se ballen forsvinne ned i hullet for par og min første majorseier. Et av mine store mål i år var ikke bare å hevde meg i majorene, men også å komme tilbake i vinnersirkelen igjen. Å avslutte seierstørken i The Masters betyr utrolig mye for meg, sa Reed etter seieren, som var hans første siden august 2016.

Til tross for at Rory McIlroy startet sisterunden tre slag bak Reed, tippet nesten alle amerikanske golfjournalister nord-iren som vinneren på søndag – noe Reed også la merke til. Det forsøkte han å bruke til sin fordel.

– Jeg tenkte at det tok litt av presset vekk fra meg og at jeg bare kunne fokusere på å spille golf. Det var det som var mottoet mitt hele uken: Bare spill golf.

Som sagt, så gjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Patrick Reed jubler etter å ha toputtet for par og karrierens første majorseier. (Foto: Getty Images)

Spieth nesten historisk – Rory dabbet av

Etter fyrverkiet som de vartet opp med sist gang de møttes i Ryder Cup, lå det an til å bli en episk duell i lederballen mellom Reed og McIlroy på søndag. Og episk ble det, men uten bidrag fra McIlroy. I stedet var det Rickie Fowler, Jordan Spieth og Jon Rahm som skulle vise seg å bli de tøffeste utfordrerne.

Reed åpnet runden med en nervøs bogey, mens McIlroy startet par-birdie for å kutte ned ledelsen til ett slag etter to hull. Reed var likevel heldig som beholdt ledelsen, ettersom McIlroy misset en eagleputt fra bare en halvannen meter på hull 2. Den putten skulle dessverre bli symptomatisk for resten av runden til McIlroy. Han har vært forrykende med putteren de tre siste dagene på Augusta, men da han trengte det som mest, sviktet den – slik den har gjort de siste årene.

– Momentum er enormt viktig her, spesielt på avslutningsrundene. Når man ser på hva Jordan og Rickie gjorde i dag, så kom de i flytsonen, mens jeg gjorde det ikke, konstaterer McIlroy, som nå har gått tre og et halvt år uten en majorseier.

Jordan Spieth startet avslutningsrunden ni slag bak Reed, og det var nesten uhørt at han skulle utfordre om seier på søndag. Man skal imidlertid aldri avskrive Spieth på Augusta National, og 24-åringen spilte som en besatt mann på søndag.

Jeg er glad han gikk tom for hull

Patrick Reed om Jordan Spieth

Stående på 18. tee var han NI under par for dagen. Han var vel vitende om at han trengte minst par, og sannsynligvis birdie, på det siste hullet, men etter å ha slått utslaget i et tre til venstre for tee klarte han bare å gjøre bogey.

64-runden ble en antiklimatisk avslutning på en ellevill dag, der han var ett slag unna en tangering av banerekorden og den laveste avslutningsrunden på Augusta noensinne.

– Jeg er glad han gikk tom for hull, sier Reed om Spieths utrolige sluttspurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spieth og caddien Michael Grellar visste at slaget var tapt da han avsluttet med bogey på hull 18. (Foto: Getty Images)

Selv om Spieth kom til kort, virket han ikke som en slagen mann etter runden. Heller tvert imot var han stolt av hvordan han trosset alle odds og ga seg selv muligheten til å vinne.

– Jeg hadde åtte spillere foran meg på starten av dagen. Det var nesten en umulig oppgave, men jeg klarte nesten det umulige, sier Spieth.

For hver gang skiltene på de ikoniske leaderboardene på Augusta ble oppdatert på søndag, og Spieths og Rickie Fowlers navn rykket stadig nærmere toppen, ble jubelbrølene til det forventningsfullet publikummet som ventet på de andre hullene, høyere og høyere. 

Mange andre spillere har kollapset under dette presset tidligere i Masters-historien, men Patrick Reed klarte å svare hver eneste gang han ble satt under press. Tre ganger gjorde han bogey på søndag, og tre ganger svarte han med birdie umiddelbart etterpå.

– Jeg visste at ledelsen min kom til å krympe. Det er bare sånn golf «flyter». Da må man vite hvordan man skal håndtere det, sier Reed.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Vi gjorde alt vi kunne. Men Patrick utspilte oss alle, og han fortjente denne seieren. Patrick blir aldri redd. Det har dere sett i Ryder Cup tidligere. Han fortsetter å spille aggressivt, og han fortsetter å spille sitt eget spill, sier Rickie Fowler.

Lettere sagt enn gjort

Patrick Reed gikk på college bare noen kilometer unna Augusta National og ledet Augusta State til to NCAA-mesterskap i 2010 og 2011. Det hadde gjort nesten hvilken som helst annen spiller til en stor favoritt blant hjemmepublikummet, men da han slo ut i lederball på første tee mot McIlroy, var det liten tvil om at det var sistnevnte som hadde publikummet i ryggen. 

– Jeg fikk en hyggelig mottakelse av fansen….men da Rory gikk opp til første tee, hørte man at jubelen hans var litt høyere, sa Reed diplomatisk etter å ha ikledd seg den grønne jakken.

Rory McIlroy gratulerer Patrick Reed med seieren som han selv ønsker mer enn noen annet. (Foto: Getty Images)

Han var heller ikke overrasket, for mens han selv er blant de mest polariserende spillerne på touren, hadde Rory McIlroy mulighet til å skrive historie med å bli den sjette spilleren noensinne til å vinne «the career grand slam».

For noen år siden ble Patrick Reed kåret til den mest upopulære spilleren på PGA-touren sammen med Bubba Watson i en anonym undersøkelse blant spillerne.

Reed vakte oppsikt da beskrev seg selv som en «topp-fem-spiller i verden» etter å ha tatt sin tredje PGA Tour-seier i debutsesongen i 2014 – før han hadde deltatt i en eneste majorturnering.

Han fulgte opp med noen kalddusjoer da han misset cuten i The Masters og The Open det samme året, og før årets turnering på Augusta National stod Reed med bare én topp-10-plassering i en major på 16 forsøk.

Reed sier at søndagens runde var den mest mentalt utfordrende han har hatt i hele sin karriere. Men nå har han endelig bevist at han har det som skal til i majorene.

– Det var mye vanskeligere å vinne denne turneringen enn jeg trodde, sier Reed.

Det kan Rory McIlroy også skrive under på.

Resultater The Masters 

Videoer